چگونه به کودک مهارت جویدن را یاد بدهیم
در این مقاله موارد لازم جهت بهبود عملکرد در آموزش مهارت جویدن در کودکان را برای شما جمع آوری کرده ایم. اگر کودکی دارید که به تازگی برای او غذای کمکی شروع کردهاید و نگران رشد او در خوردن و جویدن هستید در این مقاله همراه والدشو باشید تا راهکارهای مفید جویدن را به کودک خود آموزش دهید.
در پایان شش ماهگی دیگر نیازهای کودک تنها با شیر مادر برآورده نمی شود و زمان شروع غذای کمکی کودک می باشد و خیلی از والدین برای دادن غذاهای سفت یا غیر میکس شده با کودک خود به مشکل بر میخورند زیرا کودک عمل جویدن را یاد نگرفته است .
جویدن چیست؟
به خرد و نرم کردن غذا که توسط دندان ها و لثه ها انجام میگیرد جویدن میگوییم . زمانی که جویدن به درستی انجام گیرد بزاق بیشتری در دهان ترشح میشود و به دنبال آن هضم غذا راحت تر و دفع نیز به درستی انجام می گیرد.
در چه سنی کودک آمادگی لازم جهت جویدن غذا را پیدا میکند؟
در مرحله اول آمادگی جهت جویدن مواد جامد و سفت، کودکان از سن شش ماهگی، بیشتر به توانایی هماهنگی زبان، فک بالا و پایین و بلع، برای جویدن و خوردن وابسته هستند تا دندانها .
زیرا زمان رویش اولین دندان در هر کودک متفاوت است و ممکن است تا سیزده ماهگی حتی کودک دندان در نیاوردو زمانی که اولین مجموعه دندان آسیاب خود را به دست می آورد، معمولاً در سن 10 تا 16 ماهگی، یا حتی تا 2 سالگی، و بعد از آن می باشد که پس از رویش این دندانها کودک شروع به استفاده از آنها می کند .
در نتیجه برای شروع غذا دادن به کودک شما با دیدن آمادگی لثه ها و پایان رفلکس بیرون اندازی توسط کودک و توانایی نسبی کودک در نشستن و کنترل سر او توجه کنید .همچنین در زمانی که کودک از انگشتان و اسباب بازی ها برای به دهان بردن استفاده می کند
برای معرفی مواد غذایی جدید به او بهترین زمان می باشد تا برای جویدن تشویق شود.
آموزش مهارت جویدن غذا به کودکان:
برای آموزش مهارت جویدن باید به این نکته توجه کرد که با رشد کودک در شش ماهگی که کودکان برای اولین بار شروع به خوردن مواد غذایی مانند پوره می کنند، حرکت جویدن را با فک خود تقلید میکنند اما شما نیز این حرکت را روبه روی او انجام دهید تا تقلید صحیح را انجام دهد.
اگر انگشتتان را به داخل دهان آنها ببرید و فک پایین آنها را ماساژ دهید، آنها به طور غریزی در برابر فشار و ماساژ دست شما فک را بالا و پایین کرده و گاز می گیرند.در واقع برای شروع غذای کمکی تنها یادگیری جویدن توسط کودک لازم است.
شما والد آگاه باید دقت داشته باشید که غذا های جامد را کم کم به کودک معرفی کنید و از اینکه همیشه غذا های میکس و آبکی به او بدهید جدا پرهیز کنید زیرا این کار می تواند در عملکرد زبان کودک اختلالاتی را به همراه داشته باشد .
اما در زمان سرو غذا از نوشیدنی و آب در کنار غذای کودک غافل نشوید که به بهتر جویدن کودک کمک میکند.
به چه علت کودکان در جویدن دچار مشکل می شوند؟
در آموزش مهارت جویدن هر کودکی الگوی رشد و یادگیری متفاوت و وابسته به ژن دارد و اکثر کودکان حدود شش ماهگی و گاهی زودتر بعد از ،پایان رفلکس بیرون اندازی جویدن را یاد می گیرند. در ابتدا همه کودکان فورا شروع به جویدن غذا نمی کنند و گاها مشکلاتی متعددی را تجربه می کنند.این مشکلات شامل :
1. بی علاقگی به غذا :
معمولا کودک در ابتدا علاقه زیادی به خوردن و جویدن نشان می دهد. اما زمانی که غذاهای تکراری و طعم و بافت تکراری در رژیم غذایی کودک قرار می گیرد. کودک علاقه به خوردن و جویدن را از دست می دهد.و به دنبال آن در مجموع تمایل کودک برای غذاهای جدید نیز کم می شود.
2. استفاده زیاد از غذاهای بدون بافت و نرم:
شاید جویدن در ابتدا برای کودک سخت باشد برای همین امر توصیه به مصرف غذاهای پوره در روزهای اول می شود. اما ادامه مصرف پوره برای کودک باعث بد غذایی و ناتوانی در جویدن می شود.بهترین روش در تغذیه کودک این است. که والدین تا قبل از یک سالگی تمامی طعم ها را به کودک خود معرفی کنند و از غذای نرم به شکل موقت استفاده کنند
3. معرفی غذای جامد دیر تر از زمان گفته شده:
کودکان مکیدن و خوردن شیر را راحترین کار میدانند و ترجیح میدهند همیشه با ساده ترین روش غذا بخورند
اگر شما مواد جامد و رژیم غذای کمکی را دیر به کودک معرفی کنید کودک میتواند در پذیرش آن سرباز زند و شما را با مشکل جویدن و خوردن غذای جامد روبه رو کند.
