3 دلیل گریه کودک در خواب
نوزادان گاهی اوقات در خواب گریه می کنند و باعث سردرگمی و نگرانی والدین خود می شوند. برای والدین سوال است دلیل گریه کودک در خواب چیست؟ و عکس العملشان باید چگونه باشد.
بسیاری از والدین علت گریه کودک در خواب را کابوس یا خوابی که موجب آزار او شده است می دانند در ادامه با والدشو برای رسیدن به دلیل رایج گریه کودک در خواب و چگونگی کنترل آن همراه شوید.
سه دلیل رایج گریه نوزادان در خواب
گریه هنگام انتقال از یک چرخه خواب به چرخه بعدی
نوزادان نیز مانند بزرگسالان، چرخه خواب را تجربه می کنند. اما نوزادان خیلی سریع بین چرخه های خواب rem و non rem تغییر زمانی دارند و زمان بیشتری را در خواب rem یا خواب فعال میگذرانند. خواب عمیق (non rem) یا خواب سبک (rem)، تنها یکی از شش مرحله ای است که کودک شما هر روز آن را طی می کند. بقیه خواب عمیق، خوابآلود، هوشیار آرام، بیقرار و گریه است.
در مرحله خواب فعال کودک حرکت چشمهایش در زیر پلکهایش مشخص است و گاهاً نوزاد در خواب حرکت دست ها و پاها و یا باز و بسته کردن دست ها، تکان دادن پاها، در طول خواب rem را دارد.
درواقع با چرخه های خوابی که به طور متوسط تنها ۴۰ دقیقه زمان میبرد، اکثر نوزادان در پایان هر دوره یک بیداری کوتاه مدت را تجربه میکنند. در این بیداری کوتاه، کودک معمولا چند دقیقه گریه میکند و دوباره میخوابند یا حتی کاملاً بیدار نمیشود.
گریه نوزاد به دلیل خستگی زیاد
زمانی که نوزادتان خواب کافی ندارد و یا بیش از آنچه که باید بیدار است، ممکن است خستهشود و خستگی بیش از حد باعث ترشح هورمون های مبارزه با خستگی میشود، که این هورمونها میتواند خوابیدن نوزاد را دشوارتر کند. همین خستگی بیش از حد و گریه طولانی قبل از خواب، شایع ترین علت است که باعث گریه کودک شما در خواب میشود.
گریه به دلیل درد دندان درآوردن
معمولا زمانی که رویش دندان کودک در سن سه تا شش ماه شروع به میشود نوزادان بسیار بی قرار میشوند. در این سن نوزادان مشکلات رایج دندان در آورند را دارند برای مثال: بی قراری شبانه، ناله، گریه در خواب را دارند و حتی دچار بی خوابی و گریه میشوند.
آیا نوزادان کابوس می ببینند؟
والدین تصور می کنندکه نوزادان نیز کابوس میبینند و از این رو بسیار نگران آنها میشوند و گاها از خود میپرسند کودکم در مورد چه چیزی خواب میبیند؟ آیا لبخندهای شیرینی که میزنند برای خوابهای شیرین است؟ باید گفت کودکان معمولا تا حدود دوسالگی رویا نمیبینند و قبل از آن دچار کابوس و خواب نمیشوند و لبخندهای زیبای آنها در خواب غیر ارادی است.
چگونه به نوزادی که گریه می کند کمک کنیم بخوابد؟
در ادامه چند نکته وجود دارد که به کودک شما کمک می کند گریه خود را متوقف کند و به اندازه کافی آرام بگیرد تا بخوابد.
در زمانی که کودک شما در خواب گریه میکند شما باید بلافاصله مداخله نکنید زیرا این امر موجب میشود که کودک نتواند به تنهایی خود را بخواباند و یا کاملا بیدار و هوشیار میشود.
دوره های کوتاه گریه در حین خواب از نظر رشد مناسب هستند و الزامی برای کمک به کودک ندارید. در نتیجه اینبار که کودکتان در خواب گریه کرد کمی به او فرصت بدهید تا ببینید چه اتفاقی می افتد آیا گریه برای شیر است یا تنها دلیل آن چرخه طبیعی خواب است.
