خوراکی های ممنوع برای کودکان زیر یکسال
شروع غذاهای کمکی برای کودکان بسیار لذت بخش است و والدین تمایل دارند از شش ماهگی به بعد برای کودکان خود از غذاهای متنوع استفاده کنند. رژیم غذایی کودکان باید حاوی انواع مواد مغذی، سبزیجات، میوه ها، پروتئین ها و غلات باشد، کودکان باید با انواع بافت های غذایی آشنا شوند.
اما همه غذاها برای کودکان بی خطر نیستند و بهتر است از تغذیه صحیح نوزادان استفاده نمایید. در ادامه والدشو فهرستی از غذاهای ممنوعه برای کودکان کمتر از یکسال جمع آوری کرده است.
استفاده عسل برای نوزادان
استفاده از عسل برای نوزادان زیر یک سال ممنوع است. زیرا عسل میتواند کلستریدیوم بوتولینوم را در خود جای دهد که می تواند هاگ بوتولینوم تولید کند. این هاگ ها سمومی به نام بوتولیسم را ایجاد میکنند که می تواند منجر به ضعف عضلانی، مکیدن ضعیف، گریه ضعیف، یبوست، کاهش تون عضلانی و حتی فلج در نوزادان شود. مجاری گوارشی نوزادان برای مبارزه با این سم چندان قوی نیست در نتیجه از مصرف عسل به کودکان زیر یکسال خود داری کنید.
شیر گاو
شیرگاو برای بزرگسالان بسیار مفید میباشد اما برای کودکان زیر یکسال به دلیل قادر نبودن آنها برای هضم آنزیم ها و پروتئین های شیر گاو توصیه نمی شود. مواد معدنی موجود در شیر نیز می تواند به کلیه های کودک آسیب برساند، و ویتامین E و آهن مورد نیاز کودک تامین نگردد.
در حالی که شیر مادر و شیر خشک تمام نیاز های اساسی کودکان را تامین میکند. در نتیجه هنگامی که کودک شما از مرز یک سالگی گذشت شیر گاو را به او معرفی کنید.
آبمیوه
از آنجایی که آبمیوه ها هیچ یک از چربی، پروتئین، کلسیم، روی، ویتامین D یا فیبر مورد نیاز کودکان را تامین نمیکنند و حاوی میزان زیادی قند و کالری برای کودکان زیر یکسال هستند و اشتهای کودک برای خوردن شیر را کم میکنند برای کودکان زیر یکسال ممنوع می باشند. همچنین مصرف زیاد آب میوه ها خطر پوسیدگی دندان، اسهال و سایر مشکلات مزمن شکم را ایجاد میکند.
قند و نمک ممنوع
جوانه های چشایی کودک به شیرینی تمایل دارد اما طعمهای، تند، ترش، حتی تلخ را کمی کمتر حس میکند. شما والدین شکر و نمک را هرگز نباید به کودک دهید زیرا بر روی اشتهای کودک تاثیر میگذارد و باعث بد غذایی کودک میشود. همچنین کودک دیگر غذاهای بدون طعم مثل شیرمادر را نمی خورد و رشد او با تاخیر روبه رو میشود.
البته برای ایجاد طعم بهتر در غذاهای کودک از شیرین کننده های طبیعی مثل انواع شیره ها و میوه هایی مانند موز، گلابی، زرد آلو، انجیر و… میتوانید استفاده کنید. از تهیه شکلات و آبنبات به دلیل کافئین و خطر خفگی اجتناب نمایید. به خاطر داشته باشید رژیم غذایی کودک باید مناسب سیستم گوارش کودک باشد.
غذاهای غیر پاستوریزه
غذاهای غیر پاستوریزه میتوانند حاوی باکتری های کُشنده و بیماری زا برای کودکان باشند و والدین هرگز نباید لبنیات، آبمیوه و… را به صورت غیر پاستوریزه به کودک خود بدهند.
گوشت های دودی
شما معمولا از 6 ماهگی غذای کمکی را برای کودک خود شروع میکنید، انواع گوشت مرغ و گوشت گاو بدون چربی مناسب معرفی به کودک شما است.
اما گوشت ها و ماهی های دودی یا نمک سود حاوی مواد شیمیایی و نیترات هستند و دارای سدیم و چربی حیوانی بالایی نیز هستند، که برای کودکان بسیار مضر اند.
