علل بد طعم شدن شیر مادر
شیر مادر بهترین غذا برای کودک می باشد اما در بعضی موارد بد طعم شدن آن میل نوزاد را نسبت به آن کم میکند.
در ادامه والدشو شما را با عواملی که سبب بد طعم شدن شیرمادر و بوی بد آن می شود آشنا می کند.
وقتی کودک شما به دنیا می آید، میتواند بوی بی نظیر شیر شما را بشناسد زیرا مایع آمنیوتیک رحم شما که در دوران بارداری در اطراف کودک قرار دارد طعمی مشابه شیر شما داشته است. شیر مادر حاوی قند شیر لاکتوز است. شاید لاکتوز شیرین ترین نوع قند نباشد اما شیر مادر طعم مطبوع خامه ای دارد.
شیر مادر از طعم غذاهایی که هر روز مادر مصرف می کند تشکیل می شود. وقتی یک رژیم غذایی متعادل و پر از میوه ها و سبزیجات می خورید، فرزندتان را در معرض طعم این غذاهای سالم قرار می دهید.
برخی از عوامل تاثیر گذار
مصرف برخی غذاها و داروها: در مواردی که مادر از غذاهای آماده به خصوص در وعده های اصلی استفاده میکند.
با توجه به اینکه ممکن است این غذاها به شکل بهداشتی تهیه نشده باشند یا حاوی روغن های ناسالم و مواد نگهدارنده باشند برای مادر و کودک مضر هستند و این افزودنی ها نیز بر روی طعم شیر تاثیر منفی دارد.
برخی از داروها نیز می توانند بر روی عطر و طعم شیرمادر تاثیر منفی بگذارند. در صورت شروع داروی جدید و تغییرات در شیردهی با پزشک خود مشورت کنید.
غذاهای دریایی: با توجه به اینکه برخی زباله های صنعتی در دریاها وارد میشوند باعث شده است برخی از ماهی ها مقداری جیوه در بدنشان تجمع کند
که بهتر است مادران انواعی را مصرف کنند که کمتر در معرض آلودگی بوده اند زیرا وجود جیوه در بدن باعث تلخ شدن شیر میشود.
نگهداری شیر:
نگهداری شیر به صورت فریز کردن می تواند بر روی عطر، طعم و ظاهر آن موثر باشد.
لیپاز در شیر مادر:
شیر مادر حاوی آنزیم لیپاز است. لیپاز، به تجزیه چربی های شیر کمک می کند تا مواد مغذی محلول در چربی و اسیدهای چرب به راحتی در دسترس کودک شما قرار گیرد.
انبساط و انقباض شیر مادر بیماری های التهابی صفرا یا سنگ صفرا همه باعث افزایش آنزیم لیپاز در شیر مادر میشوند.
در این موارد معمولا شیر طعم و بوی صابونی یا حتی ترشی و یا تلخی میگیرد که در این موارد نیاز به اقدامات درمانی است.
تغییر هورمون و بارداری مجدد مادر:
تغییرات در سطح هورمون ها در بدن مادر بعد از شروع قاعدگی یا بارداری جدید ممکن است بر طعم و عطر شیر مادر تاثیر منفی بگذارد.
در زمان پریودی شیردهی بی خطر است و منعی ندارد و در بارداری تا زمانی که بارداری بی خطری دارید و هنوز کیفیت شیر کاهش پیدا نکرده یا طعم شیر تغییر نکرده می توانید شیردهی را ادامه دهید.
ورزش:
بعد از زایمان مادران برای کاهش وزن از ورزش های سنگین استفاده میکنند.
بهتر است بدانید در ورزش های سنگین اسیدلاکتیک تولید شده باعث تغییر بو و مزه شیر میشود، در نهایت کودک از مصرف شیر سرباز میکند.
در نتیجه بهتر است از ورزش های سبک شروع کنید و حداکثر ماهی 2 کیلو کاهش وزن داشته باشید.
