درمان عفونت ادراری کودکان
همانطور که در مقاله ی قبلی به صورت تخصصی در مورد عفونت ادراری صحبت کرده ایم. در این مقاله شما را با روش های درمان عفونت ادراری آشنا می کنیم.
علائم عفونت ادراری در نوزادان
علائم بالینی عفونت سیستم ادراری بستگی به سن کودک دارد. نوزادان تازه متولد شده و در کودکان زیر 2 سال، مشخص نیست و اغلب مشابه اختلالات گوارشی می باشد.
- تب
- بی حالی
- زردی
- تحریک پذیری و شلی بدن
- کم شدن حجم ادرار
- از بین رفتن رفلکس های نوزادی
- اسهال نارسایی رشد
- مشکلات تغذيه ای
- استفراغ
- نفخ شکم
نوزادان ممکن است دچار تب، هیپوترمی یا سپسیس نیز شوند. سایر علائم عفونت ادراری در کودکان قابل مشاهده شامل تکرر یا تخليه ی کم ادرار، داد و فریاد، تحریک پذیری دائم، ادرار بدبو و جریان غیر عادی ادرار می باشد. بثورات پایدار در ناحیه ی دیاپر نیز می تواند کلیدی جهت تشخیص باشد.
علائم عفونت ادراری کودکان
این علائم در سنين بالاترشامل علائمی مانند:
- تب
- بوي بد ادرار
- سوزش
- تكرر و بي اختياري ادرار
- شب ادراری
- درد پهلوها
- درد در ناحيه زير شكم
- قطع و وصل شدن جريان ادرار
- بي قراري حين ادرار
همه والدين بايد هر از چندگاهی جريان ادراري كودک خود را بررسی كنند؛ به خصوص كودكانی كه پوشك مي شوند. همچنين اگر كودكی بيش از 2 تا 3 روز تب بی دليل داشته باشد، انجام آزمايش ادرار توصيه مي شود.
علائم عفونت ادراری، در کودکان بالای 2 سال معمولا شامل: شب ادراری یا بی اختیار ی روزانه ی ادرار در کودکانی که توانایی کنترل ادرار را کسب کرده اند، تب، بدبویی شدید ادرار، افزایش تکرر ادرار، درد هنگام دفع ادرار یا فوریت در دفع ادرار است.
آنها همچنین ممکن است از دردهای شکمی یا حساسیت و درد پهلو شکایت داشته باشند. برخی با دفع خون در ادرار نشان می دهند و کودکان خردسال ممکن است استفراغ کنند.
اروپاتی انسدادی، شیوع زیادی در بین کودکان پسر و شیرخواران داشته که به طور مشخص با ریزش مداوم ادرار (چکه چکه )، تقلا در حین دفع ادرار و یا با کاهش نیروی جریان ادرار همراه است.
تب بالا و لرز همراه با درد پهلو، درد شدید شکمی ولکوسیتوز بیانگر پیلو نفریت است، هر چند که در برخی از موارد درد و حساسیت پهلو تنها نشانه ی پیلونفریت در معاینه ی فیزیکی است.
در نوجوانان تظاهرات بسیار اختصاصی است. علائم عفونت سیستم ادراری تحتانی در این دوران شامل تکرر و دفع دردناک ادرار، دفع ادرار با حجم کم ودارای خون قابل رؤیت است.
تب معمولاً وجود ندارد
عفونت ادراری فوقانی مشخصا با تب و لرز، درد پهلو و علائم عفونت سیستم ادراری تحتانی همراه بوده که غالبا 2-1 روز پس از علائم عفونت سیستم ادراری فوقانی بروز می یابد.
بسیاری از کودکان مبتلا به عفونت سیستم ادراری، فاقد علامت بوده و یا علامت مشخص بالینی ندارند و بسیاری از شکایات ممکن است مربوط به سیستم ادراری نباشد، بدین جهت تعداد بسیاری از آن ها از نظر عفونت سیستم تنفسی و گوارشی تحت درمان قرار می گیرند.
درمان عفونت سیستم ادراری
تمامی بیماران مبتلا به عفونت ادراری نیاز به بستری در بیمارستان ندارند، تنها در زمان هایی که بیماری شدید است و یا بیمار نوزاد می باشد طبق صلاحدید پزشک بیمار بستری می شود.
برای درمان عفونت نیز از داروهای ضد میکروبی موثر در درمان عفونت سیستم ادراری مانند: پنی سیلین ها، سولفونامیدها، سوفالوسپورین ها و… به مدت 7-14 روز به شکل خوراکی یا تزریقی استفاده می شود.
کودکان مشکوک به پیلونفریت و دچار تب، جهت دریافت آنتی بیوتیک وریدی حداقل به مدت 48 ساعت ممکن است در بیمارستان بستری شوند. کشت خون و ادرار در حین پذیرش و متعاقب درمان انجام می گیرد. کشت ادرار معمولا به مدت 3 ماه به طور ماهیانه و سپس تا 6 ماه هر سه ماه یک بار انجام می شود.
اگر کودک مبتلا به اختلالات کارکرد مثانه باشد علاوه بر آنتی بیوتیک از داروهای مناسب اعصاب مثانه نیز استفاده می شود.در موارد خاص نیز ممکنه است کودک به جراحی نیاز داشته باشد.
نکته: قرص های کودک را می توان تکه کنید و با حجم کمی از غذا یا مايعات سرد جهت رفع طعم نامطلوب مخلوط کرد.
توصیه ساده این است که با آبمیوهی مورد علاقه ی کودک مخلوط گردد. سایر داروها را جهت تحمل بهتر می توان با حجم کمی آب سیب یا انگور نسبتا یخ زده داد.
توصیه های والدشو برای پیشگیری از عفونت ادراری
مایعات مصرف کنید؛ مصرف مایعات کافی برای پیشگیری و درمان UTI توصیه می شود. پاکسازی باکتری از سیستم ادراری تا حد زیادی به جریان ادرار و دفعات دفع وابسته است. از مصرف کافئین و یا نوشابه های کربنات دار به دلیل اثر تحریک کنندگی بر مخاط مثانه باید خودداری شود. در کودکی که دچار تب است و قادر به مصرف مایعات نیست، تا زمان برطرف شدن تب و تحمل مصرف مایعات دهانی، مایعات به صورت وریدی داده می شود.
مثانه را مکرر تخلیه کنید و از نگه داری ادرار جدا خود داری کنید، اگر مبتلا به یبوست هستید حتما درمان کنید زیرا در پیشگیری از عفونت ادراری نقش مهمی دارد. به کودک شستشوی ناحیه تناسلی را آموزش صحیص دهید. به کامل توضیح دهید که ناحیه را از جلو به عقب شسته تا تماس با عوامل مقعد و مدفوع به حداقل برسد.
- پسران را به موقع ختنه کنید
- از وان و لگن استفاده نکنید
- به موقع سایر بیماری ها را درمان کنید
- بهداشت دست و بهداشت فردی را رعایت کنید
- از لباسهای نخی و گشاد بیشتر استفاده کنید
استفاده از پروبیوتیک ها در شکل های مختلف و همچنین میوه هایی مثل تمشک، زغال اخته در پیشگیری از عفونت ادراری موثر است.
عوارض عدم درمان عفونت ادراری چیست؟
در صورت عدم درمان عفونت ادراری و تکرار آن احتمال آسیب به بافت کلیه ها و فشار خون بالا و حتی نارسایی کلیه وجود دارد. در حالی که درمان آن تنها چند روز زمان می برد و حتی خیلی از بیماران در سه روز اول درمان احساس بهبودی دارند.
دیدگاهتان را بنویسید