نکاتی در مورد مراقبت های بعد از اقدام به بارداری
سلامت عمومی بدن مادر قبل و بعد از اقدام به بارداری، اهمیت زیادی دارد. همین خاطر مادران آگاهی که قصد بچهدار شدن دارند به این نکته اهمیت زیادی میدهند. به کارهایی که یک مادر برای حفظ سلامت خود و جنین انجام میدهد تا بتواند دوره بارداری را بهخوبی به پایان برساند، مراقبت های بعد از اقدام به بارداری میگویند.
مراقبتهای بعد از اقدام به بارداری کدماند؟
شاید تصور کنید پس از مثبت شدن تست بارداری مادران باردار نیاز به مراقبت خاصی ندارند و همینکه تحت نظر پزشک باشند و تغذیه سالمی داشته باشند، کافی است. اما اینطور نیست. مراقبت های بعد از اقدام به بارداری حتماً باید موردتوجه قرار بگیرد. معمولاً خانمهایی که باردار هستند با دوستان و آشنایان خود مشورت میکنند و از تجربیات آنها برای سپری کردن دوران بارداری استفاده میکنند. اما یک سری نکاتی وجود دارند که حتماً باید پس از بارداری به آنها توجه داشته باشند. این نکات عبارتاند از:
تغذیه سالم
همانطور که اشاره شد سلامت عمومی مادر تأثیر مستقیمی بر سلامت جنین دارد. بنابراین تغذیه بارداری که حاوی مواد مورد نیاز برای رشد جنین باشند، اهمیت زیادی دارد. معمولاً در هفتههای اول بارداری به خاطر مشکلات مربوط به گوارش و حالت تهوع مادر نمیتواند تغذیه کافی و خوبی داشته باشد. اما بهتر است پس از برطرف شدن علائم بارداری مانند تهوع، مواد غذایی که در ادامه به آنها اشاره میکنیم را در لیست غذاهای خود قرار دهند.
- میوه و سبزیجات
- میوههای طبیعی
- غذاهای نشاسته دار مانند سیبزمینی، نان، برنج و غلات
- پروتئین مانند تخم پرندگان، گوشت قرمز کمچرب
- لبنیات مانند ماست، پنیر، شیر
اگر مواد غذایی که به آنها اشاره کردیم را مادران باردار مصرف کنند، میتوانند سلامت بدن خود را حفظ کنند و متعاقباً جنین سالمتری به دنیا بیاورند. بهتر است در دوران بارداری از مصرف فست فودها، غذاهای فراوریشده و چربیهای ناسالم خودداری شود. مصرف قندها نیز در دوران بارداری به میزان زیاد توصیه نمیشود.
جلوگیری از اضافه وزن زیاد
با توجه به توده بدنی هر فرد، وزن سالم او مشخص میشود. بنابراین مادران باردار بایستی حتماً در دوران بارداری وزن خود را مرتب چک کنند. معمولاً همه خانمهای باردار یک پزشک متخصص برای خود انتخاب میکنند و در دوران بارداری تحت نظر متخصص زنان و زایمان قرار میگیرند. در جلسات معاینه همیشه وزن مادر اندازهگیری میشود و دستورات لازم راجع به تغییر برنامه غذایی، افزایش یا کاهش وزن به مادران داده میشود. بسیاری از اوقات ورزش کردن میتواند از اضافه وزن مادران باردار جلوگیری کند. البته ورزشهای دوران بارداری مخصوص هستند و انجام ورزشهای سنگین توصیه نمیشود.
حفظ رابطه عاطفی با همسر
ممکن است برقراری رابطه جنسی پس از بارداری کمی برای خانمها مشکل باشد. اما کنار گذاشتن رابطه جنسی بهصورت کامل باعث سرد شدن روابط بین زوجین میشود و این میتواند مشکلات خانوادگی ایجاد کند. بنابراین تا حد امکان خانمهای باردار باید با همسر خود صحبت کنند و بدون استرس و تنش روانی، رابطه عاطفی خود را ادامه دهند.
ترک الکل و دخانیات
مصرف الکل ، سیگار و قلیان در دوران بارداری ممنوع است. بنابراین یکی از مهمترین نکات درباره مراقبت های بعد از اقدام به بارداری، ترک دخانیات و کنار گذاشتن الکل است. دخانیات و الکل میتوانند باعث تأخیر رشد جنین شوند و حتی خطر سقطجنین را هم به دنبال داشته باشند. گاهی اوقات مصرف دخانیات و الکل سلامت جنین را به خطر میاندازد. بنابراین هرگونه مواد مخدر، دارو یا الکل باید قطع شود. مگر اینکه دارویی توسط پزشک تجویز شده باشد و پزشک متخصص زنان و زایمان اجازه مصرف آن را در طول دوران بارداری به مادر بدهد.
