علت معده درد در دوران بارداری + روش های درمان
یکی از مشکلاتی که ممکن است هر زنی در دوران بارداری تجربه کند، معدهدرد است. این مشکل ممکن است برای دیگر افراد در سنین گوناگون و در مراحل مختلف زندگی به وجود آید اما در دوران بارداری، بسیار شایعتر است. اگر قبل از حاملگی معدهدرد را تجربه کرده باشید، با این مشکل و راههای درمان و کنترل آن آشنایی بیشتری دارید. اما به دلیل حساسیتهای این دوره و نیز منع مصرف برخی از داروها، بهتر است با احتیاط بیشتری با معده درد در دوران بارداری برخورد کنید.
در ادامه درباره این مشکل و راههای درمان و کنترل آن که در مراقبت های بارداری توسط پزشکان توصیه شده است، بحث میکنیم.
آیا معده درد در دوران بارداری طبیعی است؟
اگر تجربه بارداری را داشته باشید، حتما میدانید که معدهدرد و یا سوزش سردل، یکی از مهمترین و آزاردهندهترین مشکلات در بارداری و به خصوص سه ماهه سوم بارداری و سه اول آن است. درد خفیف یا گرفتگی شکم در دوران بارداری طبیعی است. این مشکل بیشتر به این دلیل ایجاد میشود که بدن زن سعی میکند فضایی را برای رحم در حال بزرگشدن، ایجاد کند. این موضوع همیشه کمی درد و مشکلاتی را ایجاد میکند. در بسیاری از افراد، برخی از اختلالات گوارشی نیز به این مشکل اضافه میشود. دردها و گرفتگیهای شکمی بیضرر در دوران بارداری معمولاً پس از استراحت، تغییر در عادات غذایی و یا حتی دفع مدفوع از بین میروند. با این حال، در موارد نادر، درد شکم میتواند نشان دهنده یک وضعیت جدی باشد که نیاز به مراقبتهای پزشکی فوری دارد. برخی از مشکلات رایج که ایجاد معدهدرد و دردهای شکمی در دوران بارداری میکند، عبارت است از:
بیماری ریفلاکس معده یا بازگشت اسید معده به مری (GERD)
سوزش سر دل یکی از علائم شایع ریفلاکس یا GERD است. اما شاید بپرسید چرا این مشکل در دوران بارداری بیشتر خودش را نشان میدهد؟ افزایش سطح پروژسترون در دوران بارداری بر عملکرد «اسفنکتر مری» یا بخشی که مانع از ورود اسید معده به مری میشود، تأثیر میگذارد. در نتیجه، اسید معده به سمت بالا و مری حرکت میکند و باعث رفلاکس میشود. این مشکل، یک ناراحتی معمول مربوط به دوران بارداری است و معمولاً با تغییر رژیم غذایی و عادات تغذیهای و همچنین در موارد مورد نیاز با دارو برطرف میشود.
یبوست
هورمون پروژسترون همچنین بر عملکرد دستگاه گوارش تحتانی نیز تأثیر میگذارد و باعث ایجاد یبوست در زنان باردار میشود. عدم دفع ممکن است منجر به ناراحتی شکمی شود. نوشیدن مایعات زیاد و مصرف یک رژیم غذایی غنی از فیبر، معمولاً میتواند یبوست را در زنان باردار کاهش دهد.
بزرگ شدن رحم و فشار به دیگر اعضای بدن
تغییرات عضلانی ناشی از انبساط رحم در طول دوران بارداری، ممکن است منجر به درد شکمی و معده درد در دوران بارداری شود که بیشتر در نزدیکی ناحیه لگن اتفاق میافتد. اما با بزرگتر شدن جنین و رحم، این درد و فشار ناشی از آن ممکن است تا معده نیز کشیده شود. این مشکل در میان اکثر زنان باردار رایج است. استراحت کافی و یک برنامه ورزشی ایمن ممکن است درد لگن را در بیشتر خانمها تسکین دهد.
چگونه میتوان معده درد در بارداری را درمان کرد؟
تخمین زده میشود که سوزش سر دل یا معدهدرد در 30 تا 50 درصد بارداریها رخ میدهد و بروز آن در برخی کشورها به 80 درصد هم میرسد. معمولاً مشکلات معده و رفلاکس در دوران بارداری، پس از زایمان برطرف میشود، با این حال، بروز این مشکل در افرادی که قبلا با آن درگیر بودهاند در دوران بارداری بیشتر گزارش شده است. اما چگونه میتوان این مشکل را درمان کرد؟
تعداد وعدههای غذایی بیشتر، حجم غذای کمتر
یکی از موثرترین راهکارها برای حل این مشکل این است که وعدههای غذایی را با حجم کمتر ولی در تعداد دفعات بیشتری مصرف کنید. وقتی باردار هستید، معده حجم کمتری برای بزرگ شدن در داخل شکم در اختیار دارد و اضافه کردن غذای زیاد به آن، باعث درد معده خواهد شد. علاوه بر این وقتی میزان بالایی از غذا مصرف میکنید، معده برای هضم آن اسید بیشتری تولید میکند و این امر منجر به سوزش سر دل و ریفلاکس خواهد شد. بهترین کار در این مواقع این است که به جای سه وعده، کالری مورد نیاز خود را در 6 وعده تامین کنید و در هر وعده بیشتر از یک و نیم فنجان، غذا مصرف نکنید.
غذاهای محرک معده را حذف کنید
ممکن است سخت به نظر برسد اما حذف برخی از غذاها و مواد خوراکی از رژیمتان، میتواند به کنترل درد معده کمک کند. سعی کنید استفاده از چیزهایی مانند غذاهای اسیدی و ترش مانند مرکبات، شور و ترشی، ادویههای تند، نوشابههای گازدار و قهوه را محدود کنید.
درست بخوابید
بهتر است شام را تا سه ساعت قبل از خواب مصرف کنید و با معده پر دراز نکشید. سعی کنید روی پهلوی چپ بخوابید تا برگشت اسید معده کمتر شود.
از داروهای گیاهی یا داردهای ضد اسید استفاده کنید
برای بهترشدن معده درد در دوران بارداری، از زنجبیل، قرصهای عصاره عنبه یا داردهای ضداسید استفاده کنید. دقت کنید که مصرف دارد بهتر است زیرنظر پزشک انجام شود.
کلام پایانی
درد معده و نیز رفلاکس و ترش کردن، یکی از مشکلاتی است که در آموزشها و پکیج آموزشی بارداری، به زنان باردار آموزش دادهمیشود. معده درد در دوران بارداری، یکی از مشکلات رایجی است که ممکن است زیاد جدی گرفتهنشود. اصلاح رژیم غذایی و تقسیم کردن وعدههای غذا کمک میکند تا بهتر با این مشکل کنار بیایید.
1 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
معده درد بارداری میتونه به خاطر استرس و اعصاب باشه؟