علت کشیدن و خارش گوش توسط نوزادان چیست؟
کشیدن، خارش یا گرفتن گوش توسط نوزاد ممکن است یکی دیگر از کارهای زیبای کودک باشد. این رفتار کودک معمولا طبیعی است و آنها بدون اقدام خاصی از طرف ما این رفتار را خودشان ترک میکنند.
اما گاهی کشیدن گوش ممکن است همراه با علائمی مانند درد، تحریک یا به طور کلی ناخوشی، تب در کودک همراه باشد. در ادامه به علت کشیدن گوش در نوزادان میپردازیم:
علت کشیدن و خارش گوش نوزاد
بازی و احساس آرامش
نوزادان از زمان تولدشان مشتاق به کشف تمام ویژگی های جدید محیط و بدن خود هستند. در واقع بیشتر نوزادان ممکن است هنگام بازی یا زمانی که اعضای بدن خود را پیدا می کنند گوش های خود را بکشند و یا با پاها و بینی، نیز این عمل را تکرار کنند زیرا دستزدن به این اعضا در دامنه حرکت کودکان است. به نحوی اینگونه به تکامل خود کمک میکنند و خود را نیز سر گرم میکنند.
کودکان گاها برای آرامسازی و ایجاد لذت در خود نیز دست به لمس گوشهای شل و ول در کنارههای سرشان میزنند و معمولا این عمل را در زمان بدخلقی ، ناراحتی، درد، خستگی یا خوابالودگی انجام میدهند. این عمل معمولا از ۴ماهگی شروع و تا ۱۲ماهگی پایان می یابد.
عفونت و التهاب گوش
عفونتگوش با علائمی مانند گوش درد، خارش داخل مجرای گوش و احساس پری گوش در کودکان ایجاد می شود که باعث می شود کودک گوش های خود را لمس کند و یا بکشد. عفونت گوش به چند شکل دیدهمیشود که برای آگاهی بیشتر از آن باید ابتدا با ساختار گوش آشنا شوید.
گوش انسان از سه قسمت گوش خارجی، میانی و داخلی تشکیلشده است.
عفونت گوش میانی در نوزادان
در زمانی که که گوش میانی که بین گوش خارجی و داخلی قرار دارد، با مایع مسدود شود، دچار عفونت و ورم می شود، گوش کودک قرمز شده و برآمدگی پرده گوش از داخل ایجاد میشود و به دنبال آن تب و درد را کودک تجربه میکند، به این اتفاق عفونت گوش گفته میشود. که مانند هر عفونت دیگر عامل آن ویروس ها و باکتری ها هستند.
در زمانی که نوزادان به عفونت های تنفسی از جمله: سرماخوردگی، لارنژیت و عفونت ریه مبتلا میشوند بیشتر در خطر ابتلا به عفونت گوش هستند. مخاط عفونی از نازوفارنکس ممکن است از طریق شیپور استاش به گوش میانی سرازیر شود. این مایع در نوزادان و کودکان کوچکتر به دلیل ماهیت کوتاه تر و افقی شیپور استاش به خوبی تخلیه نمی شود. و همین امر موجب رشد بیش از حد باکتری در گوش میانی را فراهم میکند.
عفونت خارجی گوش نوزاد
عفونت خارجی گوش نوزاد، در نتیجه رشد بیش از حد باکتری در مجرای گوش خارجی ایجاد می شود. کودکانی که مبتلا به نقص سیستم ایمنی هستند بیشتر در معرض ابتلا به این نوع عفونت هستند و حتی بیشتر دچار عفونت های قارچی در این ناحیه میشوند، این عفونت خود را با قرمزی پوست اطراف مجرای گوش و لکه های سفید و ترشح مایع از مجرای گوش نشان میدهد. خشک نکردن کافی گوش بعد از حمام، احتمال عفونت خارجی گوش نوزاد را افزایش می دهد.
مسافرت هوایی
تغییر فشار در داخل کابین هواپیما می تواند باعث نوسان در فشار داخلی گوش میانی و بیرونی شود. که این نوسانات فشار هوا می تواند منجر به ناراحتی موقت در گوش کودک شود که همراه با درد و بی قراری و کشیدن گوش در کودک خود را نشان میدهد.
وجود جسم خارجی در گوش نوزاد
در موارد نادر، ممکن است جسم خارجی و یا حشرات در داخل گوش کودک وارد شوند. که این امر موجب کشیدن گوش و بی قراری توسط نوزاد میشود.
وجود آب در گوش کودک
پس از استحمام ممکن است آب به داخل مجرای گوش نوزاد برود که به این دلیل نوزاد ممکن است گوش های خود را بکشد.
ایجاد آلرژی: در نوزادان مبتلا به آلرژی، به خصوص آلرژی های تنفسی، معمولا تخلیه مخاطی بیش از حد از شیپور استاش به گوش میانی اتفاق می افتد که منجر به احساس درد در کودک میشود.
بیماری های پوستی
در بسیاری از موارد نوزادان مبتلا به مشکلات پوستی، مثل اگزما، پسوریازیس و خشکی پوست گوش های خود را میکشند تا خارش، درد و ناراحتی ناشی از این شرایط را تسکین دهند. در برخی مشکلات حتی ممکن است، پوست داخل مجرای گوش علاوه بر پوست قسمت خارجی گوش نیز دچار مشکل شود و کودک شما گوش های خود را به نشانه ناراحتی بکشد که در این موارد سایر قسمتها بدن نیز نشانه های پوستی بیماری را دارند.
کودک معمولا به دلیل موارد زیر نیز خشکی یا خارش را تجربه میکند:
- گرمای محیط
- هوای خشک
- تهویه نا مطبوع
- تغییرات دما
- شستشوی زیاد یا حمام کردن
- برخی از صابون ها یا پاک کننده ها
- پودر لباس شویی
- برخی از انواع پارچه های لباس
- عرق کردن زیاد
اگزما در کودکان با علائم لکه های پوستی خشک و پوسته پوسته، سرخی، تورم پوست، برجستگی های ریز پوست، لکه های پوستی ضخیم یا سخت ،ایجاد پوسته یا چرک روی پوست، پوست حساس، تحریک پذیری و گریه کردن است.
دندان درآوردن
در سن چهار ماهگی که اکثر کودکان دندان درآوردن را تجربه میکنند احساس تحریک و خارش لثه ها را دارند که معمولا نوزادان با کشیدنگوش تلاش برای بهبود شرایط میکنند. البته رویش دندان با علائمی مانند تورم لثه، ترشح بیش از حد آب دهان، تمایل به گازگرفتن یا جویدن و بی قراری و بیخوابی را نیز نشان میدهند.
چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟
همانطور که در ابتدای مقاله گفتهشد کشیدن گوش کودک از ۴ماهگی او به طور طبیعی دیدهمیشود. اما اگر کشیدنگوش با علائمی مانند:
- تب بالای ۳۸درجه
- ترشح چرکی از گوش
- قرمزی گوش و لکه های سفید در اطراف گوش
- التهاب و تورم گوش خارجی
- ترشح بیش از حد از بینی یا آبریزش دهان
- وجود جسم خارجی در گوش
حتما باید به پزشک کودکان یا پرستار نوزاد مراجعه کنید. همچنین اگر کودک بیش از یک هفته مداوم به کشیدن گوش های خود ادامه می دهد و هنگام کشیدن گوشها گریه می کند
یا احساس بی قراری، درد یا علائم عفونت مانند، مانند استفراغ، اسهال، کم اشتهایی و خواب ضعیف را دارد باید به پزشک مراجعه کنید.
دیدگاهتان را بنویسید