ماهی با جیوه بالا
بررسی ها نشان می دهد که مصرف ماهی در کودکان نوپا باعث افزایش ضریب هوشی آنها میشود. اما باید از مصرف ماهی هایی مثل کوسه ماهی، اره ماهی، ماهی خال خالی شاهی، کاشی ماهی و تن ماهی تازه اجتناب کنید، زیرا حاوی مقادیر بالای جیوه هستند و می توانند باعث مسمومیت با جیوه در کودک شوند. باید توجه داشته باشید که ماهی از مناطق آب هایی سالم و پاک صید شده باشد. از انواع ماهی های بی خطر برای کودکان می توان به ماهی:
کفشک ماهی، زغال ماهی، حلوا، ماهی سالمون وحشی، ماهی اقیانوسی، ماهی سفید، تیلاپیا، قزل آلا، میگو و گوش ماهی اشاره کرد.
تن ماهی نیز برای کودکان زیر یکسال مناسب نمی باشد و بهتر است در رژیم غذای کودکان حذف گردد.
غلات تصفیه شده
همه کربوهیدرات ها از نظر تغذیه ای یکسان تولید نمیشوند. کربوهیدرات های پیچیده مملو از مواد مغذی طبیعی هستند که در طی فرآیند تصفیه برای تبدیل آنها به غلات کامل از بین می روند.
غلات کامل سرشار از فیبر است که به ثبات قندخون کمک می کند در نتیجه غلات تصفیه شده مانند نان سفید را از لیست غذاهای کودک زیر یکسال خود حذف کنید و ماکارونی، نان، غلات و برنج را برای آنها انتخاب کنید. در زمانهایی که مایل هستید به کودک خود بیسکوییت یا کیک خانگی دهید حتما از آردهای غلات کامل برای پخت استفاده کنید.
لیست غذایی خطرناک برای کودکان زیر یکسال
کودکان زیر یکسال به دلیل نداشتن مهارت جویدن باید از تهیه ی خوراکی هایی که خطر خفگی دارند، غذاهایی که در دهان حل نمی شوند یا با لثه له نمی شوند بپرهیزیم. این خوراکی ها شامل:
- کشمش نپخته
- نخود
- انگور
- سبزیجات خام (هویج و فلفل دلمه ای)
- گوشت سفت
- میوه خام (مانند سیب و گلابی نارس)
- ذرت بوداده
- آجیل و خشکبار
- هات داگ
- آدامس
در گذشته پیشنهاد می گردید مواد آلرژی زا مانند بادام زمینی، تخم مرغ، گندم، لبنیات و صدف ها را به کودکان زیر یکسال معرفی نکنید اما بعد از تحقیقاتی که آکادمی اطفال انجام داد اکنون توصیه میکند که غذاهای آلرژیزا را، بین ۴ تا ۱۱ ماهگی، برای جلوگیری از آلرژی غذایی به کودکان معرفی کنید.
زیرا بسیاری از این مواد غذایی، به ویژه آجیل حاوی پروتئین سالم، فولات و سایر مواد مغذی ضروری برای رشد کودکان هستند درنتیجه باید زودتر کشف کنید که کودک شما نسبت به مواد حساسیت زا چه علائمی دارد. برای آگاهی از آلرژی غذایی کودکان در حین معرفی هر ماده غذایی جدید حتما تست حساسیت را انجام دهید و اگر در خانواده سابقه حساسیت دارید با پزشک کودک خود نیز مشورت کنید.
سبزیجات
برای معرفی برخی سبزیجات به کودکان زیر یکسال خود نیز باید اصولی را رعایت کنید.
اسفناج: از دادن اسفناج خام به کودکان خود داری کنید زیرا سرشار از نیترات است در نتیجه توصیه می شود اگر اسفناج به آنها می دهید حتماً پخته و پوره شده باشد.
کاهو: بهتر است تا بین ۹ ماهگی تا یک سالگی کودک صبر کنید. زیرا جویدن آن برای کودک شما ممکن است دشوار باشد.
نخود فرنگی: نخود فرنگی یک پوره اولیه عالی است و چون خطر خفگی دارد به شکل پوره یا له شده تا سن زیر یکسال به کودک خود معرفی کنید.
سیر و پیاز: این دو طعم دهنده عالی را که سرشار از ویتامین هستند، که می توان بین 6 تا 8 ماهگی با غذای کودک بپزید و منع مصرف ندارد.
دیدگاهتان را بنویسید