آیا غذای کودک را می توان فریز کرد؟
برای بسیاری از والدین این سوال به وجود می آید که آیا غذای کودک را می توان فریز کرد یا
در پاسخ باید گفت بله می توان اما با رعایت نکات ایمنی تغذیه کودک و به روش صحیح که کودک آسیبی نبیند.
در این مقاله به اصول و نکات فریز کردن غذای کودک می پردازیم.
مراحل فریز کردن غذای کودک
شروع غذای کمکی برای کودکان معمولا از سن شش ماهگی می باشد و شما می توانید هر بار که غذای زیادی برای او آماده میکنید
اضافه آنرا فریز کنید و در زمانی مناسب مجدد آنرا استفاده کنید.
علاوه بر مصرف بهینه غذاها شما برای صرفه جویی در هزینه و وقت نیز می توانید از این روش بهره ببرید.
جهت فریز کردن غذای کودک از وسایل زیر استفاده کنید:
۱.کیسه های مخصوص غذای کودک
یکی از بهترین وسایل برای انجماد مواد غذایی کودک است، ظاهر این کیسه جالب است و دارای دریچه و در پوش هستند.
دو نوع یکبار مصرف و چندبار مصرف دارد که برای حفاظت از محیط زیست از نوع چندبار مصرف استفاده کنید.
نقطه ضعف این کیسه ها این است که قابل گرم کردن در ماکروفر نیستند.
۲.ظروف یکبار مصرف
بهترین ظروف یکبار مصرف برای فریز کردن ظروف سیلیکونی هستند، زیرا می توانید آنهارا به راحتی داخل فریز قرار دهید و سپس برای گرم کردن نیز آنرا داخل ماکروویو قرار دهید.
۳.قالب های یخ
قالب های یخ یکی از ساده ترین راه ها برای فریز غذا ی کودک است، مناسب برای انواع سوپ ها، میوه ها و انواع پوره ها میباشد.
از آنجایی که سایز این قالبها مشخص است شما میتوانید به راحتی اندازه غذای کودک را کنترل کنید و میزان مورد نیاز کودک را برای او گرم کنید.این قالبها برای صرفه جویی در هزینه ها و فضای فریز،و حفاظت از محیط زیست مناسب هستند.
۴.ورقه های کاغذی
ورقه های کاغذی نیز وسایل مناسبی برای نگه داری غذاهای کودک هستند که زمانی که غذا را داخل این برگه ها قرار میدهیدباید داخل کیسه های فریزر نیز قرار دهید سپس در فریز منجمد کنید تا نشت غذا ایجاد نشود.
۵.سایر ظروف ایمن برای نگهداری غذای کودک
در نهایت باید گفت اگر شما ظروف بالا را در اختیار ندارید با ظروف مناسب مخصوص فریزر که در منزل دارید این کار را برای غذای کودک خود انجام دهید.
بعد از انجماد مواد غذایی حجم آنها نیز افزایش پیدا می کند توجه داشته باشید از ظروف شیشه ای و شکننده استفاده نکنید به همین دلیل ظروف مناسبی برای فریز کردن نیستند
و بهتر است از ظروف سلیکونی استفاده کنید.
بهتر است از ظروفی استفاده کنید که فاقد نشان ppr باشند.
بسته به نوع غذاها و بافت آنها زمان نگهداری آنها متفاوت است به طور مثال:
پوره های میوه پخته شده و پوره سبزیجات پخته شده همه به مدت شش تا هشت ماه قابل فریز هستند، همچنین گوشت مرغ پخته نیز به مدت شش تا هشت ماه قابل فریز است.
ترکیباتی مانند سوپ ها و سس ها به مدت سه ماه قابل فریز کردن است و ماهی های روغنی به مدت سه تا چهار ماه قابل نگهداری هستند.
غذایی که برای فریز کردن مناسب نیستند شامل: همه مواد غذایی برای فریز کردن مناسب نیستند و با فریز کردن آنها خواص غذایی آنها تغییر میکند و با غیر قابل مصرف می شوند.
این مواد شامل:
- تمامی مواد لبنی مانند شیر، ماست، پنیر، کشک و…
- سس های حاوی تخم مرغ و تخم مرغ آب پز یا سرخ شده و هر غذایی که حاوی تخم مرغ هستند.
- سبزیجات با میوه هایی که خاوی آب فراوان می باشد مانند :کاهو، خیار
- سبزیجات برگ دار مانند: ریحان، نعنا
مراحل یخ زدایی مواد غذایی منجمد
نکته مهمی که در آماده سازی غذای منجمد برای کودک باید در نظر بگیرید این است که غذا را در دمای اتاق قرار ندهید
زیرا ممکن است در تماس با محیط، آلوده و موجب بیماری شود
در نتیجه از روشهای یخ زدایی ایمن برای آماده سازی غذای منجمد کودک استفاده کنید.
از جمله روشهای ایمن می توان به موارد زیر اشاره کرد:
۱-بعد از خروج غذا از فریز انرا داخل یخچال قرار دهید تا تدریجی یخ زدایی شود.
۲-ماده غذایی منجمد را داخل ماکروویو قرار دهید اما مراقب باشید بیش از حد داغ نشود.
۳-به روش بن ماری غذا را یخ زدایی کنید یعنی غذا را داخل ظرفی قرار دهید و آنرا روی بخار کتری قرار دهید.
۴-در روش دیگر غذای منجمد را داخل کاسه ای قرار دهید و سپس کاسه را داخل ظرف حاوی آب جوش غوطه ور کنید.
نکات مهم
مطابق نکات بالا هنگام فریزکردن تاریخ آن را یادداشت نمایید تا در زمان مشخص مصرف کنید.
از فریز کردن باقی مانده ی غذای کودک پرهیز کنید، غذاها را هرگز بیش از حد پخت نکنید زیرا املاح و ویتامین های آن از بین می رود.
قبل از فریز کردن سبزیجات، میوه ها و مواد غذایی ابتدا آنها را به خوبی بشویید و سپس آنها را خشک و در ظروف مناسب قرار دهید.
پس از آب شدن یخ غذا آنرا روی شعله برای گرم شدن قرار دهید، غذاهایی که برای فریز کردن انتخاب کرده اید باید کم آب باشند و اجازه دهید به خوبی خنک شوند سپس آنها را در فریزر قرار دهید زیرا با اینکار مانع از رشد باکتری ها می شوید،
به خاطر داشته باشید بهترین دمای یخچال بین ۰-۵ و برای فریزر کمتر از -۱۸ درجه سانتی گراد است.
گرم کردم مواد فریز شده
اگر غذایی که یخ زدایی کرده اید اضافه آمد از فریز کردن و گرم کردن مجدد آن خودداری کنید، زیرا ترکیبات شیمیایی غذا تغییر کرده و باعث مسمومیت غذایی کودک می شود.
مواد غذایی حاوی قارچ، مرغ، سیب زمینی و سایر ترکیبات پروتئینی آسیب پذیر تر هستند.
سعی کنید یک ساعت پس از گرم کردن غذا آن را مورد استفاده قرار دهید تا گرمای خود را از دست ندهد زیرا گرم کردن مجدد آن امکان ندارد.
مواد غذایی موجود در یخچال را ظرف مدت یک الی دو روز مصرف کنید.
در نهایت اگر شرایط مناسبی در زندگی دارید سعی کنید از غذاهای تازه برای کوچولوهاتون استفاده کنید.
دیدگاهتان را بنویسید