تامپون یا کاپ قاعدگی
کاپ قاعدگی فنجانی از جنس سیلیکون پزشکی است که در تولید آن از مواد شیمیایی استفاده نشده است. کاپ در درون واژن قرار میگیرد و خون قاعدگی در درون آن جمع می شود.
ولی تامپون در واقع مانند نوار بهداشتی از پنیه و پودر جاذب به همراه یکسری مواد شیمیایی است، و نحوه ی استفاده از آن با استفاده از دست یا اپلیکاتور می باشد.
معمولا یک نخ به تامپون متصله که بیرون از واژن قرار میگیرد و به کمک این نخ از واژن خارج میشود. زمان تعویض تامپون هر ۴-۶ساعت است و باید در هنگام دفع مدفوع یا ادرار خارج شود.
مزایای کاپ قاعدگی
مدت زمان استفاده: معمولا نوار بهداشتی و یا تامپون را باید هر ۴-۶ساعت تعویض کنید اما کاپ می تواند مدت بیشتری در واژن قرار گیرد.
مقرون به صرفه و دوستدار محیط زیست: از آنجایی که کاپ های قاعدگی چندبار مصرف هستند شما می توانید ده سال از آن استفاده کنید،
در نتیجه هزینه و زباله ی کمتری تولید می شود.
کاهش بوی نامطلوب: خون قاعدگی وقتی در معرض هوا قرار گیرد بوی نا مطبوعی تولید میکند، اما این کاپ ها در مقابل هوا نفوذ ندارند و در نتیجه بوی بدی تولید نمیکند.
فضا: معمولا هر کاپ قاعدگی حدود ۳۰ سی سی خون در خود جای میدهد. که حدود دو برابر تامپون و نوار بهداشتی فوق جاذب می باشد. پس وسیله ای بسیار مناسب برای روزهایی با خونریزی بالاست زیرا خطر نشت ندارد.
ایمن هستند: استفاده از تامپون ممکن است ریسک عفونت شوک سمی را افزایش دهد چون خون را جذب میکند اما کاپ ها چون خون را جمع میکنند احتمال عفونت در آنها وجود ندارد.
برای بدن خطری ندارند و سالم اند: در ساخت کاپ قاعدگی از مواد شیمیای استفاده نشده است اما در ساخت نوار بهداشتی و تامپون ها از موادی مانند سفید کننده و دیوکسین استفاده میشود که طبق نظر سازمان بهداشت جهانی این مواد ریسک سرطانزایی دارند در نتیجه کاپ های قاعدگی سالم تر از تامپون و نوار بهداشتی است. البته کاپ قاعدگی از عفونت قارچی و خشکی واژن نیز پیشگیری میکند.
معایب کاپ های قاعدگی
از آنجایی که سایز کاپ قاعدگی متفاوت است یافتن سایز مناسب قدری مشکل است به خصوص اگر مشکلات رحم داشته باشید در این شرایط بهتر است با پزشک زنان یا پرستار خود مشورت کنید.
برای خارج کردن راحت بهتر است در حالت نشسته قرار بگیرید و برای خارجکردن آن باید با استفاده از ماهیچههای دیافراگم لگنتان آن را به پایین فشار دهید تا دستتان به دنباله آن برسد و سپس با یک چرخش آنرا به خارج بکشید. اگر خروج کاپ را در سرویس بهداشتی عمومی انجام میدهید، باید کاپ را در دستشویی عمومی بشویید که ممکن است خیلی تمیز نباشد. در چنین مواقعی میتوانید بطری آبی از خانه با خود ببرید و آن را روی کاپ بریزید و بعد با دستمال خشک کنید.
اگر از آی یو دی استفاده می کنید احتمال تداخل آن با کاپ وجود دارد، در واقع چون نخ آی یو دی در واژن است.
امکان جابجایی یا خروج آن وجود دارد، البته گزارشی در این مورد تا به حال نبوده اما بهتر است احتیاط کنید.
اکثر کاپ ها از مواد بدون لاتکس تهیه می شود اگر به لاتکس حساسیت داشته باشید کاپ های قاعدگی یک انتخاب مناسب است اما اگر به سیلیکون حساسیت دارید پیشنهاد نمی شود.
کاپ قاعدگی اگر به درستی شسته نشود و درست جا اندازی نشود میتواند باعث عفونت واژن و خارش شود. که شما با رعایت بهداشت می توانید از این امر جلوگیری کنید
دیدگاهتان را بنویسید