چه زمانی مغز جنین رشد می کند؟
بارداری یک دوره پرهیجان و همراه با تغییرات و رشد سریع برای جنین است. رشد کودک در دوران بعد از تولد برای همه واضح است، اما اینکه رشد و تکامل مغز جنین چگونه است سوالی پر تکرار است که در ادامه به آن میپردازیم. قبل از پرداختن به مراحل رشد مغز جنین و یا زمان تشکیل هوش جنین در ابتدا با بخش های مختلف مغز آشنا میشوید. به طور کلی مغز شامل ۵ بخش مختلف است که عبارتنداز:
- مخ: بزرگترین قسمت مغز انسان، که وظیفه تفکر به خاطرسپردن و درک احساسات را بر عهدهدارد.
- مخچه: این بخش از مغز مسئول کنترل حرکات بدن و حفظ تعادل است که به کودک اجازهمیدهد دست ها و پاهای خود را حرکت دهد.
- ساقه مغز: زنده نگهداشتن بدن انسان بسیار وابسته به عملکرد ساقه مغز دارد. عملکرد ساقه مغز شامل: کنترل تنفس، ضربان قلب و فشار خون است.
- غده هیپوفیز: اگرچه بخش کوچکی از مغز است اما وظایف مهمی از جمله اینکه بسیاری از هورمون ها با عملکردهای حیاتی را ترشح کرده و مسئول رشد و تکامل بدن انسان است.
- هیپوتالاموس: این بخش از مغز وظیفه تنظیم دمای بدن، حس گرسنگی، تشنگی، خواب و سایر احساسات را بر عهده دارد.
رشد مغز جنین در سه ماهه اول بارداری
شاید برایتان جالب باشد که بدانید مغز دلبند کوچک شما در همان هفته های اول بارداری شروع به شکل گیری میکند. مغز جنین بخشی از سیستم عصبی مرکزی است که نخاع را نیز در خود جای میدهد.
جنین در حدود هفته ۵ روند رشد مغز و تقسیم و تمایز را شروع می کند، که پایه مغز و نخاع جنین است اما تا هفته ۶ یا ۷ که لوله عصبی بستهمی شود و مغز به سه قسمت تقسیم می شود هنوز مراحل اصلی شروع نشدهاست.
در عرض هفته ۴، ساختار ابتدایی به نام صفحه عصبی ایجاد می شود که پیش ساز سیستم عصبی در نظر گرفتهمی شود. در هفته ۶-۷بارداری مغز به رشد خود ادامه میدهد و در هفته ۸ بارداری اولین فعالیت الکتریکی در مغز شروع می شود یعنی در این زمان سلول های عصبی یا همان نورون ها و سیناپس ها در مغز و نخاع شروع به فعالیت و رشد می کنند.
موجب شروع اولین حرکات جنین میشود و پس از آن رشد جنین به سرعت انجام میگیرد. به طوری که در انتهای سه ماهه اول جنین تعدادی از حرکات غیر ارادی مانند: کشش بدن و خمیازهکشیدن را انجام میدهد.
رشد مغز جنین در سه ماهه دوم بارداری
در طول سه ماهه دوم، مغز بیشترین میزان رشد خود را دارد و شروع به کنترل عملکردهای بدن می کند. یکی از اولین پیشرفت های قابل توجه هماهنگی حرکات بدن جنین وانجام حرکاتی چون مکیدن و بلع است. در هفته ۲۱ جنین می تواند مایع آمنیوتیک را ببلعد.
در پایان سه ماهه دوم است که ساقه مغز تکامل پیدا کرده و مدیریت عملکردهای حیاتی بدن مانند حرکات تنفسی، ضربان قلب، فشار خون را طبق دستور سیستم عصبی مرکزی انجام میدهد. دراین سه ماهه لگد زدن جنین خود را نیز احساس میکنید. جنین می تواند در اواخر سه ماهه دوم شروع به شنیدن صداهای محیط کند. با فعالیت امواج مغزی هیپوتالاموس جنین، الگوی خواب rem که در طی آن رویا میبینیم ظاهر می شود.
در پایان سه ماهه دوم، مغز جنین از نظر ساختاری بسیار شبیه مغز بزرگسالان است.
