مصرف شکر و نمک برای کودکان
متاسفانه کودکان تمایل زیادی به مصرف شیرینیجات دارند و معمولا 3 برابر حد مجاز شکر مصرف میکنند. به گفتهی پزشکان نمک و شکر برای کودکان زیر 2 سال سم سفید محسوب می شود و توصیه میشود از مصرف آن پرهیز نمایید.
همچنین مصرف شکر عوارضی مانند: پوسیدگی دندانھا، دیابت و… در کودکان دارد و در هر تکه شکلات به اندازه شش حبه قند شیرینی وجود دارد.
لازم است با مضرات بیشتر این دو ماده سفید آگاه شوید و در ادامه مقاله مصرف شکر و نمک برای کودکان همراه والدشو باشید.
اضافه کردن نمک و شکر به عذای کودک
باور والدین بر این است که کودکان غذای بدون شکر و نمک را نمیخورند در صورتی که این باور غلط است، کودکان چون به طعم شیرمادر و یا شیرخشک عادت دارند با طعم های شور و شیرین آشنایی ندارند و زمانی که کودک طعمی را تجربه نکردهاست بابت آن ناراحت و ناراضی نیست. در نتیجه میل غذاهای بدون افزودنی برای آنها دشوار نیست و باید گفت شیر، سبزیجات، میوه ها، کربوهیدرات ها و حبوبات تمامی حاوی قند و نمک طبیعی هستند و استفاده از آنها برای کودکان طعم غذا را لذیذ میکند.
بدن کودک شما در سن 6-12ماهگی تنها یک گرم نمک در روز نیاز دارد.
شما به عنوان والدین باید آگاه باشید که سیستم بدن نوزادان بسیار ظریف است و هنوز بهطور کامل شکل نگرفته است و کلیههای فرزند شما هنوز قادر به تصفیهی نمک اضافی در غذای آنها نیست و میتواند به بدن آنها آسیب بزند.
نمک و شکر مورد نیاز برای بدن نوزادان از طریق شیر خشک و شیر مادر تامین میشود بنابراین نیازی به افزودن طعم دهنده هایی مانند نمک و شکر در سوپ و فرنی ندارند. کودکانی که با غذاهای نمکی تغذیه میشوند دیگر غذایی با طعم طبیعی را نمی پذیرند.
عوارض مصرف نمک در کودکان
میزان اضافی نمک در بدن کودک میتواند منجر به
- کم آبی شود. یعنی ذخیرهی آب بدن کودک برای دفع نمک تخلیه میشود و باعث بی حالی و عوارض کم آبی در آنها میشود.
- زمینه ساز بیماری هایی مانند دیابت، فشار خون بالا و بیماریهای کلیوی در بزرگسالی شود.
میزان مجاز مصرف شکر و نمک برای کودکان چه مقدار است؟
به توصیه ی متخصصان برای سلامت کودکان کمتر از 3 سال از تنقلات طبیعی استفاده کنید و میزان مجاز مصرف شکر برای کودکان به شرح زیر است:
روزانه حداکثر ۱۲ گرم شکر (معادل ۳ قاشق چای خوری) برای کودکان ۴ تا ۷ ساله
۱۶ گرم شکر (معادل ۴ قاشق چای خوری) برای کودکان در سنین پیش دبستانی تا ۹سال
۳۰ گرم شکر (معادل ۵ تا ۸ قاشق چای خوری) برای کودکان ۹ تا ۱۵سال
میزان مورد نیاز نمک روزانه در کودکان نیز به شرح زیر است:
روزانه یک گرم نمک (معادل ۰/۴ گرم سدیم) برای کودکان ۰-۶ماه که با شیر مادر و غذاهای کودک تامین میشود.
روزانهیک گرم نمک (معادل ۰/۴ گرم سدیم) برای کودکان ۶-۱۲ماه که با شیر تامین میشود.
۲ گرم نمک (معادل ۰/۸ گرم سدیم)برای کودکان ۱-۳سال
۳گرم نمک (معادل۱/۲ گرم سدیم)برای کودکان ۴-۶سال
۵ گرم نمک (مهادل ۲گرم سدیم)برای کودکان ۷-۱۰سال
۶گرم نمک (معادل ۲/۴ گرم سدیم)برای کودکان یازده سال و سنین بالاتر
مضرات مصرف نمک و شکر برای کودک چیست؟
دلایل زیادی موجود است که بر اساس آن باید از اضافه کردن نمک و شکر در غذای کودک پرهیز کنیم. از جمله این دلایل:
پرهیز کودک از خوردن شیرمادر
اگر نوزادان به طعم دهنده هایی چون نمک و شکر عادت کنند، ممکن است از خوردن شیر خشک و شیر مادر پرهیز کنند و به این شکل از مواد مغزی شیر که تا یکسالگی کودک غذای اصلی آن است محروم شوند.
