آزمایش خون بارداری
به عنوان بخشی از مراقبت های بارداری، چندین آزمایش خون بارداری به شما پیشنهاد می شود. که شامل: آزمایش خون جهت تست بارداری ، یافتن گروه خونی یا هرگونه مشکل سلامتی را که ممکن است در دوران بارداری یا بعد از زایمان برای شما ایجاد کند، شناسایی کنید.
برخی از آزمایشات خون برای همه ارائه می شود. برخی از آزمایشهای خون تنها در صورتی توصیه میشوند که در معرض خطر عفونت یا بیماری خاصی باشید. در ادامه به بررسی آزمایش خون بارداری میپردازیم.
آزمایشات خون در بارداری
آزمایشات خون در دوران بارداری نقش حیاتی در تشخیص و پیشگیری از مشکلات احتمالی دارند و اطلاعات ارزشمندی را درباره وضعیت بارداری و رشد جنین در اختیار پزشکان قرار میدهند.
این آزمایشات میتوانند انواع مختلفی داشته باشند، از جمله آزمایش خون بارداری برای تشخیص بارداری، آزمایشات مربوط به سلامت عمومی مادر مانند شمارش کامل خون (CBC) و بررسی سطح هورمونها و مواد مغذی. همچنین، آزمایشات خون برای شناسایی مشکلات ژنتیکی و ناهنجاریهای کروموزومی در جنین نیز انجام میشوند.
آگاهی از نوع و اهمیت هر یک از این آزمایشات، میتواند به مادران کمک کند تا بهتر بتوانند از سلامت خود و فرزندشان مراقبت کنند. والدشو در این مقاله به بررسی جامع انواع آزمایشات خون در دوران بارداری، اهمیت و نقش آنها در حفظ سلامت مادر و جنین و زمان مناسب انجام هر یک از این آزمایشات میپردازد.
از این رو، فهم دقیق و آگاهی از آزمایشات خون در بارداری میتواند به مادران کمک کند تا دوران بارداری را با اطمینان و آرامش بیشتری سپری کنند و از مشکلات احتمالی پیشگیری نمایند.
آزمایش خون hCG
اولین آزمایش خون بارداری، که به نام آزمایش خون hCG (هورمون گنادوتروپین جفتی انسانی) نیز شناخته میشود، یک روش تشخیصی است که برای تعیین بارداری استفاده میشود. این آزمایش میتواند بارداری را زودتر از آزمایش ادرار شناسایی کند و حتی مقدار دقیق hCG را در خون اندازهگیری کند.
دو نوع اصلی از آزمایش خون بارداری وجود دارد:
- آزمایش کیفی hCG:
این آزمایش فقط وجود یا عدم وجود hCG را در خون تشخیص میدهد و معمولاً به صورت بله یا خیر جواب داده میشود. این نوع آزمایش معمولاً زمانی انجام میشود که به سادگی نیاز به تأیید یا رد بارداری باشد.
- آزمایش کمی hCG (یا بتا hCG)
این آزمایش میزان دقیق hCG را در خون اندازهگیری میکند. این نوع آزمایش میتواند اطلاعات دقیقی درباره مقدار hCG بدهد که میتواند برای ارزیابی وضعیت بارداری، شناسایی بارداریهای خارج رحمی یا تشخیص سقط جنین زودهنگام مفید باشد.
بررسی خون و مواد مغذی
بعد از تشخیص و تایید بارداری ئومین آزمایش خون بارداری میزان گلبولهای قرمز شما بررسی میشود. اگر این مقدار کم باشد، شما دچار کم خونی هستید. شایع ترین علت کم خونی در بارداری کمبود آهن است.
اگر کمبود آهن دارید، ممکن است پزشک برای شما قرص آهن تجویز کند.
همچنین در اولین آزمایش خون بارداری سطح پلاکت و گلبول های سفید شما مورد بررسی قرار میگیرد. پلاکت ها به لختهشدن خون شما کمک می کنند، و گلبول های سفید بخشی از سیستم ایمنی بدن برای مبارزه با عفونت هستند.