رشدجنین در سه ماهه سوم بارداری
در سه ماهه سوم نیز رشد سریع مغز ادامه دارد و همانطور که جنین رشد میکند، مغز نیز رشد می کند. در این سه ماهه آخر جنین بیشتر رو، لگد یا مشت میزند، کشش و حرکات سریعی انجام میدهد که ناشی از تکامل مخچه است. سطح مغز جنین که ابتدا صاف بودهاست، روز به روز بیشتر شیاردار شده و وزن مغز حدودا سه برابر می شود.
هوش جنین در چه ماهی شکل می گیرد
از ابتدای بارداری روند شکل گیری هوش جنین شروعشده و تا زمان تولد و سپس تا بیست و پنج سالگی ادامه دارد. در مطالعات مشخصشده در مراحل پایانی سه ماهه دوم بارداری، با شروع روند تکاملی قشر مغز، توانمندی های مرتبط با تفکر انتزاعی وزبان شکلگرفته و در سه ماهه سوم بارداری نیز، مغز جنین توانایی های ابتدایی برای تشخیص صداها و زبان را به دست می آورد.
بنابراین توصیهمیشود از قبل از بارداری و در طی دوران اقدام برای بارداری سبک زندگی خود را اصلاح کرده و در تمام طول دوران بارداری به آن پایبند باشید.
چگونه مغز جنین را پرورش دهیم
دو مکمل به طور خاص در رشد مغز جنین شما نقش دارد:
۱-اسید فولیک
اسید فولیک در بارداری یا (ویتامین B9) در رشد مغز و ستون فقرات جنین نقش مهمی دارد و از ناهنجاری های مغزی و نخاعی حین بارداری به خصوص در ماه های اول پیشگیری میکند. اسیدفولیک در تولید DNA و انتقال دهنده های عصبی نیز نقش دارد و برای تولید انرژی و گلبول های قرمز خون نیز بسیار مهم است.
توصیهمیشود مادر روزانه حداقل ۴۰۰ تا ۶۰۰ میکروگرم اسید فولیک در روز را از قبل از بارداری مصرف کند و سپس با ۴۰۰ میکروگرم در روز در دوران بارداری نیز دارو را ادامه دهد. از جمله غذاهای غنی از فولات یا اسید فولیک میتوان سبزیجات برگ سبز تیره، بذر کتان و غلات کامل را نام برد.
۲-اسیدهای چرب امگا ۳
ماده مفید دیگر در رشد مغز و هوش جنین اسیدهای چرب امگا ۳ است. درواقع مغز دارای محتوای چربی بالایی است و امگاها در رسوب چربی نه تنها در مغز، بلکه در چشمها نیز مفید هستند. امگا همچنین در رشد سیناپس های عصبی یا اتصالات عصبی به یکدیگر مفید هستند.
از جمله غذاهای غنی از اسیدهای چرب امگا 3 عبارتند از ماهی سالمون، گردو و آووکادو می باشد.
همچنین برای برای رشد بهتر هوش جنین؛ از مصرف دخانیات و الکل اجتناب کنید و در فضای باز ورزش کنید، با جنین خود صحبت کنید و برای او موسیقی و لالایی پخش کنید و اسم کودک خود را صدا کنید و برایش قصه بخوانید و از استرس ها دوری کنید.
جمع بندی
در طول نه ماه دوران بارداری تغذیه مادر تاثیر بسزایی در هوش جنین و زیبایی جنین دارد، همانطور که گفتهشد رشد مغز جنین در ماه های مختلف بارداری متفاوت است، مادران میبایست تغذیه بارداری و مراقبت های بارداری را رعایت کنند.
4 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
ممنون از توضیحات خوبتون
خیلی جالب و آموزنده بود
با سلام و تشکر از شما
همسرم در ماه هفتم بارداری سونوگرافی رفت و بهش گفتن مخچه نوزاد کامل تشکیل نشده!
الان هم چهار ماهه که بدنیا اومده …آیا ممکنه که در بعد از تولد مخچه کامل بشه؟!
با سلام و وقت بخیر
برای بررسی دقیق مجدد باید سونوگرافی مغز انجام شود و نتیجه را به دکتر متخصص ارائه دهید.
خیلی جالبه یعنی مغز جنین تو همون سه ماهه اول تشکیل میشه و ما توی این مدت اصلا رعایت نمیکنیم