مشکلات خواب در دوران بارداری
دلایل متعددی هستند که باعث بیخوابی در دوران بارداری میشوند. از تغییرات هورمونیگرفته تا تغییرات فیزیکی بدن، درد شکم، درد سینه و… همه و همه جزو عوامل بیخوابی در دوران بارداری هستند. علاوه بر مراقبت های بارداری، آشنایی با روشهای مقابله با اختلال خواب و پیدا کردن بهترین حالت خواب در بارداری، میتواند برای افرادی که به این مشکل دچار شدهاند چارهساز باشد.
علت بیخوابی در دوران بارداری چیست؟
بسیاری از مادرانی که بارداری اول خود را تجربه میکنند، به خاطر استرس و اضطرابی که دارند، همیشه ذهنشان مشغول است. همین امر هم میتواند دلیل بدخوابی آنها باشد؛ اما عوامل دیگری هستند که در سه ماهه اول، سه ماهه دوم و سه ماهه سوم بارداری، موجب مشکلات خواب در دوران بارداری میشوند که هر یک را به صورت جداگانه مورد بررسی قرار می دهیم.
مشکلات خواب در سه ماهه اول بارداری
- یکی از علت های بی خوابی در دوران بارداری به ویژه سه ماهه اول، افزایش هورمون پروژسترون در بدن است. چرا که این هورمون باعث حالت خواب آلودگی در طول روز می شود و همین امر باعث میشود تا مادران باردار نتوانند به درستی در طول شب استراحت کنند.
- از دیگر عوامل بیخوابی در سه ماهه اول درد سینه ها و درد شکم است که باعث میشود مادران باردار دچار بیخوابی شوند.
- رشد رحم و وارد آمدن فشار به مثانه نیز باعث تکرر ادرار شده و خواب شب را مختل می کند.
- استرس و اضطراب نیز جزو دلایل اصلی بیخوابی است. چراکه نگرانی درباره سلامت جنین و استرس زایمان می تواند باعث بیخوابی شود.
- یکی دیگر از دلایل اصلی که باعث بیخوابی در سه ماهه اول می شود، حالت تهوع در دوران بارداری است. بسیاری از مادران تهوع صبحگاهی دارند و برخی دیگر نیز در طول روز دچار تهوع میشوند؛ بنابراین نمی توانند در طول روز یا شب خواب راحتی داشته باشند.
مشکلات خواب در سه ماهه دوم بارداری
سه ماهه دوم زمانی است که مشکلات خواب در دوران بارداری کمتر می شود چرا که حالت تهوع و استفراغ از بین می رود و استرس و اضطراب نسبت به سه ماهه اول کمتر می شود، اما همچنان مثانه تحت فشار است ولی هنوز رشد جنین به اندازه ای نبوده که خواب شب را مختل کند. به طور کلی مشکلات بارداری میتوانند در هر دوره از بارداری اتفاق بیفتند.
- برخی از علت های بیخوابی که ممکن است باعث بدخوابی مادران شود، آپنه خواب است. آپنه خواب به اختلالی گفته میشود که در طول خواب راه های تنفسی بسته می شود و به این خاطر ممکن است مادر بارها در طول شب بیدار شود. در صورتی که اکسیژن رسانی به جنین کم باشد برای جنین هم مشکل ساز خواهد بود.
- همچنین در سه ماهه سوم به دلیل این که به تدریج اندازه شکم افزایش پیدا می کند و جنین رشد می کند، بعضی از مادران باردار دچار بیخوابی میشوند.
- احساس سرگیجه، ضربان قلب سریع و سایر عواملی که به خاطر بزرگ شدن جنین باعث بیخوابی مادر میشوند زیاد هستند.
مشکلات خواب در سه ماهه سوم بارداری
در دوره سوم مشکلات خواب در دوران بارداری مجدداً آن افزایش پیدا می کند. چرا که هرچه جنین بیشتر رشد می کند و شکم بزرگتر می شود، بلند شدن، نشستن و خوابیدن برای مادر سخت تر می شود.
- تکرر ادرار، فشاری که به مثانه وارد میشود و بازگشت اسید معده به مری به میزان زیادی باعث مشکلات خواب در مادران باردار می شود.
- همچنین حرکت جنین که به وضوح حس می شود یکی دیگر از دلایل بیخوابی در دوران بارداری است. اگرچه مادران به مراقبت های بارداری توجه داشته باشند و مرتب با پزشک مشورت کنند اما نمی توانند راه چاره ای برای این مشکلات پیدا کنند. چرا که ممکن است دوره خواب مادر با دوره خواب جنین تفاوت داشته باشد و همین باعث اختلال خواب شود.
- خستگی مفرط، احتقان بینی، کابوس زایمان، یبوست، گرفتگی عضلات کمر و پا و همچنین تنگی نفس، جزو مشکلات اصلی هستند که در دوره سوم بارداری خودشان را نشان می دهند.
کلام پایانی
آشنایی با مشکلات خواب در دوران بارداری می تواند به مادران کمک کند تا راه چارهای برای آن پیدا کنند. بهترین حالت برای از بینبردن مشکلات خواب در هنگام بارداری خوابیدن به پهلوی چپ است. بهتر است بین زانوها یک بالش قرار دهید و اگر دچار درد کمر در بارداری هستید، یک بالش زیر شکم خودتان قرار دهید. استفاده از مکمل ها و ویتامین ها به میزان زیادی می تواند مشکلات خواب را برطرف کند، اما بیشتر از همه داشتن یک فکر راحت و جلوگیری از استرس و اضطراب می تواند درمان بیخوابی در دوران بارداری باشد. سعی کنید آب زیاد بنوشید، و تغذیه بارداری خود را مطابق رژیم غذایی پزشک رعایت کنید. سعی کنید تحرک کافی داشته باشید و در ساعات شب از مصرف کافئین پرهیز کنید.
دیدگاهتان را بنویسید