درمان کشیدن گوش در نوزادان
همانطور که در مقاله ی قبلی در مورد علت کشیدن گوش در نوزادان صحبت کردیم اکنون به راهکارهای درمان این رفتار می پردازیم.
درمان هر مشکل با توجه به علت آن انجام می گیرد و کشیدن گوش در کودکان نیز بسته به علت زمینه ای آن شامل موارد زیر است:
عفونت گوش نوزاد
اگر علت کشیدن گوش، عفونت گوش نوزاد باشد و پس از دو روز کودک بهبودی نداشته باشد، پزشک درمان آنتیبیوتیک یا ضد قارچ را شروع می کند. آنتی بیوتیک های خوراکی به همراه قطره گوش در موارد شدید قابل تجویز است.
درمان عفونت های تنفسی
عفونت های دستگاه تنفسی فوقانی مانند سرماخوردگی معمولاً با درمان های خانگی، استامینوفن یا ایبوپروفن تجویز شده توسط پزشک قابل کنترل می باشد. و والدین با کمک قطره نرمال سالین یا در صورت نبود قطره با سرم شستشو و فین گیر کودک به کاهش ترشح مخاط و جلوگیری از تشدید تحریک گوش کمک می کند.
خارج کردن جسم خارجی
اگر علتکشیدن گوش در نوزادان وجود جسم خارجی باشد، پزشک با معاینه مجرای گوش جسم خارجی را خارج کند.
پمادهای موضعی
درمواردی که کودکان مبتلا به اگزما یا پسوریازیس هستند، از پمادهای مبتنی بر کورتیکواستروئید برای کاهش و کنترل خارش استعمال کرد. همچنین پزشک مرطوب کننده ها و لوسیون های درمانی دیگری را نیز بر اساس میزان مشکل پوستی، نوع و شدت آن برای کودک تجویز میکند.
در موارد شدیدتر میتوانید به کودک روغن جگر ماهی طبق دستور پزشک یا از پماد ویتامین آ استفاده کنید. برای کاهش درد در گوش کودک از کمپرس گرم میتوانید بهره بگیرید.
در زمان ابتلا به عفونت به کودک خود مایعات بیشتری بدهید تا ترشحات از مجاری سریعتر خارج شوند
کنترل رفتار کشیدن گوش در نوزادان
در مواردی که نوزاد به دلایل کاهش استرس و رسیدن به آرامش و یا بازی، سرگرمی و… گوش ها را میکشد توصیه میشود از راهکارهای زیر استفاده کنید:
برای سرگرمی نوزاد از کتاب های پارچه ای نوزاد در مقابل چشمهایش استفاده کنید و یا مکعب های هوش را به دست او دهید. جغجغه نیز گزینه جذاب و مناسبی است. در این موارد از دستکش ها استفاده نکنید زیرا تکامل سالم کودکتان را دچار اختلال میکنید.
میتوانید از پستانک های اورتودنسی نیز استفاده کنید.
بعد از حمام گوش های کودک را به اندازه کافی خشک کنید. با این کار به کاهش خطر ابتلا به اوتیت خارجی ناشی از عفونت های باکتریایی یا قارچی کمک میکنید.
به خاطر داشتهباشید که گوش پاک کن را در مجرای داخلی گوش کودک برای تمیز کردن فرو نکنید زیرا کانال های گوش خود تمیز شونده هستند و استفاده از سواپ های پنبه ای ممکن است ترشح گوش را عمیق تر کند.
برای خشک و یا تمیز کردن گوش از یک پارچه مرطوب استفاده کنید. اگر متوجه تجمع بیش از حد جرم گوش شدید، در مورد برداشتن آن با پزشک مشورت کنید.
کنترل خارش لثه ها در نوزادان
دندانگیر مناسب را برای نوزادی که در حال رویش دندان است، تهیه کنید که کودک میتواند در مرحله رویش دندان از آن ها استفاده کنند.
برای خارش لثه از پستانک سرد استفاده کنید و با مسواک انگشتی لثه کودک را ماساژ دهید. داروهای تسکین دهنده لثه ها نیز گزینه مناسبی هستند.
از دستگاه بخور سرد در محل خواب کودک استفاده کنید. مرطوب کردن هوای محیط در اتاق کودک می تواند تنفس را برای آنها آسان تر کند. و در زمان ابتلا به عفونت دستگاه تنفسی فوقانی یا آلرژی علائم کودک را کاهش میدهد. و کاهش تحریک در هنگام تنفس می تواند احتمال کشیدنگوش های کودک را کاهش دهد.
به کودک اجازه ندهید با شیشه شیر بخوابد
زیرا مصرف شیر در هنگام خواب خطر جریان مایع یا شیر به داخل نازوفارنکس را افزایش میدهد و از طریق شیپور استاش به گوش میانی میرسد. انباشتهشدن شیر یا مایعات دیگر در گوش میانی می تواند خطر عفونت های باکتریایی را افزایش دهد. در زمان شیردهی میتوانید مختصری سر کودک را بالاتر بیاورید و یا در حالت نشسته شیردهی را انجام دهید تا از عفونت گوش کودک خود پیشگیری کنید.
بهداشت را برای کودک خود رعایت کنید
از همان ماه های اول دهان کودک را با مسواک انگشتی و آب و بعد از چهار ماهگی با آب و خمیر دندان بهداشت دهان کودک را ایجاد کنید.
قبل از دستزدن به نوزاد و وسایل شخصی او دست های خود را بشویید. و به دیگران نیز تذکر دهید قبل از دستزدن به کودک همین کار را انجام دهند. زمانی که کودک از بیرون می آید، دست های او را بشویید و اسباب بازی های او را به طور دوره ای با یک ضد عفونی کننده ایمن برای کودک ضد عفونی کنید با این کار شما از عفونت های دهان و گوش در او پیشگیری میکنید.
واکسیناسیون نوزاد را درست به موقع انجام دهید:
واکسیناسیون علیه آنفولانزا و ذات الریه میتواند به محافظت از کودک در برابر این عفونتها کمک کند و از علائمی که اغلب باعث میشود کودک گوشهایش را بکشد، جلوگیری میکند.
نتیجه گیری
کشیدن گوش در نوزادان می تواند بخشی از بازی آنها باشد، به دلیل آلرژی یا عفونت باشد. برای شناسایی علت ممکن است به دنبال علائم و نشانه های همراه باشید. درد گوش و بی قراری ناشی از عفونت گوش می تواند باعث شود نوزادان گوش های خود را بکشند. تب، مایع از گوش، گریه ،قرمزی، تورم از علائم شایع عفونت گوش و آلرژی هستند.
شما برای آرام سازی کودک لازم است از اسباببازیها یا پستانکها استفاده کنید.و عفونت گوش باید طبق تجویز پزشک اطفال با آنتی بیوتیک یا سایر داروهای مناسب درمان شود.
دیدگاهتان را بنویسید