آلرژی زا ترین مواد خوراکی برای کودکان
آلرژی غذایی در کودکان به معنی واکنش سیستم ایمنی بدن کودک به مواد خوراکی و غذایی است که بدن این مواد را به اشتباه یک عامل تهدید کننده تصور میکند و موادی در خون برای واکنش به این مواد تهدید کننده آزاد میکند.
و این واکنش با علائمی مانند: خارش، کهیر، سرفه، مشکلات گوارشی تنگی نفس بروز پیدا میکند.
حساسیت در کودکان شکلهای مختلفی دارد. در واقع آلرژی ها می تواند از حالت خفیف تا شدید متغیر باشد. برای همین بهتر است والدین تمامی مواد خوراکی آلرژیزا را با تست حساسیت به کودک خود معرفی کنند و در صورت بروز علائم آلرژی باید به پزشک متخصص مراجعه شود.
علائم آلرژی در کودکان
بسته به شدت آلرژی علائم آلرژی در کودکان متغیر است. اما با بروز حملات آلرژی علامتهای مشترک، علائم پوستی، علائم گوارشی، علائم تنفسی را دارد که خود را به صورت موارد زیر نشان می دهند.
- آبریزش چشم و بینی
- ایجاد تورم در ناحیه دهان وگلو
- ایجاد کهیر روی سطح پوست
- مشکلات تنفسی مانند تنگی نفس و آسم، تند نفس کشیدن
- عطسه و سرفه طولانی و مکرر
- مشکلات گوارشی مانند اسهال و استفراغ دفع خون در مدفوع
- گرفتگی معده
در نظر داشتهباشید که کودک ممکن است یک یا دو علائم آلرژی و یا تمام علائم آلرژی را با هم نشان دهد که در هر شرایط نیاز به مراجعه به پزشک دارد.
حساسیت زا ترین مواد غذایی
در ادامه به چند مورد از موادغذایی که حساسیت زا هستند برای کودکان اشاره شده است.
شیر و لبنیات گاوی
از متداول ترین و شایع ترین موادی که کودک نسبت به آن حالت آلرژی پیدا میکند شیر است. به طور میانگین حدود 3 درصد از کودکانی که زیر 3 سال سن دارند نسبت به شیر گاو دچار حساسیت هستند. اگر این حساسیت به صورت خفیف باشد خود را با علائمی مانند کهیر و استفراغ نشان میدهد و در موارد شدید با حملات آنافیلاکسی خود را نشان میدهد.
شیر و لبنیات از منابع قوی ویتامین ها و املاح مورد نیاز بدن هستند که برای رشد کودک ضرورت دارند، و برای موارد آلرژی به شیر یا لبنیات گاوی شما میتوانید از شیرهای مخصوص موجود در بازار مثل مدل های شیرخشک پپتی، شیرخشک پپتی جونیور، شیرخشک بز، شیر سویا، انواع شیرهای گیاهی استفاده نمایید و با شروع غذای کمکی انواع مواد خوراکی مفید دیگر برای کودک مبتلا به آلرژی استفاده کنید تا مواد مغذی غذایی آنها فراهم شود.
چنانچه حساسیت به پروتئین گاوی در کودک شما وجود داشتهباشد، باید از مصرف تمام محصولات لبنی مثل شیر، ماست، پنیر، کره، خامه و بستنی خودداری کنید. مادران شیرده این نوزادان میبایست شیر گاو و غذاهای حاوی آن را از رژیم غذایی خود حذف کنند.
حساسیت به تخم مرغ
تخم مرغ یکی دیگر از منابع مفید ویتامین های ضروری برای رشد کودکان است که میتواند باعث آلرژی در کودک شود که شروع آن باید با تست آلرژی غذایی انجام شود، اما دلیل اصلی آلرژی به تخم مرغ پروتئین های داخل سفیده تخم مرغ است. که خوشبختانه آلرژی به تخم مرغ در بیشتر مواقع تا سن پنج سالگی کامل برطرف می شود و شدت واکنش حساسیتی به تخم مرغ از واکنش های خفیف پوستی تا حملات آنافیلاکسی متغیر است. در مواقع شدید پزشک این کودکان توصیه جهت به همراه داشتن اپی نفرین دارند.
پروتئین تخممرغ ممکن است در واکسنهایی مانند آنفلوآنزا و MMR (سرخک، اوریون و سرخجه) نیز موجود باشد. اگر کودک به تخم مرغ حساسیت دارد، در مورد خطرات و فواید واکسن زدن با پزشک حتما مشورت شود.