بعد از ورزش حداقل یک ساعت و نیم بعد به کودک خود شیر دهید.
سیگار
اگر قبل از بارداری مشروبات الکلی یا سیگار مصرف کرده اید، بهتر است شیردهی آن را متوقف کنید زیرا کشیدن سیگار و نوشیدن مشروبات الکلی باعث میشود شیرمادر عطر و طعم سیگار به خود بگیرد.
اگر قادر به ترک سیگار و مشروبات الکلی نیستید باید حداقل دو ساعت بین شیردهی خود تا مصرف سیگار فاصله زمانی قرار دهید.
ماستیت یا ورم پستان:
ماستیت یک عفونت سینه است که میتواند باعث شود شیر مادر مزه شور و بدی پیدا کند. اگر مبتلا به ماستیت هستید بهتر است شیر خود را به کودک ندهید.
اما شیردهی با آن سینه برای کودک مشکلی ایجاد نمیکند. در موارد شدید که به مصرف آنتی بیوتیک نیاز دارید برای شیردهی با پزشک خود مشورت کنید.
محصولات مراقبتی بدن در شیردهی
هر گونه لوسیون، کرم، صابون، عطر، روغن یا پماد که روی سینه های خود می زنید، قادر است طعم متفاوتی به شیر شما بیافزاید. برای پیشگیری از این امر بهتر است قبل از شیردهی محصولات بدن را از روی پوست سینه خود پاک کنید.
همچنین در این دوران باید به مواد آرایشی مصرفی خود دقت کنید که حاوی سموم و فلزات نباشند، زیرا علاوه بر امتناع کودک از شیر خوردن میتوانید باعث مسمومیت در کودک شود.
استرس و فشار عصبی:
اگر مادر در دوران شیردهی خواب و استراحت کافی نداشته باشد، یا مبتلا به افسردگی پس از زایمان شوند ممکن است مبتلا به استرس شود که بر روی کیفیت شیر او تاثیر میگزارد.
مصرف غذاهای تند و حبوبات:
حبوبات دارای ارزش غذایی بالایی هستند و بعد از زایمان نیز نباید از رژیم مادر حذف شوند، اما از آنجایی که حبوبات حاوی قندی به نام رافینوز هستند در بدن مادر ایجاد نفخ میکنند که در صورتی که نوزاد مبتلا به کولیک و رفلاکس باشد مصرف آنها باید محدود شود.
مادران شیرده اگر در مصرف غذاهای تند افراط کنند شیر آنها تلخ میشود. در صورت مصرف شیر تلخ مادر دچار تهوع و استفراغ می شود.
آب ناسالم در طعم شیرمادر
آب ناسالم حاوی مقادیر زیادی فلزات سنگین، آلودگی های سربی، جیوه و سموم مختلف دیگر است که می تواند شیر را تلخ کند.
والدشو توصیه می کند از آب های معدنی و تصفیه شده استفاده کنید.
مصرف بیش از حد سیر و پیاز:
این دو ماده خوراکی فواید بی شماری دارند و اگر به میزان کم استفاده شوند منعی ندارند،
در صورت افراط در مصرف آن سبب تغییر طعم شیرمادر میشود.
آلودگی هوا:
همانطور که توضیح دادیم هر چیزی که توسط مادر استفاده شود بر روی کیفیت شیر تاثیر میگذارد، هوا نیز از این قانون مستثنا نیست.
تنفس در این محیط ها مقدار زیادی فلزات سنگین را به بدن مادر منتقل میکند، برای پیشگیری بهتر است از تردد در روزهای بپرهیزید.
سخن آخر
مادران باید در اضافه کردن غذاهای مختلف به منو غذایی خود عجله نکنند و فرصت آن را به کودک دهند که با محیط پیرامون خود تطابق پیدا کند.
جهت دریافت مشاوره تخصصی تغذیه کودک با ما در ارتباط باشید.
دیدگاهتان را بنویسید