مشکلات شایع نوزادان نارس
امروزه از هر ده تولد نوزاد یکی از آنها نارس می باشد. درواقع این نوزادان هفته ها یا حتی ماه ها زودتر از موعد تولد به دنیا می آیند.
وقتی نوزادان آن دوره چهل هفته بارداری را کامل سپری نکنند ممکن است با مشکلات تکاملی و مشکلاتی در برخی اندامها متولد شوند
که ما در این مقاله به مشکلات شایع نوزادان نارس می پردازیم.
هر چه سن تولد نوزاد کمتر باشد احتمال مشکلات و بیماری در آنها بالاتر می رود و معمولا نوزادان زیر ۳۴هفته بیشتر با مشکلات دست و پنجه نرم میکنند.
نوزادان نارس باید زمانی را در بخش مراقبت ویژه نوزادان (NICU ) سپری کنند تا اندامهایشان به اندازه کافی رشد کنند که بدون حمایت درمانی زنده بمانند
و بتوانند به تنهایی نفس بکشند.
مشکلات شایع نوزادان نارس
کم خونی: آنمی یا کم خونی بیماری است که در آن نوزاد گلبول های قرمز سالم و کافی برای اکسیژن رساندن به نقاط مختلف بدن را ندارد و با آزمایشات خون در بخش مراقبت ویژه تشخیص داده میشود.
باعث کاهش سطح قند خون و کاهش اکسیژن در خون نوزاد شود که همین امر باعث اختلال در عملکرد صحیح اندامهای نوزاد میشود.
برای درمان این مشکل اغلب از تزریق خون در موارد شدید و یا قطره های آهن در موارد خفیف استفاده میشود.
مشکلات تنفسی:
۱-آپنه: آپنه یکی از شایع ترین عوارض تولد زودرس است، در طول آپنه تنفس نوزاد به مدت ۱۵-۲۰ثانیه و یا حتی بیشتر متوقف میشود و گاها همراه با کاهش ضربان قلب و کبودی نوزاد میباشد.
به علت رشد ناکافی ناحیه ای در مغز است که مرکز تنفس میباشد. آپنه در تمام نوزادان نارس که کمتر از سی هفته و در سی هفته متولد شده اند دیده میشود.
که خوشبختانه با بزرگتر شدن نوزاد این حملات از بین میرود.
۲-دیسپلازی برونکوپولمونری: یک مشکل شایع ریوی در نوزادان نارس و اغلب وزن کمتر از یک کیلوگرم است و علت دقیق این بیماری مشخص نیست
اما تولد زود هنگام، استفاده از دستگاه های حمایت تنفسی و اکسیژن درمانی طولانی، سندرم زجر تنفسی، عفونتهای قبل و بعد از تولد، دلایلی برای ابتلا به این بیماری می باشند.
۳-سندرم زجر تنفسی (RDS)
سندرم دیسترس تنفسی یا سندرم زجر تنفسی بیماری است که در تمامی نوزادان نارس با تفاوت شدت در بیماری ایجاد میشود.در این بیماری ریه های نوزاد به میزان کافی ماده سورفکتانت که نقش تسهیل کننده تنفس برای نوزاد را دارد تولید و ترشح نمیشود.
و نوزاد به سختی تنفس میکند و در این شرایط نوزاد نیاز به اقدامات حیاتی دارد.
سندرم زجر تنفسی یک بیماری قابل درمان است و نوزادان قوی این شرایط را به خوبی پشت سر میگذارند.
عفونت یا سپسیس نوزادی
سیستم ایمنی بدن ما قادر به مراقبت و دفاع در برابر عوامل میکروبی زیادی می باشد اما در نوزادان از آنجایی که سیستم ایمنی آنها کامل تکامل نیافته است عفونت در آنها شایع می باشد.
عفونت قبل از زایمان، حین زایمان یا پس از آن از مادر به نوزاد منتقل میشود و احتمال عفونی شدن هر نقطه از بدن آنها وجود دارد.
عفونت در نوزادان میتواند باعث سپسیس شود و سپسیس نیز باعث علائم شدید و بد حالی نوزادان میشود.
اگر در عفونتها عامل باکتریایی دخیل باشد از آنتی بیوتیکها استفاده میشود و در صورت عفونت با عوامل ویروسی و قارجی از سایر دارو ها استفاده میشود.
خونریزی داخل بطنی
خونریزی داخل بطنی که (IVH )نیز نام دارد به خونریزی در فضاهای پر از مایع با همان بطن های مغزی گفته میشود.هر چه سن نوزاد کمتر باشد احتمال IVH افزایش پیدا میکند.
زردی نوزاد یا هیپربیلی روبینمی
شایعترین بیماری در بین نوزادان، زردی در واقع به علت افزایش بیلی روبین خون نوزاد در اثر نارس بودن کبد ایجاد میشود و ظاهر کودک زرد می شود.
بیلی روبین ماده ای است که حاصل شکسته شدن گلبولهای قرمز خون می باشد. درمان زردی با فتوتراپی و مایع درمانی و مصرف شیر میباشد.
انتروکولیت نکروزان (NEC )
مشکل جدی ای است که در آن جدار روده نوزاد دچار التهاب و در موارد نادر سوراخ شدگی شده است. سیستم گوارش کودک نقش مهمی در تجزیه غذای کودک دارد
مواد زائد را دفع و مواد مغذی را جذب میکند. در شرایطی که روده دچار NEC شود باکتریها و مواد زائد از روده به داخل شکم وارد میشود و میتواند دچار عفونت مرگبار شود.
مجرای شریانی باز
مجرای شریانی قلبی باز که PDA نیز نام دارد، یک بیماری قلبی است که زمانی اتفاق می افتد که مجرای شریانی به خوبی بسته نشده است و خون زیادی وارد ریه ها میشود و موجب اختلال در عملکرد ریه و تنفس و قلب نوزاد میشود.
این رگ جز مهمی از دستگاه گردش خون نوزاد است که بای پس خون از ریه را ممکن میکند و زمانی که نوزاد متولد میشود این مجرا به شکل خود به خودی بسته میشود.
اما در نوزادان نارس این مجرا باز میماند.
رتینوپاتی نوزادان نارس ROP
نوزادی که نارس متولد میشود چشمان حساسی دارد. این بیماری چشمی در شرایطی اتفاق می افتد که شبکیه چشم نوزاد نارس در هفته های اول پس از تولد به طور کامل رشد نکند.
ROP معمولا خفیف است و نیاز به اقدام جدی ندارند و یا لازم است کودک فقط از عینک استفاده کند اما در شرایط شدید باعث نابینایی و مشکلات بینایی میشود.
فشار خون پایین نوزادی
فشار خون پایین معمولا در زمان کوتاهی پس از تولد اتفاق می افتد و در پی عفونت، خونریزی و کاهش مایعات بدن نوزاد همراه است. همچنین می توانید به علت مصرف بعضی دارو ها توسط مادر قبل از زایمان ایجاد شود.
افت فشار خون با استفاده از مایع درمانی و برخی دارو ها درمان می شود و در مواردی که نوزاد خونریزی دارد خون تزریق می شود و بهبود می یابند.
دیدگاهتان را بنویسید