آبله مرغان و نحوه مراقبت از کودکان
آبله مرغان یک بیماری عفونی و واگیر است که بیشتر در مرغهای زنده مشاهده میشود. علت این بیماری عموماً ویروسی است که باعث التهاب پوست و تشکیل آبلههای زخمی روی پوست مرغان میشود. این ویروس از طریق مختلفی مانند تماس مستقیم با مرغان مبتلا، مدفوع، تجهیزات آلوده و یا حتی هوا منتقل میشود.
ابتلای بزرگسالان به این بیماری ویروسی از شدت بیشتری نسبت به کودکان برخوردار است. از زمان ابتلا به بیماری تا ظاهرشدن علائم حداکثر 21 روز طول میکشد و پس از 10 روز بهبودی حاصل میشود. در واقع کسی که آبله مرغان گرفته از 24 – 48 ساعت قبل ظهور ضایعات پوستی تا وقتی آخرین تاول پاره و روی آن خشک شود قابل سرایته تقریبا 3-10 روز فرد بیمار به راحتی میتواند از طریق سرفه، عطسه و همچنین زخمهای بثورات پوستی خود، سایر افرادی که با او از نزدیک در ارتباط هستند را هم مبتلا کند. در ادامه به بررسی کامل این بیماری و نحوه مراقبت از کودکان مبتلا به آبله مرغان میپردازیم.
علائم بیماری آبله مرغان
علائم بیماری آبله مرغان شامل موارد زیر میشود:
- آبلههای پوستی: ظاهر آبلههای قرمز، زخمی، و برگرفته از پوست مرغان، به خصوص در مناطقی مانند صورت، پاها، و پشت کمر
- مواجهای خونی: بعضی از آبلهها ممکن است خونی باشند یا در موارد شدیدتر، خونریزی از آبلهها رخ دهد.
- لرزش: مبتلا به آبله مرغان ممکن است علائم لرزش و ناتوانی نیز نشان دهند.
- کاهش فعالیت و اشتها: کودکان دچار کاهش فعالیت و اشتها میشوند و علائم خستگی و کمبود انرژی را نشان دهند.
در صورت مشاهده هر یک از این علائم ، بهتر است فوراً به پزشک متخصص مراجعه کرده و برنامه درمانی مناسب را آغاز کنید.
زمان بهبود آبله مرغان
تقریباً 10 تا 21 روز بعد از در معرض ویروس آبله مرغان قرار گرفتن، دوره کمون یا بدون علامت ویروسه و بعد تاولهای خارشدار بر روی نقاط بدن ظاهر میشوند.
که این شرایط، تقریبا 5 تا 10 روز طول میکشد. 1 تا 2 روز قبل از ظاهر شدن بثورات جلدی، علائمی از قبیل: تب و لرز، سردرد، خارش، گاهاً سرفه ، بیاشتهایی و خستگی و احساس ضعف دیدهمیشود و در نهایت علائم بثورات پوستی ابتدا از حالت جوش های قرمز و سپس تاولی میشود و بعد وسط آن فرو رفته و در نهایت پاره شده و حالت خشکی دیدهمیشود.
معمولا تب و کسالت دو روز بعد از بروز آبله های پوستی بهبود پیدا میکند.
درمان بیماری آبله مرغان
دارو تب بر، ضد درد و مصرف مایعات فراوان در موارد بالای 12 سال معمولا داروی ضد ویروس نیز تجویز میشود چون شدت آن در بزرگسالان بیشتر است اما در موارد که فردی نقص سیستم ایمنی دارد و کورتون مصرف میکند و یا فرد با سابقه آسم و یا مصرف کننده های آسپرین باز هم داروی ضد ویروس تجویز میشود.
نکته: ابتلا به آبله مرغان در فرد ایمنی ایجاد میکند و مجددا این بیماری تکرار نمیشود اما ویروس در بدن باقی میماند و در شرایط استرس یا ضعف سیستم ایمنی به شکل زونا دیده میشود.
آیا واکسن آبله مرغان وجود دارد؟
بله واکسن آبله مرغان وجود دارد اما در ایران مرسوم نیست، چون بدون عارضه درمان انجام میشود و بیماری سخت و دردناکی نخواهد بود. ولی در برخی افراد که نقص سیستم ایمنی وجود دارد ممکن است عوارض مثل عفونت ضایعات و یا عفونت ریه و یا اختلال انعقادی مشاهده شود.
پیشگیری از این ویروس
همانطور که در ابتدای مقاله گفته شد این بیماری به دلیل ویروسی بودن آن و انتقال سریع از طریق فرد مبتلا، هوا و یا وسایل آلوده امکان گرفتن آن بسیار است.
یکی از روش های مطمئن پیشگیری استفاده از واکسیناسیون می باشد. و در روش های بعدی کودک و یا افراد باید از قرارگیری نزد بیمار مبتلا بپرهیزند و قبل از تغذیه و آشامیدن شستشو دستهای خود را انجام دهند.
افزایش سیستم ایمنی بدن نیز از روشهای کاربردی میباشد که با تغذیه مناسب و مصرف آب تمیز میتوانید بدن خود را در برابر ویروس ها مقاوم نمایید.
دیدگاهتان را بنویسید