به لطف سیستم عصبی نوزاد که هنوز در حال رشد است وآنها نیاز مکرر به شیر خوردن دارند نوزادان بیشتر از کودکان از خواب بیدار می شوند و این باعث اختلالات خواب بیشتر مانند گریه بدون بیدارشدن کامل می شود و از همین رو نوزادان نسبت به کودکان در خواباندن خود مهارت کمتری دارند.
زمانی که کودک شما با گریه از خواب بیدار می شود و می دانید که نیاز به شیر ندارد و یا نیاز به تعویض پوشک ندارد، قبل از نگرانی سایر شرایط مثل هوای اتاق را بررسی کنید. هوا خیلی گرم یا سرد نباشد، لباس های کودک راحت باشد و دما را بین ۲۰ تا ۲۲ درجه سانتیگراد تنظیم کنید.
با پوشاندنیک لباس بیشتر از خودتان برای کودک میتوانید دمای مناسب را مهیا کنید. همچنین در زمان گریه حتما تخت خواب کودک را بررسی کنید شاید این امر به آرام شدن کودک کمک کند.
پسرفت خواب کودکان نوپا
کودکان بعد از دوره نوزادی، تغییرات رشدی زیادی از جمله تغییر در نحوه خواب را تجربه می کنند، همه ما درباره پسرفت خواب کودک ۴ ماهه یا پسرفت خواب کودک ۸ ماهه شنیدهایم و این خود از دلایل گریه شبانه کودک است که بهتر است والدین از ۶ ماهگی روی خواب مستقل کودک بیشتر کار کنند.
کودکانی که تازه به تنهایی خوابیدن را میآموزند معمولا با انتقال بین چرخههای خواب و خود آرامبخشی بیشتر دچار مشکل میشوند، یعنی اگر در خواب گریه های او را شنیدید، به کودک خود فرصت دهید تا شاید بتواند خودش را آرام کند.
صبوری برای شنیدنصدای گریه کودک در خواب سخت است، اما ناله و گریه کردن در خواب بسیار شایع است. بسیاری از کودکان با فرصت، در عرض چند دقیقه دوباره به خواب می روند.
درباره مشکل پسرفت خواب کودکان نوپا یا ۱۲ماهه کمتر پرداختهشدهاست. این کودکان نیز دچار پسرفت خواب میشوند و مشکل آنها در چرتزدن و خواب شبانه ایجاد میشود. هر نوع از کم خوابی ناشی از بیدارشدن زود هنگام صبح، چرت های کوتاه و خواب دیر هنگام می تواند منجر به خستگی بیش از حد شود.
معمولا کودکان نوپا بیش از حد خسته قبل از به خواب رفتن بیشتر گریه می کنند و معمولا بین دوره های خواب گریه میکنند. شما میتوانید برای کنترل این وضعیت یک عروسک مناسب را به این کودک بدهید تا خواب بهتری داشهباشد.
روتین قبل از خواب کودکان
کودک باید روتین قبل از خواب داشتهباشد و روتین سریع انجام شود. مثلا اگر کودک بیش از حد خسته است، باید به او کمک کنید تا سریع بخوابد. نوزادی که در طول روتین قبل از خواب بی قرار میشود، فقط نیاز به خواب دارد و اگر کودک بسیار خسته است، اشکالی ندارد که بعضی از مراحل روتین قبل از خواب کودک را نادیده بگیرید یا سریعتر عمل کنید.
لازم به ذکر است که روتین قبل از خواب برای نوزادان باید مختصر باشد (حدودا 10دقیقه) و شامل فعالیت هایی مثل: مسواک زدن، تعویض پوشک کودک، قنداقکردن، تعویض لباس خواب، استفاده از لوسیون کودک یا ماساژ تسکین دهنده، چند دقیقه تکان دهید تا کودک بخوابد.
