داروهای مجاز در دوران بارداری
داروها دارای ساختار شیمیایی هستند و به همین سبب مصرف آنها در هر شرایطی توصیه نمیشود. بارداری هم از جمله این شرایط است و محدودیتهای بسیاری را برای افراد به همراه دارد.
داروهای مجاز در دوران بارداری، به انواعی از داروها گفته میشود که هیچ محدودیت مصرفی برای زنان باردار نداشتهباشند و استفاده از آنها تهديد و خطر سلامتی برای جنین به همراه نیاورد.
داروها در انواع بدون نسخه و تجویزی، به دستههای A ،B ،C ،D ،X و N تقسیم میشوند که دارای ویژگیهای زیر هستند:
داروهای دسته A
داروهای دسته A به عنوان داروهای مجاز در دوران بارداری، آسیبی به جنین وارد نمیکنند.
فروس سولفات، قرصهای حاوی آهن مانند فرفولیک، فولیکوفر، ففول، فولایرون و فروگلوبین، همگی در دسته داروهای مجاز در دوران بارداری قرار میگیرند.
همچنین برخی از ویتامینها مانند مولتی ویتامین مینرال و تراپیوتیک و ویتامین ب6، در دسته داروهای A قرار میگیرند.
در صورت تمایل به استفاده از داروهای ویتامینه بهتر است با پزشک تغذیه بارداری خود در میان بگذارید.
داروهای دسته B
در رابطه با داروهای این دسته، آزمایشات کاملی روی زنان باردار صورت نگرفته و تنها اطلاعات به دست آمده، حاصل از عدم وجود خطر برای جنین حیوانات باردار است.
بنابراین در صورتی که استفاده از دارو به سبب شرایط خاص ضروری باشد، تجویز این دست از داروها برای زنان باردار امکانپذیر خواهد بود. با این توصیفات، میتوان گفت که این داروها هم در دسته دارو مجاز بارداری قرار میگیرند.
دیفن هیدرامین، سوکرالفات، سیتریزین، قرص سرماخوردگی بزرگسالان، کلرفنرآمین، آموکسی سیلین، دی سیکلومین، سفیکسیم، سلکوکسیب، دیکلوفناک، سفوتاکسیم، ایبوپروفن، اریترومایسین و تتراسایکلین موضعی، از دست داروهای این گروه هستند.
داروهای دسته C
آزمایشات در رابطه با داروهای دسته C هم مانند انواع B، بر روی زنان باردار چندان کامل نیست؛ اما در رابطه با آزمایش بر روی حیوانات، میتوان گفت که اثرات جانبی برای جنین حیوان را با خود به همراه دارد.
به همین دلیل تنها در صورت لزوم و وجود منفعت در مصرف دارو، امکان تجویز وجود دارد. در غیر این صورت بهتر است که مصرف نشوند. از این رو نمیتوان از عبارت دارو مجاز بارداری، برای وصف داروهای دسته C استفاده کرد.
استامینوفن کدئین، امگا 3، آنتی هموروئید، آلومینیوم ام جی اس، امپرازول، ایزوکسوپرین، بتامتازون، بتاهیستین، برم هگزان، ترامادول، ویتامین C، نفازول و گایافنزین، نمونههایی از داروهای دسته C هستند.
داروهای دسته D
مصرف داروها در گروه D توسط زنان باردار، برای جنین خطراتی را به همراه دارد. به همین سبب استفاده از آنها در دوران بارداری اصلا توصیه نمیشود، مگر آن که مصرف دارو اجتنابناپذیر باشد و خطرات احتمالی توسط والدین پذیرفته شود؛ تنها در این صورت امکان تجویز داروهای دسته D وجود دارد.
داروهای گروه D هم مانند انواع C، از جمله داروهای مجاز در دوران بارداری نیستند و تنها شرایط خاص باعث تجویز آنها میشود.
آسپرین، آلپرازولام، دیکلوفناک، تتراسایکلین، داکسی سایکلین، دیازپام و ویتامین B، نمونههایی از داروهای گروه D هستند که تنها در شرایط خیلی خاص مورد تجویز قرار میگیرند.
داروهای دسته X
ایجاد اختلالات و بروز مشکلات برای جنین انسان، به واسطه مصرف داروهای دسته X کاملا ثابت شده و همین موضوع سبب ممنوعیت مصرف این نوع داروها برای زنان باردار شدهاست.
از آنجایی که خطرات داروهای گروه X برای همه روشن است، تمامی این داروها تحت عنوان داروهای ممنوعه در بارداری، شناخته میشوند و هیچ توجیه مصرفی برای آنها تعریف نشده است.
- ارگوتامین سی
- استروژن کونژوگه
- ایزوترتینوئین
- تالیدومید
- لفلونومید
- تامازپام
- دانازول
- کلومیفن
- لوواستاتین
- سیمواستاتین
- و داروهای منتهی به پسوند استاتین (کاهش چربی خون)، نمونههایی از داروهای ممنوعه در دوران بارداری هستند.
در هر صورت، در هنگام بروز بیماری و دردِ نیازمند به مصرف دارو، بهترین کار مراجعه به پزشک متخصص و بهرهگیری از راهنماییهای اوست تا به این وسیله از هر گونه آسیب به سلامت جنین، خودداری شود.
داروهای بی خطر بارداری
در برخی موارد حتی مصرف بیش از حد داروهای بیخطر و داروهای مجاز در دوران بارداری هم، میتواند آسیبهایی را برای سلامت جنین به همراه آورد.
والدشو توصیه می کند در استفاده از دارو هنگام بارداری خودسرانه عمل نکنید.
البته این را هم در نظر بگیرید که ماه حاملگی هم میتواند در روند عملکرد یک دارو، تاثیر بگذارد. به طوری که ماههای اول تا سوم، جزء حساسترین دوران هستند که جنین را آسیبپذیر میکنند. به همین خاطر در این دوران بهتر است که مصرف دارو به حداقل برسد.
گاها یک دارو میتواند با توجه به ماه دوران بارداری، در گروههای مختلفی قرار بگیرد و شدت خطر متفاوتی داشته باشد.
در رابطه با مقدار مصرف دارو، رعایت حد مجاز میتواند از بروز آسیب به سلامت جنین جلوگیری کند. ویتامین ها از جمله این داروها هستند که در مقدار معین و مجاز، نه تنها خطری به وجود نمیآورند، بلکه مفید واقع میشوند. به همین دلیل یک پزشک متخصص میتواند بهترین راهنمایی را در رابطه با شرایط مصرف داروها، در اختیار شما قرار دهد.
لازم به ذکر است که برخی از داروها هم هستند که مصرف آنها در سه ماهه دوم و سوم، خطر بیشتری برای سلامتی جنین ایجاد میکند، از جمله این داروها میتوان به کاپتوپریل اشاره کرد که در سه ماهه اول، در دسته داروهای گروه C و در سه ماهه دوم و سوم، در دسته D قرار میگیرد.
در هر صورت باید با توجه به تمامی این موارد و شرایط بارداری، از خطرات احتمالی پیشگیریشود تا آسیبی به جنین و مادر وارد نشود.
جهت دریافت جدید ترین اخبار بارداری میتوانید پیج اینستاگرام والدشو و مجله ی سلامت والدشو را دنبال نمایید.
دیدگاهتان را بنویسید