سکسکه نوزادان به همراه درمان سریع و قطعی
سکسکه در نوزادان یکی از نشانههای رشد و تکامل است. بنابراین اگر نگران سکسکه نوزادتان هستید بهتر است بدانید که سکسکه کاملاً بیضرر است و اگر کمی صبور باشید خودبهخود از بین میرود. بعضی از والدین هستند که به خاطر نگرانی میخواهند هرچه زودتر سکسکه نوزادان پایان پیدا کند. زیرا این افراد تصور میکنند که سکسکه باعث ناراحتی فرزند دلبندشان میشود. البته ممکن است سکسکه کمی آزاردهنده باشد و نوزاد را اذیت کند، بنابراین آشنایی با راهکارهای درمان سریع و قطعی سکسکه میتواند به این افراد کمک کند.
دلیل سکسکه نوزادان چیست؟
احتمالاً شما هم شاهد این اتفاق بودهاید که نوزاد زیبا و شیرین شما گاهی سکسکه میکند. شاید این اتفاق ازنظر شما بامزه و جالب باشد. اما ممکن است این سوال هم در ذهنتان تداعی شود که آیا سکسکه در نوزادان طبیعی است؟
در ابتدای بحث به این سوال پاسخ دادیم که سکسکه یک امر کاملاً طبیعی است. ممکن است تا یکسالگی بهصورت مکرر شاهد این اتفاق در نوزادتان باشید. بهتر است ابتدا بدانید دلیل سکسکه در نوزادان چیست و چه کارهایی میتوانید برای جلوگیری از سکسکه انجام دهید. دلیل اصلی سکسکه در نوزادان منقبض شدن دیافراگم است. هنگامیکه دیافراگم نوزاد منقبض میشود تارهای صوتی او نیز میشوند و هوایی که قرار است از گلوی نوزاد خارج شود با فشار از بین تارهای صوتی عبور میکند. همین باعث میشود تا نوزاد سکسکه کند.
چه عواملی باعث انقباض دیافراگم میشوند؟
به گفته دکتر کریستال جوی فورجنی متخصص اطفال، دلیل اصلی سکسکه اتفاقاتی است که در دستگاه گوارش نوزاد رخ میدهد و هیچوقت به معنای وجود مشکل در نوزادان نیست. گاهی اوقات سکسکه نوزادان طولانی میشود و این اتفاق والدین را نگران میکند. درست است که انقباض دیافراگ دلیل اصلی سکسکه است، اما ما هنوز بهصورت واضح و دقیق نمیدانیم دلیل اصلی سکسکه در کودکان و بزرگسالان چیست. به گفته دکتر فورجنی، ممکن است هنگام شیر خوردن یا حتی بعد از شیر خوردن سکسکه اتفاق بیفتد و این به خاطر این است که معده نوزاد منبسط میشود و فشار زیادی به دیافراگم وارد میکند. همین هم باعث اسپاسم دیافراگم و خروج ناگهانی هوا از بین تارهای صوتی میگردد. بههرحال عواملی هستند که میتوانند موجب منقبض شدن دیافراگم شوند که در ادامه به آنها اشاره میکنیم.
تغذیه بیشازحد نوزاد
اگر به نوزاد خود بیشازاندازه غذا بدهید باعث اتساع معده شده و دیافراگم کودک را منقبض میکند. پس بهتر است قبل از گرسنگی به نوزاد شیر بدهید.
سریع غذا خوردن یا بلعیدن هوای زیاد
سریع غذا خوردن باعث میشود تا نوزاد حجم زیادی از هوا را به داخل معده خود ببرد. بلعیدن هوای زیاد باعث منبسط شدن شکم نوزاد و وارد آمدن فشار به دیافراگم میشود. در این مواقع گرفتن آروغ نوزاد میتواند به میزان زیادی از سکسکه جلوگیری کند. البته شیر دادن آهسته به نوزاد و استراحت در طول غذا خوردن نیز میتواند کمککننده باشد.
خروج غذا و اسید از معده
زمانی که کودک سیر است ممکن است به خاطر خوابیدن غذا و اسید از داخل معده خارج گردد و باعث سکسکه شود.
تغییرات ناگهانی دمای معده
گاهی اوقات به خاطر خوردن شیر سرد یا غلات برنج گرم، دمای معده بهصورت ناگهانی تغییر میکند و همین باعث بروز سکسکه میشود.