آموزش مهارت جویدن غذا در کودکان :
این که چگونه بتوانید به کودک جویدن یاد بدهید و از مشکلات تغذیه کودک خود پیشگیری کنید نیازمند یک سری از متدهای آموزشی هستید که در ادامه به آن پرداخته ایم:
۱-سعی کنید والد آرام و صبوری باشید:
از قبل از حضور کودک در خانه شما باید با خود تمرین صبوری کنید زیرا یک موجود جدید را می خواهید رشد دهید و تربیت کنید و همین امر نیاز به آرامش دارد با حضور کودک در کنار شما سختی ها بیشتر میشود و گاها کوچولوی شما ناراحت است و خلق و خوی خوبی ندارد.
به راحتی نمی توانید او را مجبور به خوردن یا جویدن غذا کنید و در نتیجه ممکن است صبر خود را از دست بدهید. همین استرس و عصبانیت شما کودک را بی اشتها میکند و تمام تلاش شما بی نتیجه می شود.
۲-از غذاهای انگشتی استفاده کنید:
می توانید برای کودک از غذاهای انگشتی سالم و خوش طعمی که نرم هستند استفاده کنید. سعی کنید غذایی که کودک می دهید نرم باشد و در دهان آب شود. غذا را به قطعات کوچک تقسیم کنید و در ابتدا نیز ظرف غذای او را لبریز نکنید
2 تا 3 تکه از غذایی که می خورد را به او بدهید یا حتی میتوانید از غذای کمتر هم شروع کنید و هر بار فقط یک قطعه به او بدهید .
۳-غذاهای مناسب سن کودک را به او معرفی کنید:
غذایی که به کودک معرفی میکنید باید متناسب سن او باشد و او باید به راحتی غذا را میل کند زیرا اگر کودک نتواند غذا را به خوبی بخورد لذت خوردن از او سلب شده و میتواند غذا برای او تبدیل به خاطره بد شود
همین امر باعث عدم تمایل به جویدن میشود، دادن شکلات ، انگور یا ذرت بو داده ،تنقلات ،آجیل ها به شکل کامل انتخاب خوبی نمیباشند و خطر نشستن غذا در گلو و خفگی کودک را دارند.
۴-در زمان گرسنگی کودک به او غذا بدهید :
کودکان مانند بزرگسالان نیستند که به راحتی همه غذایی را در هر زمانی میل کنند. بلکه اگر آنها غذا یا هله هوله دریافت کرده باشند
و احساس سیری داشته باشند. به هیچ وجه غذایی که شما به او میدهید را میل نمیکند ،به خصوص اگر آن غذا نیاز به جویدن داشته باشد.
در نتیجه زمانی کودک را با غذاهای جدید و نیازمند به جویدن آشنا کنید که آنها اشتهای کافی داشته باشند.
۵-اجازه دهید کودک خودش غذا بخورد :
کودکانی که از جویدن امتناع میکنند معمولاً تمایل به استفلال در کارها دارند و دوست دارند به روش خودشان کارهایشان را انجام دهند. شما با آگاهی از این موضوع باید شرایط را به نفع خود کنید و در زمان غذا دادن به کودک یک قاشق مناسب به کودک خود دهید تا تلاش لازم برای خوردن را انجام دهد .
در این زمان شما نیز با کودک همراه شوید و چند قاشق غذا به او دهید.درست است که حجم غذای دریافتی کودک زیاد نمی باشد اما شما او را تشویق کنید
۶-از پستانک میوه خوری استفاده کنید:
جویدن میوه برای کودکان نوپا سخت است همین امر باعث امتناع کودک از خوردن و جویدن میوه خواهدشد.
پستانک های میوه کمک می کند که کودک در جویدن قوی تر شود.
۷-از بازی های تقویت کننده انگشتان استفاده کنید:
کودکی که تمایل به استقلال در خوردن و جویدن دارد باید مهارت در گرفتن غذا را داشته باشد، با توپ بازی و چیدن جورچین ها به تقویت انگشتان آنها کمک کنید.
۸-از ظروف مورد علاقه کودک و صندلی غذا استفاده کنید:
بهترین ظروف غذای کودک ظروف سیلیکونی هستند که برای غذا خوردن کودک بسیار انعطاف پذیر و بدون خطر هستند
شما کودک را میتوانید با آنها تنها بگزارید. همچنین قاشقی برای کودک استفاده کنید که عمق زیادی نداشته باشد تا کودک راحت غذا بخورد،قاشق های سیلیکونی نیز بهترین قاشق ها می باشند
زمانی که کودک برای جویدن تلاش می کند و یا در حال رویدن دندان است و گاز می گیرد. این قاشق مانند قاشق های فلزی به دندان های آنها آسیب نمیزند.بهتر است برای تمرکز بهتر کودک نیز از صندلی غذا استفاده کنید .
دیدگاهتان را بنویسید