دوری از استرس
هرچه مادران باردار بیشتر در معرض تنشهای روانی، استرس و اضطراب باشند، بارداری دشوارتری خواهند داشت. استرس و حالت روحی مادر بهصورت مستقیم روی جنین تأثیر میگذارد. به خاطر اینکه در دوران بارداری میزان هورمونها بهشدت افزایش پیدا میکند، خلقوخوی مادران باردار تغییر میکند و خیلی زود تحت تأثیر شرایط ناراحت کننده محیطی قرار میگیرند. بنابراین علاوه بر اینکه مادران باردار باید مراقب حالت روحی خود باشند، افراد خانواده و همسر نیز وظایفی دارند. ازجمله اینکه مراقب سلامت خانمهای باردار باشند و تا حد امکان آنها را در معرض تنشهای روانی قرار ندهند.
مراجعه به پزشک
مراجعه به پزشک متخصص زنان و زایمان یکی از مهمترین نکاتی است که باید برای انجام مراقبت های بعد از اقدام به بارداری به آن توجه داشته باشید. امروزه در سهماهه اول، دوم و سوم بارداری، تستهای متعددی از خانمهای باردار گرفته میشود. غربالگریهای سهماهه اول که شامل آزمایش خون، سونوگرافی و … میشوند، اهمیت زیادی دارند. البته این غربالگریها تا ۳ ماهه سوم هم ادامه دارند. بنابراین خانمهایی که اقدام به بارداری نمودهاند، حتماً باید تحت نظر یک پزشک قرار بگیرند. مراجعه مرتب و ماهانه، انجام آزمایشهای لازم و چک کردن وزن جنین در دوران بارداری، ضروری است.
مصرف مکملها در دوران بارداری
خانمهایی که تحت نظر یک پزشک متخصص هستند با توجه به تشخیص پزشک و نیاز روزانه خود بایستی حتماً از مکملهایی مانند آهن، کلسیم، ید، فولیک اسید و … استفاده کنند. درست است که مصرف مواد غذایی، ویتامینها و سبزیجات میتواند تا حد زیادی نیازهای بدن را تأمین کند. اما مادران باردار بایستی به میزان کافی ویتامینهای مورد نیاز و آهن را دریافت کنند. برای همین باید از مکملهایی که پزشک تجویز میکند، استفاده کنند.
حذف مواد غذایی مضر برای جنین
درست است که بدن مادران باردار به همه گروههای غذایی نیاز دارد، اما بعضی از مواد غذایی هستند که در دوران بارداری، مصرف آنها توصیه نمیشود. البته اغلب مصرف این غذاها در ماه اول برای جنین ضرر دارد. به همین خاطر بهتر است خانمهای باردار از مصرف تخممرغ خام یا نیمهپز و گوشت خام یا نیمهپز در ماههای اول بارداری خودداری کنند. بعضی از مواد غذایی دیگر هستند که ممکن است در یکماهه اول بارداری برای سلامت جنین ضرر داشته باشند. این مواد غذایی عبارتاند از:
- کافئین بیش از دو تا سه فنجان در روز
- ماهیهایی که دارای مقادیر بالایی از جیوه هستند.
- جوانه خام، زیرا ممکن است حاوی سالمونلا باشد.
- شیر یا آبمیوه غیرپاستوریزه
- میوه آناناس، زیرا محرک انقباض است.
- مواد غذایی فراوریشده
- شیرینیها یا غذاهای سرخشده که چربی اشباعشده دارند.
- غذاهایی که دارای نمک و شکر اضافه هستند.
مصرف مایعات به اندازه کافی
یکی از مراقبت های بعد از اقدام به بارداری هیدراته بودن بدن مادر است. به همین خاطر مادران باردار باید حتماً روزانه ۸ لیوان آب بنوشند. مایعات علاوه بر اینکه برای سلامت استخوان و پوست مادر مفید هستند، روی سلامت جنین هم تأثیر دارند.
کلام پایانی
در این مقاله از سایت والدشو، درباره مراقبت های بارداری صحبت کردیم. درست است که مادران باردار قبل از اقدام به بارداری بدن و ذهن خود را برای ورود به یک دوره جدید آماده میکنند، اما یک سری نکات هم هستند که پس از بارداری حتماً باید به آنها توجه داشته باشند. ما تلاش کردیم در این نوشتار به این موارد اشاره کنیم.
دیدگاهتان را بنویسید