رفلاکس معده
رفلاکس معده یکی از دلایل اصلی است که باعث وارد شدن اسید معده به داخل مری میشود. به این حالت GERD میگویند. نوزادانی که از بیماری رفلاکس معده رنج میبرند، معمولاً، غذا بهصورت کامل در معده آنها هضم نمیشود. به همین خاطر غذای نیمه هضم شده به همراه آب اسیدی معده وارد مری شده و باعث سوزش و ناراحتی مری نوزاد میشود. مری از داخل دیافراگم عبور میکند و زمانی که تحریک شود، دیافراگم هم تحریک میشود و سکسکههای مکرر در نوزاد دیده میشود. البته نمیتوان فقط با مشاهده سکسکه این نتیجه را گرفت. درصورتیکه کودک نشانههای زیر را داشته باشد و به همراه آنها سکسکه کند، آن موقع میتوانیم بگوییم دچار مشکل رفلاکس معده است.
- نوزاد بیشازحد گریه میکند.
- کودک در طول شیر خوردن یا بعد از شیردهی منظم کمر خود را بیشازحد قوس میدهد.
- آب دهان کودک بیشازاندازه است.
درمان سریع و قطعی سکسکه در نوزادان
اگر سکسکه نوزادان به خاطر عواملی باشد که در بخش پیش به آنها اشاره کردیم، میتوانید کودک را به پشت بخوابانید و اجازه دهید تا خودبهخود سکسکه برطرف شود. اما در نوزادانی که مشکوک به رفلاکس معده هستند به خاطر اینکه ممکن است استفراغ کنند، بهتر است که کودک را صاف نگهدارید و با یک پزشک متخصص مشورت کنید تا راهکارهایی به شما پیشنهاد کند. حالا که میدانید دلیل سکسکه چیست، احتمالاً این نکته را هم میدانید که برای پیشگیری از این مشکل چه کارهایی را نباید انجام دهید. برای خلاصی از شر سکسکه نوزاد کارهای زیر را انجام دهید.
- اگر سکسکه نوزاد به علت تغذیه بیشازحد است، بر اساس گفته دکتر کارن فراتانتونی بهتر است دفعات شیردهی کودک را افزایش دهید و در هر دفعه به میزان کم به کودک شیر بدهید.
- بهصورت مداوم آروغ کودک را بگیرید.
- هنگام شیر دادن به کودک مطمئن شوید که هاله سینه بهصورت کامل داخل دهان قرارگرفته است. به این صورت هوا وارد معده کودک نمیشود.
- بهتر است هنگام شیردهی کمی استراحت کنید و ۵ دقیقه به نوزاد زمان دهید تا آروغ بزند و سپس مجدداً به شیردهی ادامه دهید.
- اگر با شیشه به نوزاد شیر میدهید باید مراقب باشید که هوا در نوک پستانک نباشد.
- بعد از هر مرتبه شیر دادن به نوزاد، کمک کنید تا ۲۰ تا ۳۰ دقیقه بهصورت صاف بنشیند.
- هنگام سکسکه پشت کودک را ماساژ دهید.
هنگام سکسکه کودک چه کارهایی را نباید انجام دهید؟
اگر نوزاد شما سکسکه میکند آرامش خودتان را حفظ کنید و یکی از راهکارهایی که در پخش پیش به آنها اشاره کردیم را امتحان کنید. از انجام کارهایی که در ادامه مشاهده میفرمایید، اجتناب کنید.
- هرگز برای جلوگیری از سکسکه کودکتان را نترسانید.
- از قرار دادن پارچه خیس روی پیشانی کودک خودداری کنید.
- بههیچوجه باعث حبس کردن نفس نوزاد نشوید. این کار خیلی خطرناک است.
- از کشیدن زبان کودک و فشار دادن پیشانی او خودداری کنید.
توجه: بهترین کار برای جلوگیری از سکسکه در نوزادان این است که صبور باشید و این نکته را بدانید که سکسکه خودبهخود متوقف میشود.
کلام پایانی
دلیل مشاهده سکسکه در نوزادان منقبض شدن دیافراگم، تغذیه بیشازاندازه، رفلاکس معده و موارد دیگری است که در این مقاله به آنها اشاره شد. درصورتیکه سکسکه نوزاد شما طولانی شده و نگران این مسئله هستید، میتوانید با یک پزشک متخصص مشورت کنید.
دیدگاهتان را بنویسید