درمان یبوست کودکان
همانطور که در مقاله ی قبلی با یبوست در کودکان آشنا و آگاه شدید حال در صورت مواجهه با آن می توانید از این روشهای درمانی استفاده نمایید.
مایعات
کودکانی که به میزان کافی مایعات در رژیم غذایی خود ندارد، به راحتی دچار یبوست می شوند.
بهترین کاری که باید انجام دهید این است که مایعاتی که کودک شما روزانه می نوشد را اندازه گیری کنید، اگر از میزان مصرف مایعات توسط کودک مطمئن نیستید تعداد دفعات ادرار کردن او را در نظر بگیرید.
کودک باید حداقل هر دو یا سه ساعت یکبار دفع ادرار داشته باشد اگر این طور نیست، او را به نوشیدن مایعات بیشتر دعوت کنید.
فیبر در رژیم غذایی
برای نرم شدن مدفوع و سهولت کودک در دفع مدفوع، میزان مایعات و فیبر غیر لبنی را که کودک شما باید هر روز دریافت کند، افزایش دهید.
غذاهای سرشار از فیبر شامل برخی میوه ها مانند: آلو، موز، سیب، انبه، زردآلو، انجیر، کشمش، کره بادام زمینی و آب میوه های حاوی سوربیتول (آلو، انبه، گلابی) انواع سبزیجات مانند
کلم بروکلی، نخود فرنگی، سبزی، لوبیا، نان، گندم، غلات سبوس دار ذرت و ذرت بو داده بدون نمک است.
غذاهای چرب و شیرینی جات، و مواد حاوی کافئین مانند کاکا ئو، قهوه را که فیبر کمتری دارند محدود کنید زیرا یبوست را افزایش میدهند.
بنا به توصیه سازمان غذا و دارو هر کودک روزانه ۱-۱/۵پیمانه سبزیجات و ۱-۱/۵پیمانه میوه باید مصرف کند.
مصرف شیر را باید محدود کنند به خصوص کودکانی که از شیر خشک استفاده میکنند.ابتلا به یبوست بیشتر آنها را تحدید میکند و به جا آنها از لبنیات حاوی پروبیوتیک ها بیشتر مصرف کنند.
نکته مهم در رابطه با مصرف فیبرها این است که زمانی که غذای حاوی فیبر را مصرف میکنند باید مایعات فراوان هم به آنها داده شود زیرا اگر مایعات کافی برای دفع در بدن آنها نباشد می تواند شرایط را بدتر کند.
مصرف روغن های طبیعی برای کودکان
از زمانهای گذشته مصرف روغن های طبیعی یکی از روشهای درمان یبوست شناخته شده است.
مصرف روغن هایی مانند روغن زیتون و کنجد به میزان یک یا دو قاشق برای کودک منعی ندارد، و شما میتوانید آنرا در غذای کودک بیفزایید یا شکم کودک را با آنها ماساژ دهید.
برنامه منظم برای دستشویی رفتن کودک قرار دهید:
برنامه منظم برای دفع کمک به دفع بهتر مدفوع میکند و شما کودک را تشویق کنید بعد از مصرف هر وعده غذایی مثلا بعد از صرف صبحانه به مدت ده تا بیست دقیقه روی لگن مخصوص خود بنشیند.
همچنین برای کودک یک اهرم زیر پایی قرار دهید تا پاها به داخل شکم مختصری فشار بیاورد که این کار به افزایش حرکات روده کمک میکند.
برای کودک نوپای خود حین استفاده از توالت یک داستان خاص تعریف کنید یا برچسب پاداش دهید تا به یک تجربه مثبت تبدیل شود.
ورزش
در کودکان شیر خوار و نوزادان بهترین فعالیت ماساژ کودک می باشد در نوپایان نیز علاوه بر ماساژ آنها حداقل ۳۰-۶۰ دقیقه باید فعالیت وجود داشته باشد، زیرا حرکت بدن باعث حرکت بهتر روده ها میشود.
بهبود عادات روده ای کودک: کودک خود را تشویق کنید تا در ساعات منظم در طول روز از حمام استفاده کند مخصوصاً بعد از غذا و هر زمان که تمایل به رفتن به حمام دارد.
تغییر مکمل ها: در صورتی که داروی مکمل کودک عامل یبوست است آنرا به پزشک اطلاع دهید تا آنرا تغییر دهد.
تجویز ملین ها برای پاکسازی روده ها: این داروهای ملین معمولاً در کودکان بی خطر هستند و البته توسط پزشک تغذیه تجویز می شوند.
در صورتی که پزشک داروی نرم کننده را تجویز کرد دوز آنرا طبق نظر خودتان تغییر ندهید و بدانید طبق دستور باید مصرف شود همچنین با دیدن اولین مدفوع نرم آنرا قطع نکنید و طول درمان دارو را کامل کنید.
برای نتیجه بهتر درمانی همیشه چند روش درمانی را با هم ترکیب کنید تا نتیجه بهتری دریافت کنید.
چه زمان باید به پزشک مراجعه کنید
یبوست کودکان معمولا موقتی است اما در شرایطی که یبوست مزمن شود یا عوارضی نشان دهد یا با موارد زیر همراه شود به پزشک کودک خود اطلاع دهید.
- استفراغ
- تب
- غذا نخوردن
- خون در مدفوع
- تورم شکم
- کاهش وزن
- درد هنگام حرکات روده
- هموروئید
پزشک متخصص اطفال ممکن است بخواهد برخی از آزمایشات را انجام دهد تا متوجه شود چه چیزی باعث این مشکل شده است. و ممکن است از عکسبرداری یا آزمایشات مختلف استفاده کند که برای بهبودی کودک توصیه به انجام آنها میشود.
سایر علل یبوست که بسیار جدی تر می باشد شامل موارد زیر می باشد:
- بیماری هیرشپرونگ (اختلال عصبی بخشی از روده)
- وجود دیابت کنترل نشده
- بیماری های کمبود آنزیم ها مانند فیبروز کیستیک
- فلج مغزی
- اختلال در کمبود توجه
- مسمومیت با سرب
- کم کاری تیروئید
دیدگاهتان را بنویسید