حساسیت به پروتئین گاوی
والدشو قصد دارد در این مقاله شما را با آلرژی به پروتئین گاوی آشنا کند. این نوع حساسیت شایع ترین آلرژی غذایی نوزادان است. این نوع آلرژی هنگامی رخ می دهد که سیستم ایمنی بدن نوزاد به طور غیرطبیعی نسبت به پروتئین موجود در فرآورده های گاوی و بز واکنش نشان دهد.
این بیماری معمولاً در نوزادان کمتر از 1 سال مشاهده می شود. حساسیت به پروتئین گاوی با علائم و نشانه های گوناگون ظهور می یابدکه ممکن است طی ۴۵دقیقه پس از صرف شیر یا چند روز پس از آن باشد. (مصرف شیر کامل گاو برای کودکان کمتر از 12 ماه ممنوع میباشد.)
میزان شیوع به حساسیت پروتئین گاو:
داشتن والدین یا خواهر و برادری که سابقه بیماری های آلرژیک، مانند آسم،اگزما یا حساسیت های فصلی داشته اند خطر ابتلا به حساسیت به پروتئین گاوی را افزایش می دهد.
انواع آلرژی به پروتئین گاوی
حساسیت به پروتئین گاوی به دو دسته تقسیم می شود:
آلرژی به پروتئین گاوی وابسته به IgE: بدن نوزاد به این نوع آلرژی به صورت فوری واکنش نشان می دهد.
آلرژی به پروتئین گاوی غیر وابسته به IgE: بدن نوزاد به این نوع آلرژی با تاخیر واکنش نشان می دهد.
IgE یا ایمونوگلوبولین E یک آنتی بادی طبیعی در بدن است که باعث علائم آلرژیک مانند، کهیر،راش پوستی،خس خس سینه و آبریزش بینی می شود.
در واکنش سریع، علائم معمولاً طی 2 ساعت پس از مصرف فرآورده گاوی شروع می شود.
در واکنش تاخیری، علائم بعد از 48 ساعت تا 1 هفته پس از مصرف فرآورده گاوی نمایان می شوند.
علائم بالینی آلرژی به پروتئین گاوی شامل:
علائم گوارشی: اسهال ،استفراغ،قولنج،خونریزی از رکتوم،ریفلاکس معده ،مدفوع خونی
علائم تنفسی : رینیت، برونشیت، آسم، عطسه، سرفه، ترشح بینی، خس خس سینه
سایر علائم : اگزما، گریه ی زیاد،رنگ پریدگی (ناشی از آنمی ثانویه)
راه های تشخیص آن:
تشخیص ممکن است در ابتدا به وسیله سابقه خانوادگی داده شود، اگرچه سابقه به تنهایی نمی تواند تشخیص را ثابت کند
اما حساسیت به پروتئین گاو با علائمی که در بالا ذکر شد نیز داده میشود. زمان بندی علائم،سن بیمار و علائم مربوط به تغذیه نیز کمک به تشخیص میکند.
آزمایشات تشخیصی :
آزمایش مدفوع از نظر خون،افزایش IgE سرمی ،تست های خراشی پوستی با سر سوزن و تست RAST از جمله آزمایشات کمک کننده تشخیصی هستند، و آزمایش پوستی و RAST می تواند به شناسایی ماده غذایی مهاجم کمک کند.
آزمایش های پوستی و خونی آلرژی به تشخیص نوع واکنش تاخیری کمک نمی کنند.
رایج ترین راهکار تشخیص قطعی،حذف شیر گاو می باشد.
درمان حساست شیر گاو در کودکان
بهترین راه، دادن شیر مادر به جای شیر خشک است، سپس در کودکان شیر خشک خوار حذف شیرخشک تهیه شده با شیر گاو و تمام مواد لبنی دیگر است.
در شیرخوارانی که از این گونه شیر خشک استفاده می کنند،در ابتدا باید شیرخشک مصرفی فعلی، به شیرخشک هیدرولیزه تغییر یابد.
در بعضی از موارد، تغذیه با شیر خشک های حاوی عناصر سازنده پروتئین ها (آمینو اسید ها) توصیه می شود.
این شیرخشک ها معمولاً بدون واکنش سیستم ایمنی بدن به راحتی هضم می شوند. در کودکانی که از شیر مادر تغذیه می کنند با رژیم غذایی مخصوص مادر شیرده بیماری قابل کنترل می باشد.
بعضی نوزادان که نسبت به مصرف پروتئین شیر گاو حساس هستند، حساسیتی به سویا نیز نشان خواهند داد.
در شیر خواران مبتلا به حساسیت به پروتئین گاوی، مادر باید در صورت ادامه شیردهی تمام محصولات لبنی و لبنیات محلی، شیر، خامه ، مره ،کره حیوانی،پنیر پیتزا،بستنی ،و تمام مواد غذایی حاوی شیر خشک و مواد نگهدارنده مانند سوسیس ،کالباس ،بیسکوئیت ها،کیک،کنسرو،کاپوچینو،نسکافه وسویا را از رژیم غذایی خود حذف کند. چرا که این پروتئین ها ممکن است از طریق شیر مادر به نوزاد منتقل شوند.
مواد لبنی مثل پنیر،ماست کم چرب پاستوریزه،دوغ،قره قوروت خالص،کشک ،لازم به حذف ندارند.
مواد غذایی
شیر بز نیز به دلیل این که همان علائم واکنش به پروتئین شیر گاو را ایجاد میکند و نیز به جهت داشتن اسید فولیک کم ،جایگزین مناسبی نیست.
نوزادان که با شیر مادر تغذیه میشوند، ولی علائم حساسیت زیاد به شیر گاو را نشان می دهند،
علاوه بر موارد ذکر شده لازم است که گوشت گاو، بادام زمینی ،گردو ،تخم مرغ،از رژیم غذایی مادر شیرده ،نیز حذف شود تا کودک درمان شود.
چنان چه مصرف مواد لبنی مادر محدود شود، مکمل کلسیم و ویتامین D باید جهت پیشگیری از کمبود در نظر گرفته شود.
حساسیت به پروتئین گاوی چه موقع بهبود پیدا می کند؟
حساسیت به پروتئین گاوی در حدود 90درصد از کودکان تا سن 6 سالگی به طور کامل برطرف می شود. و 50درصد از نوزادان تا سن یک سالگی می توانند پروتئین گاوی را تحمل کنند و علائم این بیماری در آنها کاهش می یابد.
تا سن 3 سالگی، بیش از 75 درصد از کودکان دیگر علائمی از خود نشان نمی دهند.
در این مقاله آموختیم:
- حساسیت به پروتئین گاوی هنگامی رخ می دهد که سیستم ایمنی بدن به طور غیرطبیعی نسبت به پروتئین موجود در محصولات گاوی مانند شیر گاو واکنش نشان دهد.
- داشتن والدین یا خواهر و برادر با بیماری آلرژیک مانند آسم، اگزما و حساسیت های فصلی احتمال ابتلا به این بیماری را در کودکان و نوزادان افزایش می دهد.
- معمولا با در نظر گرفتن سابقه بیماری های کودک و بررسی علائم، بهترین تشخیص انجام می شود.
- بهترین درمان حذف مواد غذایی حاوی پروتئین گاوی از غذای کودک و مادر شیرده می باشد. پس تمامی مواد غذایی حاوی پروتئین گاو را از رژیم غذایی مادر و نوزاد حذف کنید.
- این نوع آلرژی در اکثر مواقع تا 6 سالگی به طور کامل برطرف می شود.
دیدگاهتان را بنویسید