تب در کودکان
تب علامتی است که بیشتر مادران را میترساند و همه بچه ها گاها آن را تجربه می کنند. تب به تنهایی صدمه ای به کودک نمی رساند و در واقع علامت خوبی است که نشانه می دهد بدن در حال مبارزه با عوامل عفونی است. اما وقتی فرزند شما در نیمه های شب برافروخته، گرم و عرق کرده از خواب بیدار می شود مطمئن نیستید که چه کاری باید انجام دهید.
در ادامه والدشو شما را با انواع تب ها و نحوه ی برخورد با آنها را به شما آموزش می دهد.
تب چیست؟
تب یک علامت بیماری است که در آن دمای بدن از میزان طبیعی بیشتر شده و مرکز تنظیم دمای بدن در مغز که هیپوتالاموس نام دارد در واکنش به عوامل بیماری دمای بدن را بالاتر از حد طبیعی خود می افزاید.
هیپوتالاموس دمای بدن را در محدوده ی (بین 36/5 تا 37/5 C°) حفظ می کند و پیام هایی را به بدن شما ارسال می کند تا آن را در همان حالت حفظ کند.
در صورتی که دمای داخل دهانی بالاتر از 37.5 و کمتر از 37.9 باشد به آن تب خفیف میگویند. برای بررسی تب کودک حتما از دماسنج های دیجیتال استفاده نمایید.
بالا بودن تب نشانه ای از شدت بیماری نیست، زیرا در مواقع با عفونتهای خفیف نیز ممکن است کودک تب شدید داشته باشد علی رغم آن تب نشانه ی بیماری است و باید آن را جدی بگیرید.
تغییر دمایی روزانه بدن یا تب
گاهی شما با یک بوسه ملایم بر روی پیشانی یا قرار دادن یک دست به آرامی روی پوست بدن کودک آنرا تب تلقی می کنید. اما این روش اندازه گیری دما بدن دقیق نمی باشد.
دمای بدن اکثر افراد در طول روز تغییراتی به همراه دارد، مثلا صبح ها کمی پایینتر و در عصر کمی بالاتر است و میتواند با دویدن، بازی و ورزش بچهها تغییر کند.
علت تب چیست؟
تب به علل مختلفی ایجاد می شود، از جمله:
عفونت: در بیشتر مواقع تبها به دنبال عفونت یا بیماری هایی مانند سرماخوردگی، آنفلوآنزا، گوش درد، برونشیت، گلودرد عفونی، عفونت ادراری مونونوکلئوز، ایجاد می شود.
در واقع تب با تحریک مکانیسم های دفاعی طبیعی به بدن کمک می کند تا با عفونت ها مبارزه کند.
پوشیدن لباس بیش از حد نیاز: این اتفاق بیشتر در نوزادان، به خصوص نوزادان تازه متولد شده دیده می شود، نوزادان مانند کودکان قادر به تنظیم دمای بدن نیستند و زمانی که بیش از حد لباس می پوشند و یا در محیط گرم قرار می گیرند دچار تب کاذب می شوند که با رفع آن بهبود می یابند. در صورت مشاهده ی تب در نوزادان، نوزاد باید توسط پزشک معاینه شود. زیرا میتواند نشان دهنده ی عفنونت باشد.
واکسیناسیون: معمولا نوزادان و کودکان پس از تزریق واکسن دچار تب خفیف می شوند و به راحتی به درمان پاسخ می دهد.
نکته: دندان درآوردن نیز ممکن است باعث افزایش جزئی دمای بدن شود، اما اگر دمای کودک بالاتر از (37.8 درجه سانتیگراد) باشد، احتمالاً علت آن دندان در آوردن نیست و باید بررسی های لازم انجام شود.
نشانه های تب
اصلی ترین نشانه های تب شامل موارد زیر است:
- دمای بدن بالاتر از 38 درجه سانتی گراد
- لرز
- بدن درد
- سردرد
- خستگی مفرط
- تعریق شدید
- گُرگرفتگی یا داغی پوست
در چه شرایطی کودک شما نیاز به مراقبتهای اورژانسی دارد؟
تب بالا می تواند کودک را دچار مشکلاتی مانند: کم آبی بدن، گریه های شدید، بی قراری و تحریک پذیری، مشکل در بیدار شدن، کبودی بر روی بدن کودک، تنفس سریع و سخت، افزایش ضربان قلب، وجود لکه های پوستی تیره، لکه نرم روی سر نوزاد، گرفتگی و سفتی گردن، سردرد شدید، امتناع از حرکت، تشنج، مشکلات تنفسی و درد متوسط تا شدید شکم در تمامی این موارد باید سریعاً درمان برای کودک شروع شود.
چه زمانی تب کودک جدی نیست؟
در صورت قادر بودن کودک به انجام این موارد تب او حاد نیست و با درمانهای خانگی بهبود پیدا میکنند.
- بازی کردن
- اشتها و تغذیه خوب
- هوشیار بودن
- نرمال بودن رنگ پوست
نکته در مورد کودکان تب دار که نمی توانند غذا بخورند چندان نگران نباشید. زیرا بی اشتهایی در مورد عفونت هایی که باعث تب می شوند بسیار رایج است. نخوردن غذا به اندازه معمول در بچه هایی که هنوز به طور معمول آب می نوشند و ادرار می کنند، مشکلی جدی ندارد.
در مقالات بعدی والدشو شما را با درمان تب در کودکان آشنا می کند که بتوانید در منزل و شرایط بحرانی تب کودک خود را کنترل کنید.
دیدگاهتان را بنویسید