علت های بدغذایی کودکان
یک رژیم غذایی غنی از مواد مغذی نقش مهمی در رشد ذهنی و جسمی کودک شما دارد و بی شک همه کودکان برای داشتن یک رشد و تکامل خوب به میان وعده ها و وعده های غذایی سالم نیاز دارند معمولا کمبودهای تغذیه ای در کودکان زمانی ایجاد میشود که رژیم غذایی آنها سرشار از غذاهای حاوی چربی قند و نمک است.
در واقع الگوهای غذایی از دوران کودکی شکل میگیرد و تا بزرگسالی ادامه می یابد، بنابراین اگر انتخابهای ناسالمی به کودکان ارائه شود الگوی غذایی آنها بد شکل میگیرد در ادامه به بررسی کامل بدغذایی کودکان نی پردازیم.
علائم رژیم غذایی نامناسب کودکان
رژیم غذایی نامناسب کودک میتواند خود را با علائمی مانند:
- کاهش وزن
- اضافه وزن
- تغییر در عادات روده یا یبوست
- بی حال بودن
- رنگ پریدگی
- پوسیدگی دندان
- رشد فیزیکی ضعیف
نشان دهد. در بعضی از کودکان رژیم غذایی نیز میتواند خود را با علائم زبر نشان دهد.
- مشکلات رفتاری و عصبی
- اختلالات خواب
- مشکلات رشد عاطفی و روانی
- تمرکز ضعیف همراه با مشکلات در مدرسه
چگونه باعث کمبود مواد مغذی در بدن کودک میشویم؟
کودکانی دچار کمبود مواد مغذی میشوند که از رژیم غذایی متعادلی استفاده نمی کنند و اکثر آنها فیبر، ویتامین ها و مواد معدنی را به میزان کافی دریافت نمیکنند.
از جمله مشکلاتی که به دنبال بدغذایی کودکان ایجاد میشود شامل:
1-کافی نبودن میوه و سبزیجات در رژیم کودک
مصرف فیبر به سلامت دستگاه گوارش و سیستم ایمنی کمک میکند. مصرف کم فیبر ها و سبزیجات کامل و غلات کامل در رژیم غذایی به این معنی است که کودکان و نوجوانان فیبر کافی دریافت نمی کنند.
رژیم غذایی کم فیبر میتواند باعث یبوست کودک شود و کودکان را در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به اختلالات تکاملی و رفتاری و سرطان روده و بیماری قلبی در سنین بالاتر قرار دهد. همچنین مصرف
کافی فیبر در رژیم غذایی میتواند از افزایش وزن و دیابت نوع 2 پیشگیری کند
در نظر داشته باشید میوه ها و سبزیجات نیز از منابع ویتامین C هستند که برای کمک به جذب آهن، مبارزه با عفونت و بهبود زخم ها مورد نیاز بدن است.
انتخاب انواع میوهها و سبزیجات با رنگ های مختلف، زرد قرمز و سبز و استفاده از آن در بشقاب روزانه غذای کودکان از بدغذایی کودک پیشگیری میکند. باید بدانید که کودکان و نوجوانان باید روزانه پنج وعده از غلات و سبزیجات را دریافت کنند.
همیشه میوه ها و سبزیجات تازه ارجحیت دارند، اما انواع کنسرو شده یا منجمد نیز گزینه های خوبی هستند و به طور کلی دارای همان مقدار مواد مغذی تازه هستند.
2-آلرژی و عدم تحمل غذایی
آلرژی به غذاهای خاص یا عدم تحمل غذایی مانند لاکتوز و حساسیت پروتیین گاوی با گلوتن میتواند منجر به رژیم محدود و کمبود مواد مغذی شود، و بدغذایی کودکان شود. معمولا کودکان به دنبال آلرژی عدم تحمل لاکتوز دچار کاهش مصرف کلسیم میشوند که باید به درستی در رژیم غذایی آنها گنجانده شود.
کودکان مبتلا به بیماری سلیاک معمولا فیبر کافی دریافت نمیکنند و همچنین خطر کمبود آهن به دلیل التهاب روده در آنها زیاد است و به دنبال کمبود آهن دچار بی اشتهایی و بد غذایی میشوند در نتیجه باید در نظر داشته باشید که رژیم غذایی این کودکان غنی از آهن باشد و مواد غذایی مثل گوشت قرمز و سبزیجات سبز برگ را در رژیم غذایی آنها داشته باشید.
