رفتارهای ناهنجار والدین بر روی جنین
رعایت یا عدم رعایت مراقبت های بارداری از سوی والدین می تواند به شدت روی سلامت جنین تاثیر بگذارد؛ زیرا از همان ابتدای تشکیل نطفه، جنین توانایی درک تمام اتفاقاتی که در محیط اطراف می افتد را دارد. با توجه به این موضوع می توان گفت یکی از حساس ترین دوران های شکل گیری عواطف و سلامت جنین، همان زمان تشکیل و رشد جنین است که هر نوع اتفاقی می تواند سلامت جسم و روان جنین را تحت تاثیر قرار دهد. از مهم ترین مراقبت های دوران بارداری توجه به رفتار والدین است؛ در صورتی که والدین به طور مداوم در حال مشاجره و دعوا باشند تاثیرات نامطلوبی سلامت جنین را تهدید خواهد کرد. در ادامه بیشتر با نحوه کنترل این رفتارها و تاثیر آن ها بر سلامت جسم و روان جنین آشنا می شویم.
مراقبت های بارداری و تاثیر رفتارهای ناهنجار والدین بر جنین
در بیشتر روابط خانوادگی در مورد مسائل مختلف زندگی والدین ناهنجاری ها و بحث و جدل هایی را تجربه می کنند. رفتارهای خشمگینانه و برخورد فیزیکی می تواند از دسته رفتارهای غیرعادی و خطرناک تلقی شود که در دوران بارداری علاوه بر ایجاد استرس و عصبانیت روی والدین می تواند جنین را نیز تحت قرار دهند.
هنگامی که بین زن و شوهر رفتارهای خشونت آمیز و تهاجمی مانند جدل های عاطفی، کلامی، جسمی، جنسی و کلامی ایجاد می شود، در نتیجه آن خشونت خانگی شکل می گیرد که در صورت باردار بودن زن می تواند تاثیرات منفی و آسیب هایی را روی بارداری و سلامت مادر و جنین بگذارد.
بر اساس تحقیقات انجام شده در زمینه مراقبت های بارداری گفته می شود که رفتارهای ناهنجار والدین و خشونت می تواند بر تغذیه مادر و در نتیجه وزن او و جنین تاثیرگذاشته و از جذب درست آهن و فولیک اسید توسط جنین جلوگیری کند. همچنین مطالعات دیگر نشان دادهاند که مادران بارداری که در معرض رفتارهای خشن قرار دارند بیشتر از سایر زنان باردار دچار خونریزی، مسمومیت حاملگی، زایمان زودرس و در برخی موارد سقط جنین می شوند.
در راستای همین تحقیقات تاثیر خشونت می تواند احتمال زایمان طبیعی را در زنان کاهش دهد و به اجبار زایمان به صورت سزارین انجام شود. همچنین رفتارهای ناهنجار در خانه قبل از بارداری و در این دوران می تواند منجر به افسردگی بعد از زایمان در مادران باردار گردد. در صورتی که این خشونت به طور مداوم و با شدت زیاد صورت گیرد باعث استرس بالا در مادر و ترشح زیاد هورمون کورتیزول می شود؛ در می تواند از مادر به جنین منتقلشده و آسیب های مغزی را به جنین وارد کند. این گونه مسائل بعد از تولد منجر به ایجاد مشکلات رفتاری و احساسی در کودک شود.
راهکارهایی برای مقابله با رفتارهای ناهنجار والدین
برای افزایش مراقبت های بارداری در مادران و جنین پیش از بارداری و در حین بارداری باید به همسران مهارت های ارتباطی بین افراد، آمادگی روحی و جسمی بارداری، نحوه مقابله با تنش ها و استرس ها، حل مسئله و رابطه صحیح بین والدین آموزش دادهشود. در این صورت تا حد زیادی می توان از تاثیر خشونت و استرس روی سلامت مادران باردار و جنین جلوگیری کرد. انجام کارهایی از قبیل حفظ آرامش، ترک محیط، صحبت کردن با یکدیگر از جمله روش های کاهش استرس در زمان مشاجره و دعوای خانوادگی است.
1.حفظ آرامش و خونسردی
در هنگام شروع و ادامه دار شدن مشاجره و دعوا در بارداری بهتر است صبر کرده تا به مرور آرامش خود را به دست آورید و سپس در مورد موضوع بحث با هم صحبت کنید. در صورتی که هر یک از دو طرف احساس آرامش ندارند می توانند صحبت کردن را به زمان دیگری موکول نمایند. درزمانی که با یکدیگر روابط خوبی دارید باید بین خود قراردادهایی را ایجاد کنید و آنها را در حین دعوا به کار ببندید.
2.ترک محیط فعلی و رفتن به اتاق دیگر
برای اینکه فضا آرامتر شود توصیه می شود هر یک از والدین به اتاق جداگانهای بروند و به یکدیگر فرصت بدهند تا آرامش خود را به دست آورند. نفس کشیدن عمیق می تواند به مرور افراد را آرام نماید؛ در این صورت فرد می تواند از موضوع مشاجره فاصله گرفته و به خود، همسر و فرزندان خود فکر کند و دیگر جنبه های مهم زندگی مثل سلامت خانواده خود را مورد توجه قرار دهد.
جمع بندی
یکی از راهکارهای اولیه برای حل رفتارهای ناهنجار والدین در دوران بارداری مراجعه به مشاور خانواده است. زیرا دوری از استرس و فشار از مسائل مهم مراقبت های دوران بارداری به شمار می رود و مشاور می تواند راه حل هایی برای رفع مشکلات پیشآمده به هر دو فرد ارائه دهد تا بتوانند هنگام دعوا، خونسردی خود را حفظ کنند و بعد به دنبال حل مشکل باشند.
دیدگاهتان را بنویسید