تغذیه صحیح نوزادان
تغذیه نوزادان یک تعهد شبانه روزی برای والدین می باشد و الگوی تغذیه آنها کاملا پیش بینی نشده است.
البته تغذیه نوزاد علاوه بر برطرف کردن نیاز اساسی نوزاد یک راه مناسب برای ایجاد پیوند عاطفی با والدین می باشد.در ادامه شما با نکاتی برای تغذیه صحیح نوزادان همراه ما شوید.
تغذیه با شیشه یا سینه مادر
والدشو توصیه میکند که تمامی نوزادان در شش ماه اول تنها با شیر مادر تغذیه شوند. پس از شروع غذاهای کمکی نیز تا سال اول تولد و حتی پس از آن درصورت تمایل شیردهی انجام گیرد.
این را بدانید که نوزادان سالم به غلات، آب، آب میوه یا مایعات دیگر نیاز ندارند.
نکته مهم این است که شیردهی برای تمامی مادران امکان پذیر نمی باشد و طبق تصمیم مادر انجام می شود.برخی از مادران شیر کافی ندارند و یا مبتلا به بیماری میباشند و یا برحسب شرایط کاری و یا روحی خود تصمیم به دادن شیر خشک میگیرند، که برای انتخاب شیر خشک مناسب حتما با پزشک نوزاد خود مشورت کنید.
نکات کلیدی تغذیه نوزاد
معمولا نوزاد به ۸-۱۲بار شیردهی در روز نیاز دارد که فاصله ی این شیردهی بین 2-3 ساعت می باشد. نشانه های تقاضای شیر در نوزاد شامل موارد:
حرکت دستها به سمت دهان، مکیدن مشتها و انگشتان، زدن لبها، بی قراری و گریه می باشد.
هر چه زودتر برای شیردهی اقدام کنید نوزاد کمتر بی قراری میکند، همیشه به خاطر داشته باشید شیردهی کودک از ده روزگی به بعد باید بر حسب تقاضای او باشد نه به اجبار.
هنگام قطع شیر، کودک دهان خود را می بندد، از نوک سینه یا شیشه شیر دور می شود، ممکن است سیر شده باشد، یا به خواب رفته باشد که در این هنگام یک دقیقه زمان دهید تا دوباره سینه یا شیشه را به او پیشنهاد کنید
اگر تمایلی نداشت که در این زمان شما آروغ کودک را بگیرید در غیر این صورت شیردهی را ادامه دهید.به خاطر داشته باشید که کودک با بزرگتر شدن شیر بیشتری در مدت زمان کمتری دریافت میکند.
انتخاب مکمل ویتامین دی
شیر مادر ویتامین دی مورد نیاز کودک را کامل برطرف نمیکند در نتیجه از پنج روزگی کودک مکمل ویتامین دی به شکل قطره آد یا مولتی ویتامین برای کودک شروع میشود.
ویتامین دی مکمل ضروری است که به کودک کمک میکند کلسیم و فسفر دو ماده معدنی مهم برای ساخت استخوان را جذب کند.
الگوی غذایی متنوع کودک
الگوی غذایی کودک شما یکسان و همانند روز های گذشته نمی باشد، کودک در زمان جهش رشد، دو تا سه هفته پس از تولد علاقه ی کمتری به شیر و غذا نشان دهد والدین باید بیشتر دقتشان بر روی نشانه های نوزاد باشد.
به غرایز خود و غرایز نوزادتان اعتماد کنید
ممکن است نگران این باشید که نوزاد شما به اندازه کافی غذا نمی خورد، اما نوزادان معمولاً می دانند که چقدر نیاز دارند. و شیردهی باید بر حسب تقاضای نوزاد باشد.
شما به تعداد دفعات و یا حجم غذای نوزاد تمرکز نکنید بلکه با دنبال کردن عواملی مثل:
وزنگیری درست نوزاد، آرامش نوزاد، نبود علائم گرسنگی، خیس کردن حداقل پنج پوشک و دفع سه بار مدفوع یا بیشتر در روز توجه کنید.
در شرایطی که نوزاد شما وزن اضافه نمی کند، کمتر از پنج یا شش پوشک در روز خیس می کند یا علاقه کمی به شیر نشان می دهد، دوره ی مراقبت از نوزاد یا با پزشک متخصص در میان بگذارید.
شیردهی و حس عاطفی
در زمان شیردهی نوزاد را به آغوش بکشید یا در کنار او حضور داشته باشید و با آرامش با او صحبت کنید، با هر بار تغذیه به او حس عشق، امنیت و آرامش را هدیه دهید، و حس عاطفی مادرانه را در خود رشد دهید.
و در آخر
اگر در شیردهی و دوشیدن شیر مشکل دارید به خصوص زمانی که شیردهی شما دردناک باشد یا شیر شما کم است و کودک افزایش وزن ندارد می توانید از پرستار نوزاد یا دوره های آموزشی شیردهی استفاده نمایید.
دیدگاهتان را بنویسید