اختلال در عملکرد کلیه های کودک
مصرف نمک و شکر باعث اختلال در عملکرد کلیه های کوچک ،کودک میشود زیرا کلیه های کودک قادر به دفع نمک اضافی بدن نیستند و سدیم اضافی در بدن کودک در کلیه ها رسوب میکند.
خطر ایجاد سنگ کلیه
ایجاد سنگ در کلیه های کودک از دیگر عوارض مصرف سدیم در کودکان است زیرا سدیم بیش از حد موجود در نمک باعث میشود که کلیهها کلسیم اضافی را از طریق ادرار دفع کنند.و کودک را مستعد سنگ کلیوی کلسیمی کنند .سنگ های کلیه با علائمی مانند درد شدید بدن ،سوزش و درد در حین ادرار ،تب و لرز،دفع خون در ادرار،تهوع و استفراغ، خود را نشان میدهد.
خطر کمآبی در کودکان
نمک اضافی در بدن کودک از طریق ادرار و تعریق دفع میشود و چون کودکان نمیتوانند تشخیص دهند که تشنه هستند دچار علائم کم آبی میشوند.علائم کم آبی شامل بی حالی، سنگکلیه، دردهای عضلانی ، یبوست است .
ابتلا به فشار خون بالا در بزرگسالی
مصرف نامتعارف نمک در دوران کودکی و پس از آن فرد را مستعد ابتلا به فشار خون بالا در دوران بزرگسالی میکند.
نمک باعث ضعیف شدن اسنخوان ها می شود
مصرف زیاد نمک در غذاهای کودک موجب افزایش سدیم در بدن کودک شده و افزایش سدیم بدن باعث دفع بیشتر کلسیم بدن کودک از طریق ادرار میشود. بنابراین کلسیم که برای رشد و ساخت استخوانهای کودک ضروری است از بدن کودک دفع شده و منجر به مشکلات استخوانی و پوکی استخوان کودک خواهد شد.
پوسیدگی دندان کودک
مصرف بیش از اندازه قند و شیرین کننده ها و عدم رعایت بهداشت دهان و دندان از دوران شیرخوارگی باعث ایجاد حفرههایی در دندان ها و پوسیدگی آنها خواهد شد. زیرا باکتریهای موجود در دهان از قند موجود در غذا ها و شیر ؛اسیدی تولید میکنند که این اسید به مرور موجب خراب شدن دندانهای کودک خواهد شد.
افزایش وزن نامناسب:
وجود قند در غذاها به معنی میزان کالری بالای آنهاست .و کالری بالا در غذا به شکل چربی در بدن ذخیره میشود و موجب چاقی کودک و به دنبال چاقی کودک مستعد بیماری های مختلف میشود.
بیماری دیابت در کودکان
مصرف نا مناسب و بیش از حد شیرینی و قندها هم در بزرگسالان و هم در کودکان را مستعد دیابت نوع دو میکند.
ضعف و بیحالی
افزایش میزان مصرف شیرینیجات موجب افزایش قند خون در بدن و سپس منجر به ترشح بیش از حد انسولین خواهد شد. افزایش میزان انسولین نیز باعث خستگی، ناآرامی، بیخوابی و بیقراری کودک میشود.
بیش فعالی کودک
قند ها جذب بسیار سریعی در بدن دارند و مصرف قند بیش از نیاز بدن موجب افزایش ترشح آدرنالین خون و به دنبال آن بیش فعالی کودکان و عدم تمرکز در آنها میشود.
از بین رفتن طعم واقعی غذاها و سبزیجات در نتیجه استفاده از قندها در طبخ غذاها
زمانی که میزان قند و شکر موجود در مواد خوراکی زیاد باشد، طعم واقعی غذاها از بین میرود و شیرینی طعم غالب غذا میشود.اما اگر میزان شکر و نمک موجود در غذاها به میزان کم باشد، کودک با طعم های مختلف مواد غذایی آشنا میشود و ذائقه بهتری برایش شکل میگیرد و میتواند هر غذایی با هر طعمی را میل کند.
1 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
سلام مطالب خیلی مفید و عالی بود.