بیماری روزئولا یا تب گل سرخ
بیماری روزئولا یک بیماری ویروسی است که بیشتر کودکان شش ماه تا ۶ سال را درگیر میکند. معمولا این بیماری خود را با تب شدید و چند روزه کودک نشان میدهد. این بیماری همچنین به نام های بیماری ششم، اگزانتوم سوبیتوم و روزئولا اینفانتوم نیز شناخته شده است.
در این مقاله والدشو به علائم، راههای پیشگیری و درمان رزوئولا در کودکان میپردازیم.
روزئولا چیست؟
روزئولا یک عفونت خفیف است که معمولا کودکان را تا سن ۶ سالگی درگیر می کند. اما گاهی نیز در بزرگسالان دیدهمیشود.
عامل اصلی بیماری، روزئولا هرپس ویروس انسانی ۶ و ۷ بوده اما عفونت با اکوویروس ۱۶ و کوکساکی B5 نیز میتواند تابلوی کاملاً شبیه آن داشته باشند. روزئولا انفانتوم در سنین ۶ تا ۳۶ ماهگی بیشتر رخ میدهد و با بروز تب ناگهانی و شدید (۳۹ تا ۴۰/۵ درجه سانتیگراد) و اکثراً حال عمومی خوب مشخص میشود. تب ۳ تا ۷ روز باقی میماند و پس از قطع آن چند ساعت تا ۲ روز بعد بثورات جلدی اریتماتوی ماکولر یا موکولوپا پولر به اندازه ۲ تا ۳ میلی متر ابتدا در تنه و بتدریج در سایر نقاط ظاهر می شوند که معمولا ً بیش از ۲۴ ساعت باقی نمی مانند. در آزمایشات خون کودکان مبتلا به روزئولا در مراحل اولیهی بیماری ممکن است لکوسیتوز شدید با شیفت به چپ دیده شود. تنها عارضه ی مهم آن تشنج ناشی از تب بوده که در ۱۰% بیماران رخ میدهد. و باید از آن پیشگیری شود.
علائم و نشانه های بیماری روزئولا
کودک یا نوزاد مبتلا به روزئولا علائمی مانند:
- بی قراری
- تحریک پذیری زود رنجی
- تورم غدد لنفاوی
- تب بالا ۳۹ تا ۴۰/۵ درجه سانتیگراد
- علائم در بخش های فوقانی دستگاه تنفسی از خود نشان میدهد.
معمولا تب به مدت چهار روز تا یک هفته ادامه دارد و به طور یکباره تب متوقف میشود سپس دانه های صورتی مایل به قرمز بر روی بدن کودک دیدهمیشود این دانه ها با لمس کردن به رنگ سفید تغییر میکند. دانه های تکی ممکن است با هاله ای روشن تر در اطرافشان دیده شوند ودانه ها معمولا به صورت،گردن، بازو و پاهای کودک سرایت میکنند.
همانطور که گفتیم تب بالا در رزوئولا خطر تشنج دارد و ممکن است کودک با تشنج علائمی مانند: از دست دادن هوشیاری۲ تا ۳ دقیقه تکان خوردن یا فشرده شدن بازوها یا صورت عدم کنترل مثانه یا روده
و…خود را نشان دهد.
تشخیص بیماری روزئولا
برای تشخیص، بیماری روزئولا پزشک باید کودک را معاینه کند و سابقه بیماری کودک را بررسی کند. اما تشخیص روزئولا معمولا تا پایینآمدن تب و نمایانشدن راش پوستی و دانه های قرمز روی پوست کودک بعد از تب، کار آسانی نیست.
بنابراین پزشک ممکناست آزمایشهای خون هم برای کودک درخواست کند تا علت تب مشخص گردد.
آیا میتوان از ابتلا به روزئولا پیشگیری کرد؟
روش مشخصی برای پیشگیری از ابتلا به روزئولا وجود ندارد اما به این دلیل که این بیماری بیشتر در کودکان است تا بزرگسالان و تصور برایناست که ابتلا به روزئولا در کودکی ممکن است مصونیت به این بیماری را ایجاد کند. البته احتمال ابتلای مجدد به روزئولا وجود دارد، اما چندان شایع نیست.
آیا روزئولا بیماری واگیرداری است؟
روزئولا یک بیماری مسری است، از طریق قطرات تنفسی، سرفه یا عطسه و حرف زدن کودک مبتلا به سایر کودکان قابل انتقال است، همچین این قطرات میتوانند روی سطوح بنشینند و اگر کودکان دیگر سطح آلوده را لمس کنند و دست آلوده به دهان یا بینی خود بزنند آنها نیز مبتلا میشوند. روزئولا در زمان تب کودک قابل سرایت است اما پس از فروکش کردن تب و در زمان علائم قرمزی پوست کودک دیگر بیماری واگیر دار نیست. در زمان بیماری از وسایل مشترک بین کودکانتان استفاده نکنید.
آیا بزرگسالان به روزئولا مبتلا میشوند؟
بزرگسالانی که در کودکی به روزئولا مبتلا نشده باشند امکان ابتلا به این بیماری در آنها بیشتر است.
همچنین افرادی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند نیز ممکناست عفونت روزئولا فعالشده را تجربه کنند. درمان در بزرگسالان نیز شامل استراحت، مصرف مایعات زیاد، مصرف داروهای تب بر و ضد التهاب است.
درمان روزئولا
از آنجایی که بیماری روزئولا یک بیماری ویروسی است نیاز به درمان با آنتی بیوتیک ها ندارد.در درمان روزئولا تلاش برای کنترل تب بیمار میشود و معمولا از ایبوپروفن و استامینوفن به شکل های شربت،قطره،شیاف استفاده میشود.در مواردی نیز از آنتی هیستامین ها برای کم شدن بثورات پوستی کودک استفاده میشود.
درمان خانگی بیماری روزئولا
علاوه بر کنترل تب با تب سنج های دیجیتالی میتوانید از تن شویه نیز برای کنترل تب استفاده کنید. همچنین به تن کودک لباس های گشاد و نخی بپوشانید. در دوره بیماری اجازه دهید کودک استراحت کافی داشته باشد. برای جبران کم آبی ناشی از تب کودک به او مایعات فراوان بدهید. اگر در دوران شیرخوارگی است شیر مادر یک منبع مناسب برای جبران کم آبی کودک است. برای کنترل تب کودک مبتلا به یک بیماری ویروسی هرگز به او آسپرین ندهید، زیرا استفاده از آن در چنین مواردی خطر سندرم ری را به همراه دارد.
چه زمانی به پزشک مراجعه کنید.
اگر احسای میکنید کودکتان بیحال است و نمیتواند شیر یا مایعات و غذا را مصرف کند حتما به پزشک کودک مراجعه کنید. در موارد تشنج کودک نیز حتما به بیمارستان مراجعه کنید تشنج یک مورد اورژانس برای کودکان محسوب میشود.
برای دریافت مطالب آموزشی رایگان ما را دنبال نمایید. پیج اینستاگرام
دیدگاهتان را بنویسید