استفاده پستانک برای نوزادان مجاز است یا خیر؟
مکیدن پستانک یا شیشه شیر موجب خشنودی نوزاد می شود. مکیدن نیاز مهمی است و نوزادانی که از آن محروم میشوند نظیر آنهایی که ترمیم شکاف لب داشته اند، زبان خود را به جای آن خواهند مکید.
برخی از نوزادان با تاولهایی در دستها ناشی از مکیدن در رحم متولد می شوند و این بیانگر لذت مکیدن برای نوزادان و کودکان است.
فواید مکیدن غیر مغذی در نوزادان به اثبات رسیده است مثلاً افزایش وزن کاهش طول مدت بستری و کنترل بهتر درد. البته باید گفت که نگرانی بیش از حد والدین در مورد مکیدن انگشتان شست یا استفاده پستانک برای نوزادان موجب مشکلاتی میشود. معمولاً آنها کوشش میکنند که این میل طبیعی را محدود کنند.
علت عدم توصیه استفاده پستانک برای نوزادان چیست ؟
اگر نوزاد شما با شیرمادر تغذیه میشود، لازم است بگذارید نوزاد به شکل طبیعی در مکیدن سینه مهارت پیدا کند، زیرا مکیدن پستانک و مکیدن سینه مادر شامل حرکات مختلفی توسط دهان کودک است و تا زمانی که نوزادتان مکیدن سینه مادرش را خوب یاد نگرفته و سطح تولید شیر بدن شما نیز تثبیت نشده است، نباید به کودک پستانک بدهید.
برخی از محققین پیشنهاد نموده است که نمیتوان به طور یقین مصرف پستانک را در هر موقعیتی نامناسب تلقی کرد ولی در مورد عوارض مصرف آن و فواید آن باید والدین را آگاه کرد.
عوارض مکیدن پستانک
در بیمارستانهای دوستدار کودک مصرف پستانک و شیشه توصیه نمیشود زیرا برای کودک سردرگمی در گرفتن سینه ایجاد میشود و ممکن است تمایلی به مکیدن سینه مادر نشان ندهد.
در مطالعات متعدد استفاده از پستانک با خطر زیاد اوتیت میانی یا همان عفونت گوش میانی در نوزادان و کودکان نوزاد نشان می دهد. بنابراین در صورت تمایل والدین برای استفاده از این وسیله لازم است بدانید که استفاده از پستانک فقط تا شش ماهگی نوزاد یعنی زمانی که بیشترین نیاز را به مکیدن دارد و ترک آن کمی پس از شش ماهگی میتواند ممکن باشد، به ویژه اگر کودک مستعد ابتلا به عفونت گوش است.
از آنجایی که مکیدن پستانک به راحتی میتواند به یک عادت تبدیل شود و به همین دلیل بسیاری از والدین اصلاً به نوزادشان پستانک نمیدهند، زیرا آنها قادر به ترک عادت کودک نیستند. اما اگر به کودک خود پستانک دادید باید برای ترک آن در یکسالگی کودک اقدام کنید.
در برههای که کودکان پستانک میگیرند، فقط دندانهای شیری آنها درمیآید و دندانهای دائمی معمولاً از سن شش سالگی شروع رشد میکند. با این حال، مصرف زیاد پستانک و شیشه شیر میتواند رشد دندانها را تحت تاثیر قرار دهد.
محققین بر این اعتقاد هستند که استفاده از پستانک سبب کاهش تغذیه از پستان میشود و می تواند موجب سیری کاذب در کودک و یا کاهش وزن کودک و وزنگیری سخت در کودکان شود.
مزایای پستانک
استفاده از آن را طی شش ماهه اول توصیه می کند زیرا در کنترل درد و پیشگیری از سندرم مرگ ناگهانی شیرخوار (SIDS) موثر است ولی مصرف آن در شش ماهه ی دوم مناسب نمیباشد.
به علاوه، محققین مطالعاتی در استفاده پستانک برای نوزادان و پیشگیری از SIDS انجام دادهاند که شیرخوارانی که هنگام خواب از پستانک استفاده میکنند خطر SIDS کاهش یافتهاست به دلیل محدودیت مطالعات در مورد مصرف پستانک و افزایش خطر عفونت و بدشکلی دندانها محققین مصرف محدود پستانک را توصیه کرده و بر ارتباط قوی از نظر مصرف پستانک و اثرات محافظتی آن در کاهش SIDS تاکید دارد. مکانیسم دقیق آن در پیشگیری از SIDS مشخص نیست.
