چرخه خواب نوزاد
خواب نوزاد یکی از موضوعات مهم در بحث مراقبت از نوزاد است؛ زیرا می تواند بر سلامت نوزاد و سایر اعضای خانواده تاثیرگذار باشد. در این مطلب به بیان چرخه خواب نوزاد می پردازیم.
خواب نوزاد تازه متولد شده
نوزاد تازه متولدشده در طول 24 ساعت شبانه روز نیاز به 14 تا 17 ساعت خواب دارد. علاوه بر این بعضی از آنان در روز 18 تا 19 ساعت می خوابند.
در این دوران نوزادان از شب و روز درک درستی نداشته و ممکناست در طول شب مکرر بیدار شوند. چرخه خواب نوزاد تازه متولدشده به اسن صورت است که هر دو ساعت یکبار بیدار می شود.
نوزادان یک تا سه ماهه
با گذشت زمان و بزرگتر شدن نوزاد چرخه خواب نوزاد به چرخه خواب بزرگسالان نزدیکشده و در مدت زمان بیشتری در شب می خوابند. در طول 24 ساعت نوزادان تا سه ماهگی باید حدود 14 تا 17 ساعت بخوابند، بسیاری از نوزادان در روز دو یا سه بار چرت می زنند و شب خواب طولانی تری دارند.
چرخه خواب نوزادان 4 تا 7 ماهه
در سن 4 تا 7 ماهگی باید کم کم چرخه خواب نوزاد منظم شود. در این دوران نوزادانی که از شیر مادر تغذیه می کنند ممکن است در شب بیدار شوند ولی نیازی به تغذیه در اواسط شب ندارند. بیشتر نوزادان در 4 تا 7 ماهگی بین 12 تا 15 ساعت می خوابند که شامل خواب شبانه طولانی و دو چرت روزانه است. میانگین مدت خواب نوزاد بین 3 تا 4 ساعت بوده و اکثر نوزادان در طی 6 ماه در شب به مدت 9 ساعت یا بیشتر می خوابند.
البته امکان بیدارشدن نوزاد در فواصل کوتاه وجود دارد، در مرحله ای طبیعی از رشد نوزاد ممکن است نوزاد دچار اضطراب جدایی شود. در این حالت نوزادان 6 ماهه تا یک ساله با گریه در اواسط شب بیدارمی شوند که والدین برای رفع این مشکل باید اطلاعاتی را کسب کنند. در پکیج های آموزشی بارداری و مراقبت از نوزاد تمام نکات کلیدی راهنمای کودک و فرزند پروری آموزش داده می شود.
مدت زمان خواب نوزادان 6 تا 12 ماهه
در دوران 6 تا 12 ماهگی نوزاد یعنی نیمه دوم اولین سال زندگی، اختلال خواب در نوزادان شایع است؛ در این شرایط در اواسط شب نوزاد با صدای گریه بلند از خواب بیدار می شود که با ورود پدر یا مادر به اتاق کودک یا توجه به او آرام می گیرد.
چرخه خواب نوزاد در این سن بین 12 تا 15 ساعت است که شامل 9 تا 12 ساعت خواب شبانه و دو مرتبه چرت در روز است. زمان چرتزدن نوزاد بین 30 دقیقه تا 2 ساعت در روز می باشد که در نوزادان مختلف تفاوت دارد.
مقاله مرتبط
↵ مراقبتهای مهم در حفظ ایمنی خواب نوزاد
فرق چرت زدن با خواب عمیق در نوزادان
زمانی که نوزاد به سنیبرسد که بتواند شب و روز را از هم تشخیصدهد بسته به سنی که دارد می تواند روز چرت بزند و در شب خواب عمیق داشتهباشد. با توجه به اینکه نوزاد در چند ماهگی قراردارد می تواند مقدار مشخصی در طول شبانه روز بخوابد؛ زمان های کوتاهی که در طول روز نوزاد به خوابمی رود چرت روزانه نامیدهمی شوند که معمولاً زمان چرت بعد از تغذیه نوزاد است. مادر باید برنامه خواب نوزاد را از ابتدای تولد تنظیم نماید و زمان خوابیدن و بیدار شدن نوزاد را تشخیص دهد.
برای اینکه نوزادان خواب عمیق داشته باشند باید مادر صبر و حوصله زیاد داشته باشد و دمای اتاق نیز مناسب باشد.
راهکارهایی برای خواب عمیق نوزاد
برای اینکه نوزاد در طول شب خواب عمیقی داشتهباشد بهتر است قبل از خواب تغذیه نوزاد را کامل کنید؛ سیر بودن نوزاد روی خواب طولانی او تاثیر زیادی دارد. علاوه بر این محیط آرام و ساکت می تواند کیفیت خواب نوزاد را افزایشداده و موجب شود بعد از بیدارشدن کاملا سرحال باشد.
چنانچه نوزاد به خوابیدن در آغوش مادر عادتدارد و با قراردادن او در رختخواب بیدار می شود، می توان لباس مادر را در کنار نوزاد بگذارید تا با بوی لباس مادر آرامش پیداکند و بخوابد.برای اینکه نوزاد برنامه خواب عمیق داشتهباشد باید مادر یا کسی که از نوزاد مراقبت می کند حوصله داشتهباشد و برنامه خواب نوزاد را تنظیم کند.
جمع بندی
چرخه خواب نوزاد در هر سنی متفاوت است و در ابتدای تولد تا زمانی که بتواند شب و روز را درک کند خواب نامنظمی دارد. برای اینکه نوزاد بتواند خواب عمیق و منظمی داشتهباشد باید والدین از ابتدای تولد برنامه خواب نوزاد را تنظیم کنند. در این مقاله به طور مفصل در مورد چرخه خواب نوزاد از زمان تولد تا 12 ماهگی صحبت شد و راهکارهایی را برای خواب عمیق نوزاد بیان کردیم.
دیدگاهتان را بنویسید