وزن گیری کودک
وزن نوزاد در زمان تولد کاملا به تغذیه مادر در دوران بارداری و وضعیت سلامت مادر در طول این دوران و ژنتیک نوزاد بستگی دارد.
مثلا در مادری که دیابت بارداری یا دیابت داشته است نوزادی با وزن بالاتر از میانگین وزن متولد می شود.اما پس از تولد عوامل ژنتیک خود را در وزنگیری کودک نشان می دهند.
سرعت افزایش وزن نوزادان و تغذیه مناسب نوزاد همه از نشانه های سلامت نوزادان در طول مدت رشد آنها می باشند.
زمانی که نوزاد به میزان کافی شیر می خورد، متوجه رشد طبیعی او خواهید بود. برای آگاهی از نحوه وزن گیری و رفع نگرانی های خود از این موضوع در این مقاله همراه والد شو باشید.
عوامل موثر بر وزن گیری
علاوه بر وزن گیری نوزاد افزایش قد و افزایش دور سر نیز شاخص های رشد جسمانی نوزادان می باشند.
پزشکان با در نظر گرفتن هر سه مورد رشد کودک را اندازه گیری می کنند. و برای والدین مورد وزن گیری بسیار اهمیت دارد که در اینجا به عوامل موثر در وزنگیری نوزاد می پردازیم این عوامل شامل :
- جنسیت نوزاد
نوزادان پسر در بدو تولد معمولا بزرگتر از نوزادان دختر هستند و معمولا وزن گیری سریعتری از دختران در سال اول تولد دارند.
- تغذیه مناسب نوزاد
طبق نظر آکادمی اطفال آمریکا نوزادانی که با شیر مادر تغذیه می شوند در شش ماه اول تولد سریعتر از نوزادانی که با شیر خشک تغذیه می شوند وزن میگیرند.
- بیماری های نوزاد
بیماری های مادرزادی مانند مشکلات قلبی، سلیاک، حساسیت به گلوتن، پروتئین گاوی و یا نوزادانی که دچار مشکلات تیروئید هستند و عواملی از این قبیل همه باعث کند وزن گرفتن نوزاد می شوند.
در این شرایط مادر باید به نمودار رشد طفل خود دقت کند و در صورت رشد نا مناسب با پزشک اطفال مشورت کند.
- نارس بودن نوزاد
نوزادانی که نارس متولد می شوند معمولا در سال اول رشد کند تری دارند و نیاز به دریافت مکمل ها دارند و با مراقبت های بیشتر نوزادی به رشد طبیعی میرسند.
وزن گیری نوزاد بر اساس سن
طبق نظر سازمان بهداشت جهانی نوزادی که در هفته های ۳۷تا۴۰متولد می شود وزن او از ۲.۵ تا ۴ کیلوگرم می باشد و این مقدار طبیعی است. و باید گفت میانگین وزن تولد نوزاد پسر ۳.۳کیلوگرم و میانگین وزن تولد نوزاد دختر ۳.۲کیلوگرم است.
نوزاد معمولا در ده روز اول تولد پنج تا ده درصد از وزن خود را از دست می دهد. علت این کاهش وزن از دست دادن مایعات اضافی بدنش می باشد و اصلا جای نگرانی ندارد و معمولا نوزادان در هفته دوم وزن از دست رفته را مجدد باز می یابند.اگر نوزاد بیشتر از ده درصد وزن را از دست داد باید نوزاد توسط پزشک معاینه شود.
یک تا سه ماهگی
در این سن نوزاد معمولا هشت تا دوازده بار و یا هر سه ساعت در روز شیر می خورد و میانگین ۱۴۰تا ۲۱۰گرم وزن در هر هفته اضافه میکند.
همچنین در این سن نوزاد ۲/۵سانتی متر در هر ماه تا پایان شش ماهگی رشد قدی خواهد داشت.
سه تا پنج ماهگی
نوزاد در این سن وزن گیری اش از ۱۷۰گرم در هفته به ۱۱۳تا ۱۲۰گرم کاهش پیدا میکند.
پنج تا شش ماهگی
در سن پنج تا شش ماهگی کودک باید به دو برابر وزن تولدش رسیده باشد و حتما باید در سن شش ماهگی کودک را برای چکاب به نزد پزشک اطفال ببرید.