استفادهکردن از پستانک در پروسیجرهای دردناک میتواند اثر ضد درد برای نوزاد داشته باشد. با این وجود، استفاده پستانک برای نوزادان نباید جایگزین تغذیه واقعی شود عدم استفاده از پستانک سبب افزایش طول مدت تغذیه از شیرمادر میشود و تاکید باید بر این باشد به جای اینکه پستانک یا چیز دیگر کانون تعامل باشد به شیرخوار فرصت دادهشود تا سرعت تناوب و اختتام تغذیه را انتخاب کند.
نکات تکمیلی مکیدن شست و استفاده از پستانک
به منظور کاستن وابستگی به مکیدن غیر مغذی در شیرخواران، کوچک لذت مکیدن را باید با طولانیکردن زمان تغذیه افزود، همچنین والدین از مصرف افراطی پستانک جهت حفظ آرامش کودک باید خودداری کنند.
طی دوران شیرخوارگی و اوایل کودکی هیچگونه نیازی برای محدودکردن مکیدن انگشتان وجود ندارد بدشکلی دندانها زمانی رخ میدهد که مکیدن شست بیش از 4 سالگی ادامه یابد یا وقتی که دندانهای دائمی تکمیل شدهباشد. برخی از والدین ممکن است اینگونه تصور کنند که پستانک صدمه زایی کمتری دارد زیرا بین 3-2 سال دور انداختهمی شود. در حالی که مکیدن شست ممکن است تا سالیان مدرسه ادامه داشته باشد اما اگر کودک در شرایط طبیعی زندگی باشد مکیدن انگشت را ترک میکند و صدماتی به کودک با انگشت مکیدن در سنین کم وارد نمیشود.
همچنین شیوع استفاده از پستانک و مکیدن شست ممکن است تفاوتهای فرهنگی قابل توجهی داشته باشد اوج شیوع مکیدن شست بین 20-18 ماهگی بوده و در زمان گرسنگی، خستگی و احساس ناامنی مکیدن آن متداول است البته مکیدن ثابت شست در کودک بی حال و بی تفاوت نیاز به تحقیق بیشتر دارد. ممکن است علامتی از مسئله ی عاطفی بین والدین و کودک یا دلتنگی، انزوا و فقدان تحریک باشد.
اگر تمایل به استفاده پستانک برای نوزادان خود دارید از فروبردن پستانک در مواد غذایی، به ویژه آبمیوه، آب قند، عسل یا شیرینیها خودداری کنید زیرا بسیار نادرست است، میتواند منجر به پوسیدگی دندان کودک شود. همچنین عسل برای کودکان زیر یکسال به علت مسمومیت سم بوتولیسم ممنوع است.
بهداشت پستانک نوزاد
رعایت بهداشت و نظافت پستانک بسیار مهم است و شما با شستوشو با آبگرم پستانک را تمیز نگه دارید. وقتی نشانههای فرسودگی را در پستانک دیدید، فوراً آن را تعویض کنید.
از آویزان کردن پستانک به لباس کودک خودداری کنید زیرا خطر خفگی شیرخوار شما را تهدید میکند.
پستانک را میتوانید در حین چرتزدن و یا در زمان خواب به نوزاد بدهید، اما اگر وقتی خوابشبرد و پستانک از دهانش افتاد، آن را دوباره در دهان شیرخوارتان قرار ندهید.
پستانک را بین وعدههای شیردهی به شیرخوارتان بدهید، یعنی زمانی که میدانید سیر است و اصلاً تمایلی به شیرخوردن ندارد تا باعث گرسنه ماندن او نشوید.
چه زمانهایی مصرف پستانک به نوزاد اصلا توصیه نمیشود؟
استفاده پستانک برای نوزادان در زمانهای خاص ممنوع است. به طور مثال اگر: کودک شما عفونت گوش دارد، اگر شیرخوارتان افزایش وزن یا وزنگیری مناسب ندارد. اگر نوزاد در سینهگیری مشکل دارد و نمیتواند سینه مادر را بگیرد. اگر سطح تولید شیر شما کافی نیست.
1 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
خیلی عالی بود ممنون از سایت خوبتون