۳-انتخاب غذای مستقل و رژیم های غذایی محدود:
کودکان به مرور که بزرگتر میشوند در امر انتخاب غذا مستقل تر می شوند، و گاها بعضی غذا ها را از رژیم غذایی خود حذف میکنند. نوجوانان نیز ممکن است از رژیم ها غذایی خاصی پیروی کنند و این محدود کردن بیرویه گروههای غذایی خاص ممکن است منجر به کمبود مواد مغذی در بدن آنها شود که برای سلامتی آنها مضر است.و تکامل و رشد آنها را دچار اختلال میکند.
۴-وزن:
کودکان و نوجوانانی که دچار اضافه وزن یا کمبود وزن هستند، احتمال سو تغذیه برای آنها مطرح است، زیرا رژیم غذایی کودکان بد غذا معمولاً فاقد غذاهای سالم و حاوی مواد مغذی است.
علی رغم اینکه دروزن گیری ژنتیک نقش مهمی دارد اما کاهش و یا افزایش وزن تحت تاثیر رژیم غذایی کودک نیز است.به طور مثال عوامل اصلی افزایش وزن در رژیم غذایی شامل غذاهای ناسالم، نوشیدنی های شیرین، وعده های بزرگ و غذاهای آماده فراوری شده است. کودکان دارای اضافه وزن به طور معمول لاغر نمیشوند و نیاز دارند برای رسیدن به وزن مناسب، عادات غذایی سالم همراه با ورزش داشته باشند.
۵-انتخاب های غذایی ضعیف
برای پیشگیری از بد غذایی کودک باید خوراکی ها و غذاهای فرآوری شده مانند چیپس، پفک،نوشابه،شکلات، بستنی، آبنبات، کیک، بیسکویت و… به مناسبت های خاص محدود شده و تغذیه کودک را بر پایه تغذیه سالم قرار داد. آب سالم ترین نوشیدنی برای تمامی گروه است و از دادن نوشیدنی های قندی به کودکان خودداری کنید.
خوراکیها، غذاهای فرآوریشده و نوشیدنیهای شیرین اغلب با شکر یا شیرینکنندههای مصنوعی، چربی یا نمک پر میشوند و هیچ گونه ارزش غذایی برای کودک ندارند. مصرف بیش از حد این غذاها و نوشیدنی ها باعث ضعف سیستم ایمنی کودک، افزایش وزن و پوسیدگی دندان کودک میشود.
راهکارهای مناسب برای پیشگیری از بدغذایی کودکان
والدشو توصیه می کند برای پیشگیری از بد غذایی کودکان خود از روش های زیر استفاده نمایید.
- کاهش معرفی تعداد خوراکی های ارائه شده به کودکان و دادن خوراکی های سالم برای میان وعده ها.
- هرگز خوراکیها را به عنوان پاداش به کودک ندهید.
- کودک را در تهیه غذای خودش مشارکت دهید .
- از تهیه انواع نوشیدنی های شیرین برای کودک خود داری کنید زیرا آب بهترین نوشیدنی برای کودکان است.
- از همان ابتدای شروع غذای کودک انواع میوه ها و سبزیجات را در رژیم غذایی کودک خود بگنجانید.
- اگر کودک شما نیازهای غذایی خاصی دارد یا نیاز به اجتناب از گروه های غذایی خاص دارد، بهتر است با متخصص تغذیه مشورت کنید.
- خواندن برچسب های مواد غذایی را بیاموزید.
بهترین راه برای دانستن میزان سلامتی یک محصول مطالعه برچسب غذایی آنها است. همیشه به دنبال مقادیر چربی و قند باشید زیرا این موارد شما را در انتخاب خوب راهنمایی می کند.
نام های زیادی برای چربی (مانند روغن، شورتنینگ، مواد جامد شیر، مونوگلیسرید) و شکر (مانند ساکارز، گلوکز، دکستروز، شربت، مالت) وجود دارد.
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟
اگر از سلامت عمومی، یا تکامل صحیح و وزنگیری و رژیم غذایی کودک خود مطمئن نیستید، باید کودک خود را نزد پزشک ببرید.
2 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
نکات خوبی گفته شده به همه مامانا توصیه میکنم بخونن
خیلی کامل بود ممنون از سایت خوبتون