بادام زمینی
یکی از خطرناکترین آلرژی ها در کودکان آلرژی به بادام زمینی است. که متاسفانه جز موارد آلرژی زایی است که آلرژی به آن تا حدود زیادی ارثی است و تا پایان عمر به همراه فرد است و با افزایش سن آلرژی زایی آن کمتر میشود.
سویا و آلرژی کودکان
سویا یکی از مواد غذایی مفید برای کودکان است که میتواند موجب آلرژی شود و حتی تا سن ده سالگی کودک نیز همراه او باشد، خوشبختانه آلرژی به سویا علائم خفیفی به همراه خود دارد و حملات آنافیلاکسی را موجب نمی شود. در خانواده هایی که سابقه آلرژی دارند و علاقه به پروتئین های گیاهی دارند بهتر است سویا و غذاهای حاوی آن با رعایت تست آلرژی همراه باشد.
آلرژی به غذاهای دریایی
آلرژی به ماهی و میگو میتواند موجب آلرژی خفیف تا شدید در کودکان شوند و حتی گاهاً فرد با استنشاق بوی برخی ماهی ها میتواند دچار بروز علائم آلرژی شود. این نوع آلرژی چندان شایع نیست و ممکن است فقط فرد به یک نوع ماهی یا میگو واکنش نشان دهد. با گذشت زمان این الرژی برطرف نمیشود اما علائم ممکن است کمتر شود و به همراه داشتن اپی نفرین برای افرادی که به این مواد غذایی حساسیت دارند لازم است.
حساسیت گندم در کودکان
از جمله شایع ترین آلرژی های غذایی در بین کودکان آلرژی به گندم است. بدن فرد به پروتئین های موجود در گندم واکنش دفاعی نشان می دهد. و معمولا تا سن سه سالگی برطرف خواهد شد. از آنجایی که گندم جز غلات مفید برای رشد کودک است در صورت داشتن آلرژی بهتر است موادغذایی مانند جو دوسر، ذرت، جو، کینوا و برنج را به جای گندم در رژیم غذایی کودک جای دهید. زیرا این مواد میتواند جایگزین مناسبی برای مواد مغذی درون گندم باشد. آلرژی به گندم گاها با بیماری سلیاک اشتباه گرفتهمیشود که باید گفت گلوتن در آلرژی به گندم نقش ندارد و حساسیت با این بیماری متفاوت است.
کنجد
کنجد نیز اخیرا در لیست آلرژی زا ها قرار گرفتهاست و معمولاً کودکان مبتلا به این آلرژی با گذر زمان آلرژیشان بهبود پیدا میکند.
آلرژی به آجیل ها
آجیل ها شامل تمامی مغزیجات مثل: گردو، پسته، فندق و بادام هستند. آلرژی به آجیل ها یک مشکل شایع است که علاوه بر حساسیت به خود مغزها فرد به انواع کره ها و ترکیبات مغزها واکنش نشان میدهد.
توصیه میشود با دیدن آلرژی به یکی از مغزها مدتی مصرف تمامی مغزها محدود شود.
این آلرژی نیز میتواند از نوع شدید تا خفیف واکنش ها را نشان دهد اما موارد واکنش شدید بیشتر دیدهمیشود بنابراین به افراد مبتلا به این حساسیت آمپول های اپی نفرین توصیه می شود.
نکته:
باید گفت که آلرژی تنها به خود آن ماده غذایی نیست و تمامی محصولاتی که با آن ماده آلرژی زا تولید شده اند موجب بروز علائم میشوند. به طور مثال کودکی که به پروتئین گاوی یا گندم یا مغزها حساسیت دارد کیک، بیسکوییت ها، پنیر، بستنی، خامه و کره ها نیز واکنش نشان خواهد داد در نتیجه باید از مصرف این مواد غذایی نیز پرهیز شود.
جمع بندی
علاوه بر موارد نام برده نیز گاها کودک ممکن است علائم واکنشی خفیف با مصرف برخی مواد غذایی مثل کتان، کنجد، هلو، موز، آووکادو، کیوی، کرفس، سیر، دانه خردل، رازیانه و بابونه داشتهباشد که همراه با علائمی مثل: خارش های ملایم لبها و دهان و یا بروز چند دانه را نشان میدهد.با بروز این علائم بهتر است ماده غذایی را برای مدتی از رژیم کودک حذف کنید و بعد از گذشت چند ماه مجدد آن ماده را با نظر پزشک کودک معرفی کنید.
دیدگاهتان را بنویسید