روتین قبل از خواب برای کودکان بزرگتر معمولاً طولانی تر است (حدودا 15 تا 30 دقیقه) و علاوه بر روتین گفتهشده انجام فعالیت هایی مانند خواندن 1-2 کتاب یا خواندن لالایی توصیه می شود.
برای کودک خود شعر بخوانید
برایآرامسازی کودک میتوانید از صداهای سفید استفادهکنید. برای او شعر بخوانید کودک با شنیدنلالایی کودکانه و شعر سریعتر آرام میشود و وقتی به آرامی تکان میخورند یا به آرامی میپرند، گریه نمیکنند. برای آرامسازی میتوانید از پستانک نیز استفاده کنید اما مصرف آن را به عادت تبدیل نکنید.
شیردهی کودک در مواقعی که کودک گرسنه است و یا بی قرار است نیز روش مناسبی برای آرامسازی اوست حتی اگر گرسنه نباشد اما بسیار آرام بخش است. نزدیکشدن به مادر و شنیدنضربان قلب او آرامش را به کودک هدیه می دهد و او را برای خواب آماده میکند.
صبور باشید، آرام کردن کودکی که گریه می کند زمان بر میشود و بهتر است صبور باشید. اگر همسر یا مراقب کودک در کنارتان است حتما برای خواباندن کودک از آنها کمک بگیرید. اگر رویش دندان کودک خود را متوجه میشوید از راهکارهای کاهش خارش محل رویش یا دندان گیر سیلیکونی استفاده کنید.
9 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
سلام پسر ۲۰ ماهه دارم .تازگی ها شب بیدار میشه و گریه میکنه .گریه هاش هم خیلی شدید و غیر قابل گنترل هست.
سلام.پسرمن یک ساله هستن و برا دندوناش تب میکنن هر دندونی این بار حدود یه هفته تب داشتن و کاملا ناآرام شبا بجز مواقع شیر چندین بار هم بی دلیل گریه میکنه و آروم نمیگیره کاملاخسته ام خیلی شبا بیقراره و جای استراحت به من نمیده
منم جدید این مشکلو پیدا کردم.
سلام دوست عزیز
برای رویش دندان کودک شما نباید تب داشته باشد و فقط موجب گرم کردن بدن بچه میشود.
اما برای کنترل دمای بدن و خارش لثه روی لثه ها استامینوفن ماساژ بدهید و ژل لثه و زمانی که بچه خیلی بی قراری شدید داره استامینوفن میتونید به شکل خوراکی متناسب سن کودک بدهید.
سلام دو بار بیدار شدن کاملا طبیعیه بچه من تا صبح ده بار بیدار میشود
چقدر مطالب سایتتون خوب و آموزنده بود
ممنون از شما خانم دکتر
سلام و عرض ادب
من از کابل- افغانستان به شما پیام میدهم.
بنده یک پسر دو ساله دارم، در جریان روز خیلی به حال میباشد هیچ تکلیف هم ندارد، هیچ مشکلی نمی داشته باشد، اما هنگامی که در روز و شب استراحت میکند ناگهان بیدار شده گریان میکند و هیچ کس و هیچ چیز را در مدت 20 دقیقه یا 30 دقیقه قبول نمیکند البته در جریان شب حتی دو بار بیدار میشود فقط گریان میکند. اگر لطف کنید، برایم مشوره مشخص ای بدهید، خوشحال میشود. سپاس از شما.
با سلام و وقت بخیر
منشاء اصلی خواب ناآرام برای کودکان استرس های روزانه، تلویزیون و محیط نا امن است.
برای کاهش گریه شب کودک بهتر است محیط امن برای کودک فراهم نمایید و در طول روز نگرانی و استرس کودک را شناسایی و برطرف کنید و از بازی های استرس زا و کارتون های خشن جلوگیری نمایید.
این مقاله هم میتونه بهتون کمک کنه: آیا تماشای تلویزیون برای کودکان مجاز است
سلام دو بار بیدار شدن کاملا طبیعیه بچه من تا صبح ده بار بیدار میشود