شش ماهگی تا پایان یکسالگی
در شش ماهگی انتظار داریم وزن گیری کودک کاهش یابد و هر هفته کودک بین ۸۵ تا ۱۴۱ گرم وزن بگیرد. ما انتظار داریم کودک در پایان یک سالگی به سه برابر وزن تولد برسد.
همچنین در این سن کودک در هر ماه ۱/۲۷ سانتی متر رشد قدی خواهد داشت.
در این سن دیگر وزن گیری کودک وابسته به شیر مادر نیست و غذای کمکی کودک شروع می شود. اما همچنان تا پایان یکسال شیر غذای اول کودک است.
برای وزن گیری بهتر کودکان همه مواد غذایی را باید تا زیر یکسال به آنها معرفی کنید و از تمامی گروه های غذایی مثل کربوهیدرات ها، آجیل ها، گوشت و سبزیجات و میوه ها و لبنیات به جز شیر گاو را به کودک معرفی کنید.
لازم به ذکر است که همه کودکان از این الگو های رشد پیروی نمی کنند و بعضی از آنها رشد مداوم دارند که نشانه جهش رشد می باشد
و برخی چند ماه توقف وزن، در صورت توقف وزن کودک حتما با پزشک اطفال مشورت کنید.
به چه دلایلی ممکن است نوزاد وزن نگیرد؟
- ضعف در سینه گرفتن نوزاد
- شیردهی نامرتب مادر
- کوتاه بودن زمان شیردهی به نوزاد(کمتر از ۸-۱۰دقیقه)
- بیماری و درد(کم خونی ،آلرژی،برفک دهان،)
- کم بودن شیر مادر
راهکار های وزن گیری
تغذیه مرتب نوزاد با شیر مادر: در هر زمانی که نوزاد تقاضای شیر دارد شیردهی انجام شود و حداقل ۸-۱۲بار در روز باید شیردهی انجام گیرد.
حین تغذیه سعی کنید نوزاد بیدار باشد و تمام مدت شیردهی کودک فعال باشد، مثلا حالت های شیردهی خود را تغییر دهید، اگر کودک حین شیر خوردن به خواب میرود پاهای او را غلغلک بدهید.
قبل از شیردهی پوشک او را تعویض کنید بعد از شیردهی نیز آروغ کودک را بگیرید.
از مصرف پستاک خود داری کنید: اگر از روزهای اول به کودک خود پستانک بدهید در روش مکیدن او اختلال ایجاد میشود و باعث میشود او خوب وزن نگیرد،
در نتیجه اگر تمایل به استفاده از پستانک دارید از سن ۴-۶ هفتگی آنرا به کودک خود معرفی کنید.
ماساژ دادن نوزاد را آموزش ببینید: در بررسی ها ثابت شده که ماساژ نوزاد کمک به هضم بهتر و افزایش وزن کودک میشود.
در کودکان زیر شش ماه که دچار توقف وزن هستند غذای کمکی توصیه نمیشود زیرا کالری آنها نسبت به شیر مادر کمتر می باشد.
کمبود شیر مادر را برطرف کنید: از مکمل ها استفاده کنید و مایعات فراوان و مواد غذایی مفید برای افزایش شیر را میل کنید تا حجم شیرتان افزایش یابد.
سعی کنید در نزدیکی فرزندتان بخوابید تا پرولاکتین بیشتری در بدنتان ترشح شود.
چگونه متوجه وزن گیری صحیح کودک شوید؟
شما ترازوی مخصوص کنترل وزن نوزاد را در خانه ندارید اما با بررسی تعداد پوشک هایی که نوزاد خیس میکند می توانید به شیردهی موثر خود پی ببرید
معمولا بعد از پنج روز اول کودک باید پنج تا هشت پوشک را خیس کند و پوشک کامل خیس و سنگین شود.
همچنین با توجه به عدم بی قراری و خواب آرام کودک نیز میتوان به شیردهی صحیح پی برد.
چه زمان باید به پزشک مراجعه کرد
-دفعات دفع ادرار کودک کم است
-کودک خوب شیر نمی خورد
-کودک شما زیر نمودار رشد می باشد
دیدگاهتان را بنویسید