گروه خونی و آنتی بادی ها
این آزمایش گروه خونی شما و وجود آنتی بادی ها (بخشی از سیستم ایمنی شما) را بررسی می کند. گروه خونی شما می تواند A ، B ، O یا AB باشد.
برخی از آنتی بادی ها می توانند برای جنین در دوران بارداری مضر باشند. اگر آنتیبادیهایی دارید که میتواند بر روی نوزاد شما تأثیر بگذارد، پزشک آن را بررسی میکند.
آزمایش فاکتور رزوس
یکی از آنتی بادی هایی که بررسی می شود فاکتور رزوس شما (Rh D) است. Rh شما مثبت یا منفی است.
اگر Rh مثبت هستید و خون شما با خون کودکتان مخلوط شود، می تواند آنتی بادی هایی بسازد که باعث کم خونی شدید و زردی (زردی پوست و چشم ها) در نوزاد شما شود.
خون شما تنها در صورتی با خون نوزاد مخلوط می شود که در طی موارد زیر خونریزی داشته باشید:
- بارداری
- یک سقط جنین
- سقط جنین در طول زایمان
تزریق آنتی دی (D) پس از هر یک از این موارد می تواند بدن شما را از ساخت این آنتی بادی های مضر جلوگیری کند.
آزمایش هپاتیت B
هپاتیت B ویروسی است که می تواند در حین تولد به نوزاد شما منتقل شود. شما ممکن است این بیماری را داشتهباشید اما ندانید زیرا اغلب علائمی وجود ندارد. هپاتیت B می تواند باعث مشکلات سلامتی قابل توجهی از جمله آسیب کبدی شود.
در صورت ابتلا به هپاتیت B در بدو تولد به شما ایمونوگلوبولین و ایمن سازی پیشنهاد می شود. این به جلوگیری از عفونیشدن کودک شما کمک می کند.
آزمایش HIV
ویروس تضعیف سیستم ایمنی یا HIV بر توانایی بدن شما برای مبارزه با عفونت تأثیر می گذارد. می تواند باعث ایدز شود. HIV از طریق تماس با خون یا مایعات بدن به دیگران منتقل می شود.
اگر HIV دارید، در دوران بارداری، زایمان یا شیردهی میتواند به نوزاد شما منتقل شود. داروهای جدید می توانند از کودک شما محافظت کنند و به شما کمک کنند تا خوب بمانید.
آزمایش دیابت
دیابت زمانی است که شما قند زیادی در خون خود دارید. بسیاری از مردم نمی دانند که دیابت دارند و هیچ علامتی ندارند. در دوران بارداری می تواند شما را بیمار کند و بر رشد کودک شما تأثیر بگذارد. اگر قبلاً دیابت دارید یا در بارداری به دیابت مبتلا شدهاید، پزشک شما تغذیه متفاوت و روش های کنترل و درمان را برای شما در نظر میگیرد.
آزمایش دیابت دو بار در بارداری انجام می شود. اولین آزمایش بررسی می کند که آیا شما دیابت دارید یا مستعد ابتلا به دیابت هستید. آزمایش بعدی به شما می گوید که آیا در دوران بارداری به دیابت مبتلا هستید یا خیر.
زمان انجام آزمایش خون بارداری
اولین آزمایش خون بارداری معمولاً 7 تا 12 روز پس از تخمکگذاری و لقاح قابل انجام است. در صورتی که نتیجه آزمایش مثبت باشد، hCG به طور معمول هر 48 تا 72 ساعت دو برابر میشود، که میتواند به پزشکان کمک کند تا روند بارداری را نظارت کنند.
اگر به بارداری مشکوک هستید یا نیاز به اطلاعات دقیقتری درباره وضعیت بارداری خود دارید، مشاوره با پزشک و انجام آزمایش خون بارداری میتواند کمککننده باشد.
جمع بندی
آزمایش خون بارداری یک روش دقیق و موثر برای تشخیص بارداری است که مزایای زیادی از جمله تشخیص زودهنگام و اندازهگیری دقیق دارد. انجام این آزمایشات میتواند اطلاعات دقیقی درباره وضعیت بارداری ارائه دهد و در صورت نیاز به تشخیصهای دقیقتر، بسیار مفید هستند.
دیدگاهتان را بنویسید