مراقبت از نوزاد تازه متولد شده در فصل زمستان
همانطور که در تابستان کودک ممکن است دچار گرمازدگی شود در زمستان نیز مشکلاتی مانند سرماخوردگی، تب و… شایع است. والدین باید نسبت به مراقبت نوزاد خود آگاه باشند زیرا در فصل سرما خطراتی مثل بیماری پنومونی، سرماخوردگی کودک را تهدید میکند و علاوه بر بیماری مراقبت از کودک بیمار نیز بسیار دشوار است بنابراین در ادامه به نکات مراقبت از نوزاد در فصل زمستان میپردازیم:
مراقبت از نوزاد در منزل و فصل زمستان
نکته مهم انتخاب لباس و پوشش کافی برای کودک است در هنگام انتخاب لباس نوزاد باید به جنس، بافت لباس و تعداد آن توجه کنید. لباس نوزاد همیشه باید یک لایه از لباس شما بیشتر باشد. یعنی هر تعداد لباسی که خودتان به تن کردید برای نوزادتان تنها یک لایه بیشتر از آن بپوشانید.
اگر تعداد لباس کودک زیاد باشد باعث بی قراری، تعریق و بی حالی و در مواردی عرق سوز شدن نوزاد میشوید.
جنس لباس نوزاد در این فصل باید از جنس بافتنی یا پشم باشد بلکه جنس را تا حدودی باید بر حسب هوای زمستانی منطقهی زندگی خود انتخاب کنید.
مثلا اگر ساکن جنوب کشور هستید با پوشاندن یک زیر پیراهنی نخی در زیر لباس اصلی کودک گرمای کافی را برای او فراهم کنید. و به مراتب در نقاط سرد کشور پوشش متفاوت است و لازم میباشد که برای کودک از انواع لباس بافتنی مثل کلاه دستکش، پلیور و… استفاده کنید. البته کلاه بافتنی برای نوزاد در منزل مناسب نیست و کلاه نخی داخل سیسمونی نوزاد کافی است و میتواند گرمای مورد نیاز کودک در خانه را تامین کند.
مراقبت از نوزاد تازه متولدشده در بیرون از منزل در فصل زمستان
در محیط های بیرون شرایط برای نوزادان متفاوت است و بهتر است کودک را در معرض هوای خیلی سرد قرار ندهید و از پیاده روی در سرما خودداری کنید.
نوزادی که متولد فصل سرما است برای خروج از خانه نیاز به پوشش کامل کاپشن، پتو، کلاه، دستکش و جوراب است و مجدد قانون یک لایه بیشتر را در نظر بگیرید و بدانید اگر خودتان سردتان باشد کودک دو برابر شما سرما را حس میکند و اگر احساس گرما کنید نوزاد نیز احساس گرما دارد پس افراط نکنید و پوشش نوزاد را به اندازه قرار دهید. در این فصل زمان بیرون ماندن با کودک را به حداقل برسانید و نوزاد را در کالسکه قرارندهید بلکه استفاده از آغوشی، قنداق فرنگی یا آغوش والد گرمای مناسب تری برای کودک ایجاد میکند.
حمام نوزاد در فصل زمستان
برای کودکان حمام کردن دو بار در هفته کافی است و اگر در فصل زمستان هستید بهتر است در گرم ترین زمان روز مثلا در زمان ظهر و بعد از ظهر کودک دلبندتان را حمام کنید. زمان حمام کودک نباید طولانی باشد و محیط حمام گرم باشد. برای حمام کردن کودک از آب ولرم روبه گرم استفاده کنید. در حین تعویض پوشک کودک نیازی نیست هر بار او را بشویید میتوانید از دستمال مرطوب یا پنبه خیس استفاده کنید. یا در موارد ضروری این کار را انجام دهید و تنها ناحیه آلوده را بشویید و بعد از شستن کودک حتما پاهای او را خشککنید.
مراقبت های خواب نوزاد
داشتن یک خواب خوب و ایمن برای کودک ضروری است اما در زمستان والدین بیشتر از سرمای محیط در زمان خواب نگران هستند. بهترین انتخاب استفاده از پتو های تن پوش کودک و لباس های گرم سرتاسری یا قنداق کودک است که علاوه بر حس گرما باعث ایجاد حس امنیت در کودک میشوند و اگر نوزادی مبتلا به کولیک است نیز با قنداق دردهای کمتری را تحمل میکند.
علاوه بر آن دمای محیط خواب کودک باید مناسب با شرایط او تنظیم شود، والدشو توصیه میکند دمای خواب بین ۱۸-۲۴ درجه بسته به فصل در نظر گرفته شود.
برای خواب کودک به هیچ وجه از پتو های سنگین و بزرگ استفاده نکنید. زیرا خطر سندرم مرگ ناگهانی کودک را تشدید میکنید. نوزاد را در تخت خودش در اتاق مادر بخوابانید تا هم از دمای محیط آگاه باشید و در زمان مورد نیاز به نوزاد شیر بدهید.
مراقبت از نوزاد در فصل زمستان در بیمارستان
پس از زایمان اگر نوزاد و یا مادر مشکل یا بیماری نداشتهباشند، مدت طولانی در بیمارستان نمی مانند. برای خروج نوزاد از بیمارستان در فصل زمستان همان قانون یک لایه بیشتر را اجرا کنید و بر تن کودک یک لایه بیشتر از لباس خود بپوشانید و نیاز نیست حتما از پوشاک بافتنی استفادهکنید بلکه با قرار دادن نوزاد در قنداق یا پتو مخصوص نوزادی او را گرم نگه دارید و از کلاه پارچه ای برای گرم نگه داشتن سر نوزاد استفاده کنید.
در صورتی که نوزاد بی حال شد ویا تعریق داشت حتما پوشش اورا کم کنید و به او شیر دهید. قبل از خروج از بیمارستان نوزادتان را حتما شیردهید تا در فضای باز مجبور به این کار نشوید.
شیردهی نوزاد تازه متولد شده در فصل زمستان
تغذیه انحصاری نوزاد شیر مادر یا شیرخشک است و از مصرف سایر مایعات به کودکان خود جدا خودداری کنید زیرا میتوانید زمینه ابتلا به مشکلات گوارشی را برای آنها فراهم کنید. نگرانی اصلی مادر برای شیردهی نوزاد در فصل سرما این است که آیا دمای بدن مادر که سرد میشود، رفلکس تخلیهی شیر کاهش پیدا کرده و خروج آن دشوار میشود یا خیر.!
با توجه به نتایج به دست آمده در زمانی که مادر احساس سرما کند، شیردادن به کودک دشوار میشود حتی اگر تغذیه مادر خوب باشد. برای پیشگیری از سردی بدن از لباسهای مخصوص شیردهی استفاده کنید،
در رژیم غذایی خود از مایعات گرم، غذای گرم و گرمیجات مانند: ادویه ها، مغزها و خرما استفاده کنید تا بدنتان طبع گرمی داشتهباشد.
و از مصرف غذاهای با طبع سرد مثل ماست، خیار خودداری کنید یا مقدار آنها را کم کنید. فصل سرما نیز باعث کاهش میل کودک برای شیرخوردن میشود و شما باید از تغذیه کافی آنها مطمئن شوید. مصرف شیر کافی برای نوزاد نیز به حفظ دمای بدن آنها کمک میکند.
دیدگاهتان را بنویسید