علائم سرخک در کودکان و نوزادان
سرخک یک بیماری عفونی بسیار مسری است که توسط ویروس سرخک ایجاد می شود. سرخک یا سرخجه بیشتر کودکان زیر ۵ سال را درگیر میکند و مرگ و میر بیش از ده هزار کودک را در جهان دارد. امروزه به علت انجام واکسیناسیون میزان مرگ و میر آن کاهش پیدا کرده است.
از آنجایی که آگاهی با علائم این بیماری برای خانواده بسیار مهم است والدشو در این مقاله به علائم و تشخیص سرخک در کودکان می پردازد.
سرخک چیست و به چه علت ایجاد میشود؟
ویروس سرخک از طریق سرفه، عطسه، آب دهان و مایعات مخاطی بدن از یک فرد به فرد دیگر منتقل میشود .این بیماری با علائم آبریزش، تب و بثورات پوستی خود را نشان میدهد، و به راحتی از طریق تماس نزدیک شخصی یا تماس مستقیم با ترشحات شخص آلوده منتقل می شود.
این ویروس دو ساعت در هوا یا سطوح مجاور عفونی زنده باقی میماند.
اگر در خانواده فردی مبتلا شود قادر است 90 درصد افراد غیرایمنی که با او در تماس نزدیک هستند را آلوده کند. نکته مهم این است که انسانها تنها مخزن این ویروس هستند و حیوانات در انتقال این بیماری نقشی ندارند. در نتیجه تنها عامل انتقال ویروس انسان است
عوامل خطر در بیماری سرخک
عوامل خطر برای عفونت ویروس سرخک عبارتند از:
- نقص ایمنی ناشی از HIV یا ایدز
- عدم تزریق واکسن: افرادی که واکسینه نشده اند بیشترین خطر ابتلا به ویروس سرخک را دارند.
- ضعف و سرکوب سیستم ایمنی بدنبال پیوند عضو یا پیوند سلولهای بنیادی و یا دریافت کورتون ها
- از دست دادن آنتی بادی های غیرفعال و ارثی قبل از سن ایمن سازی معمول.
- مسافرت های بین المللی:
اگر به مناطقی که سرخک رایج است سفر کنید خطر ابتلا به این بیماری افزایش پیدا میکند. - کمبود ویتامین A در رژیم غذایی:
دیده شده افرادی که ویتامین A کافی دریافت نکرده اند علائم و عوارض شدید تری از سایر مبتلایان نشان داده اند.
علائم سرخک در کودکان و نوزادان
سرخک بیماری است که علائم آن ۱۰-۱۲روز بعد از تماس با ویروس ایجاد میشود و هفت تا ده روز طول دوره بیماری میباشد و با علائمی مانند:
تب بیش از ۴۰درجه که با تب سنج دیجیتال می سنجند، سرفه، آبریزش بینی، چشم های ملتهب، لکه های قرمز بر روی پوست و لکه های سفید در دهان خود را نشان میدهد. لکه های سفید کوچک که به آن لکه های کوپلیک میگویند، دو یا سه روز بعد از شروع علائم در داخل دهان ایجاد میشوند. همچنین بثورات قرمز و مسطح که معمولا از صورت شروع می شود و سپس در تمام نقاط بدن گسترش می یابد، معمولاً سه تا پنج روز پس از شروع علائم شروع می شود. سرخک در برخی اوقات با سرماخوردگی اشتباه می شود چون علائم ابتدایی شبیه هم دارند اما سرخک داری بثورات پوستی هست که بعد از تب، سرفه، آبریزش بینی و گلو درد نمایان می شود .
معمولا برای پیشگیری و درمان سرخک در کودکان در دو نوبت واکسیناسیون سرخک انجام میشود. البته باید گفت بیشتر مردم بیش از یک بار به این بیماری مبتلا نمی شوند.
عوارض شایع
از عوارض شایع سرخک میتوان به عفونت حاد ریه، اسهال و عفونت گوش میانی اشاره کرد و در موارد شدید به دلیل سرکوب سیستم ایمنی ناشی از ویروس سرخک معمولاً ممکن است عوارضی مانند تشنج، کوری، التهاب مغز و کاهش شنوایی رخ دهد.
چگونه سرخک را تشخیص دهیم؟
یکی از را ه های تشخیص سرخک علائمی است که بیمار از خود نشان میدهد.
در روش دیگر از بیمار آزمایشات خونی جهت بررسی آنتی بادی های IgM مثبت سرخک گرفته میشود، در بیمارانی که قادر به انجام بررسی های خونی نمی باشند نیز از ترشحات بزاقی گلو و بینی استفاده میشود. البته ترشحات دهان چون حاوی میزان زیادی مایعات و پروتئینهای دیگر است که جمع آوری نمونه و تشخیص آنتی بادیهای سرخک را سخت می کند.
برای درمان و پیشگیری از سرخک در بین کودکان میتوانید مقاله ی بعدی والدشو را مطالعه نمایید.
دیدگاهتان را بنویسید