جدول افزایش وزن در بارداری
افزایش وزن در بارداری برای حمایت از جنین در حال رشد و داشتن یک بارداری سالم از جمله مهمترین کارهایی است که می توانید در طول بارداری به آن توجه کنید. اما چگونه میتوان فهمید که در دوران بارداری چقدر وزن اضافه کنید؟
بارداری برای هر شخص متفاوت است، اما با توجه به دستورالعمل مطرح شده باید وزن مادران باردار در این محدوده قابل تغییر باشد.
به خاطر داشته باشید عوامل متعددی از جمله موارد طبیعی میتواند بر افزایش وزن در بارداری تاثیر بگذارد. والدشو توصیه می کند به جای نگرانی در مورد افزایش وزن از سلامت جنین و چکاپ های دوره ای توسط پزشک متخصص غافل نشوید.
میزان افزایش وزن در بارداری
شاید شنیده باشید که در دوران بارداری باید بین 10 تا 16 کیلوگرم وزن اضافه کنید. اما این محدوده برای افرادی است که شاخص توده بدنی (BMI) آنها قبل از بارداری در دسته ‘وزن طبیعی’ قرار می گیرد.
BMI یا شاخص توده بدنی شما می تواند به شما کمکئ کند تا افزایش وزن خود را محاسبه کنید.
تفکیک وزن در بارداری
ممکن است برای شما هم سوال شده باشد آیا اضافه وزن مادر باردار تنها در اندازه و شکل شکم مادر تاثیر میگذارد؟
در پاسخ باید بگوییم خیر. اضافه وزن مادر در قسمت های زیر تاثیر میگذارد:
- نوزاد: 3.5 کیلوگرم
- جفت جنین: نیم کیلوگرم
- مایع آمنیوتیک: یک کیلوگرم
- رحم مادر: یک کیلوگرم
- سینه مادر: یک کیلوگرم
- حجم خون در بدن مادر: دو کیلوگرم
- مایعات در بافت مادر: دو کیلوگرم
- ذخایر چربی: سه کیلوگرم
برای داشتن یک نوزاد سالم، بارداری و آماده سازی بدن برای شیردهی، باید در تمام این قسمت ها افزایش وزن داشته باشید.
میانگین افزایش وزن در دوران بارداری تا سه ماهه
روند اضافه وزن در طول بارداری دقیق نیست. اما افزایشتدریجی وزن بسیار مهم است، زیرا جنین شما برای رشد در طول نه ماه بارداری به منبع ثابتی از مواد مغذی و کالری نیاز دارد.
جدول زمانی افزایش وزن در بارداری شما به عوامل مختلفی مانند متابولیسم، سطح فعالیت و ژنتیک بستگی دارد. به همین دلیل باید مراجعات شما به پزشک مرتب صورت گیرد.
افزایش وزن در سه ماهه اول
در این دوره نوزاد شما بسیار کوچک است، به این معنی که ممکن است افزایش وزن شما بین 1 تا 2 کیلوگرم باشد. اگر در این مدت حالت تهوع شدید داشته باشید ممکن است اصلا افزایش وزن نداشته باشید و در سه ماه دوم بارداری این افزایش وزن جبران شود.
افزایش وزن در سه ماهه دوم بارداری
تهوع صبحگاهی معمولاً بین هفتههای 12 تا 16 بارداری از بین میرود. در طول سه ماهه دوم، افزایش وزن بارداری شما باید به طور ایده آل افزایش یابد به طوری که در مجموع حدود 5.5 تا 6.5 کیلوگرم اضافه کنید.
افزایش وزن در سه ماهه سوم
وزن نوزاد در چند ماه آخر بارداری شما افزایش می یابد، برخی از مادران وزنشان در ماه نهم ثابت میماند یا حتی کاهش مییابد، کاهش وزن در این دوران به دلیل سفت تر شدن بافت فضایی برای غدا می باشد که تقریبا 3.5 تا 4.5 کیلوگرم طبیعی است.
توجه داشته باشید مقدار افزایش و کاهش وزن یک میانگین می باشد و ممکن است این مقدار برای هر شخص متفاوت باشد.
کنترل اضافه وزن در بارداری
داشتن یک رژیم غدایی مناسب در طول بارداری می تواند به شما در کنترل اضافه وزن در بارداری کمک کند. غذاهای مغذی و رضایت بخش که سرشار از چربی های سالم یا پروتئین هستند، تمرکز کنید، مانند: آجیل، لوبیا، حبوبات، ماهی های چرب، گوشت بدون چربی و لبنیات.
همچنین منابع سرشار از فیبر مانند: سبزیجات تازه، میوه ها و غلات کامل را انتخاب کنید. سعی کنید مصرف غذاهای بیش از حد فرآوری شده، سرخ شده یا شیرین را که حاوی مواد مغذی کمتری برای شما و کودکتان هستند، محدود کنید.
عوامل خطرناک وزن در طول بارداری
اگر وزن شما در محدوده ی جدول افزایش وزن بالا قرار نداشت بهتراست با پزشک تغذیه و پزشک زنان خود مشورت نمایید.
همچنین در صورت داشتن علائم زیر حتما با پزشک خود مشورت کنید:
- افزایش وزن، بیش از 1.5 کیلوگرم در هر هفته یا در سه ماهه دوم بارداری (افزایش وزن ناگهانی بارداری می تواند نشانه پره اکلامپسی باشد)
- ثابت ماندن وزن مادر بیش از دو هفته متوالی در ماه های چهارم تا هشتم
وزن مادران پس از زایمان و خارج شدن کودک کاهش می بابد در نتیجه نگران افزایش وزن خود نباشید. روش های بسیاری برای کاهش تدریجی وزن وجود دارد، از جمله داشتن یک رژیم غذایی اصولی، بیرون بردن کودک برای پیاده روی منظم با کالسکه، و ورزش پس از زایمان.
بهتر است در طول بارداری تمام سونوگرافی های توصیه شده ی پزشک خود را انجام دهید و نگران کاهش وزن پس از بارداری و افزایش وزن در بارداری نباشید.
دیدگاهتان را بنویسید