تشخیص بارداری از روی شکم

تشخیص بارداری از روی شکم در ماه های اول شاید کمی سخت باشد، اما با رشد جنین و بزرگ شدن شکم این امر آسان میگردد. البته در اولین ماهها با مواردی از جمله احساس سنگینی، نفخ و سایر علائم نیز میتوان تا حدودی به بارداری پی برد. زنان باردار میتوانند با شناخت علائم فوق و داشتن درک درست از آنها، به سلامت بیشتر خود و جنین کمک کرده و مراقبتهای لازم را انجام دهند. بر همین اساس در این مقاله به معرفی علائم بارداری و نحوه تشخیص آن از روی شکم پرداخته و تغییرات فوق را در طول ۹ ماهه بارداری مورد بررسی قرار میدهیم.
اولین علائم بارداری از روی شکم
خانمهای باردار میتوانند با کسب آموزش افلاین مراقبت های بارداری به افزایش اطلاعات خود در این زمینه پرداخته و این دوران را با آگاهی و سلامت بیشتری طی کنند. در این بخش برای تشخیص بارداری از روی شکم به اولین علائمی که ممکن است مادر را درگیر نماید اشاره میکنیم.
نفخ
از رایجترین علائم در آغاز دوران بارداری میتوان به سنگینی و نفخ شکم اشاره کرد. بروز تغییرات هورمونی مهمترین علت این امر بوده که عضلات دستگاه گوارش و دیوارههای روده را شل کرده و منجر به نفخ میشود.
احساس گرفتگی و سنگینی
همچنین جریان خون در نواحی شکم و رحم افزایش یافته و باعث احساس سنگینی در مادر باردار میگردد. این تغییرات در جهت بزرگ شدن رحم به منظور رشد بهتر جنین صورت گرفته و ممکن است مادر دردهای شکمی همانند دوران قاعدگی را تجربه نماید.
برآمدگی خفیف شکم
هرچند در آغاز بارداری سایز شکم چندان قابل مشاهده نیست اما برخی از مادران ممکن است در نواحی پایین شکم خود کمی برآمدگی احساس کنند.
تشخیص بارداری از روی شکم در سه ماهه دوم
با ورود به ماه چهارم بارداری تغییرات شکمی و بزرگ شدن آن کم کم قابل مشاهده خواهد بود. بر همین اساس تشخیص بارداری از روی شکم در این دوران آسانتر است. در ادامه با مهمترین علائم و تغییرات شکم در سه ماهه دوم بارداری آشنا میشوید.
افزایش برآمدگی شکم
با رشد سریعتر جنین در این ماهها طبیعتاً سایز شکم نیز افزایش یافته و برآمدگی آن قابل مشاهده خواهد بود. همچنین رحم در نواحی بالای لگن قرار گرفته که به افزایش برآمدگی شکم منجر میشود.
خط تیره شکم
از دیگر علائم ظاهری در شکم مادران باردار میتوان به خط تیره یا نیگرا اشاره کرد که از ناحیه ناف آغاز شده و به سمت پایین شکم ادامه دارد. علت ظاهر شدن این خط به افزایش مقدار ملانین در سطح پوست و تغییرات هورمونی ارتباط دارد.
شروع حرکات جنین
مادران باردار در سه ماهه دوم شاهد شروع حرکات جنین خود خواهند بود که از طریق شکم احساس میشود.
کشیدگی پوست در ناحیه شکم
از دیگر تغییرات شکمی در سه ماهه دوم بارداری میتوان به کشیدگی پوست در این نواحی اشاره کرد. رشد جنین و بزرگ شدن شکم باعث این امر شده و مادر ممکن است ترکهای پوستی یا خارش را تجربه کند. ترکهای فوق در آغاز با رنگ بنفش یا صورتی خود را نشان داده و به تدریج کمرنگ و روشن میشوند.
تغییرات شکم در ماههای پایانی بارداری
با شروع سه ماهه سوم بارداری، به واسطه رشد بالای جنین، سایز شکم نیز افزایش قابل ملاحظهای مییابد. بر همین اساس در این دوران تشخیص بارداری از روی شکم به راحتی امکانپذیر است. علائم و تغییرات شکمی در این ماهها عبارتند از:
برآمدگی شکم به صورت قابل ملاحظه
مادران باردار در ماههای پایانی اغلب دارای شکم بزرگ، نسبتاً پر و گرد خواهند بود. در این دوران فضای شکم به طور کامل توسط رحم اشغال شده و ممکن است به دیگر اعضای داخلی نیز فشار وارد آورد. با توجه به این امر اغلب مادران در نواحی ریه دچار فشار شده و احساس تنگی نفس دارند.
حرکات قدرتمند جنین
با توجه به رشد قابل ملاحظه جنین، مادران بایستی انتظار قویتر شدن حرکات جنین و لگدهای محکمتر او را داشته باشند. به طوری که در سطح شکم میتوان حرکات جنین را به وضوح مشاهده کرد.
افزایش ترکهای پوستی
با بزرگ شدن شکم، پوست دچار کشیدگی بیشتری شده و ترکهای پوستی عمیق و بیشتر خواهند شد. در این ماهها میتوان با بهرهگیری از روغن و کرمهای مرطوب کننده به کاهش ترکها کمک کرد.
دراپینگ و افتادگی شکم
در آخرین هفتههای بارداری اغلب شکم متمایل به سمت پایین متمایل شده که در اصطلاح به آن دراپینگ میگویند. با حرکت جنین به ناحیه لگن، مادران باردار شاهد افتادگی شکم خواهند بود که آنها را برای آغاز فرایند زایمان آماده میکند.
سخن پایانی
در این مقاله با نحوه تشخیص بارداری از روی شکم در دورههای مختلف رشد جنین آشنا شدید. مواردی از جمله احساس سنگینی و نفخ در ماههای ابتدایی، شروع حرکات جنین و افزایش سایز شکم در اواسط بارداری و به اوج رسیدن این علائم در ماههای پایانی معرفی و مورد بررسی قرار گرفت. مادران باردار با آگاهی بیشتر از این علائم میتوانند موارد طبیعی را از غیر طبیعی را تشخیص داده و در صورت بروز مشکل به پزشک مراجعه کرده و تحت مراقبتهای ویژه قرار بگیرند. همچنین مادران باردار میتوانند با داشتن تغذیه سالم، ورزش، استراحت و بهرهگیری از روغنها و کرمهای مرطوب کننده، عوارض این دوران را کاهش داده و به حفظ سلامت بیشتر خود و جنین کمک نمایند.
دیدگاهتان را بنویسید