تغییر سایز پا در بارداری
بارداری تغییرات متفاوتی در ظاهر مادران ایجاد میکند و مطالعات اخیر در حوزه توانبخشی نشان می دهد که این تغییرات در دوران بارداری ممکن است برای همیشه سایز و شکل پاهای بانوان را تغییر دهد.
مطالعات نشان می دهد که 60 تا 70 درصد بانوان پاهای بلندتر و پهنتری نسبت به زمان قبل از بارداری خواهند داشت همچنین مادران بیشتر در بارداری اول دچار تغییر می شوند.
تغییر سایز پا در ماه چندم بارداری است؟
پا از 26 استخوان و بیش از 30 مفصل تشکیل شدهاست که توسط شبکه ای از رباط ها به هم متصل هستند و تغییرات وزن مادر در دوران بارداری و شلی رباط ها باعث صافشدن قوس پا می شود. هورمون های بارداری رباط های اطراف لگن مادر را شل می کنند تا بدن مادر را برای زایمان آمادهکنند. همینطور هورمونها باعث شلشدن رباطهای پا میشوند و باعث میشوند که استخوانها گسترش یافته و پهن شوند و مادر نیاز به پوشیدن کفشهای نیم یا سایز بزرگتر را پیدا می کند. این اتفاق معمولا در اوایل سه ماهه دوم می افتد و افزایش سایز پاها تا اواخر بارداری ادامه دارد. گاهی بعد از تولد کودک ممکن است از کفشهای قبلی خود استفاده کنید و در مواردی نیز تغییرات سایز پاها برای شما باقی میماند.
البته اگر که دچار تغییر سایز پاها شدهاید، سعی نکنید کفش های قدیمی خود را به زور استفاده کنید زیرا پوشیدن کفشهای تنگ میتواند باعث ایجاد درد در پاها و دیگر مشکلات پا، مثل: میخچه، ناخنهای فرورفته یا پینه شود. اما اگر متوجه تورم پاها آن هم به شکل ناگهانی و یا مچ پاها شدید حتما به پزشک خود مراجعه کنید زیرا ممکن است دچار پره اکلامپسی بارداری شدهباشید و تشخیص آن با پزشکتان است.
لازم به ذکر است که رژیم غذایی شما در تورم پاها نقش مهمی دارد و شما برای دوران بارداری خود بهتر است از تغذیه بارداری استفاده کنید تا دچار افزایش وزن غیرطبیعی نشوید.
چگونه از افزایش سایز پا در بارداری جلوگیری کنیم؟
چند راهکار وجود دارد که می تواند شانس تغییر سایز پاهای خود را کاهش دهید:
از کفش های طبی استفاده کنید.
در واقع کفش ها باید به خوبی قوس پاهای شما را نگه دارند مثلا: کتانی، و کفشهای طبی گزینه های مناسبی هستند و از پوشیدنکفش های تنگ نیز بپرهیزید.
این موضوع را در نظر داشتهباشید که پاهای شما واقعا رشدی ندارند اما رباط ها به اندازه قبل از بارداری سفت نیستند. بنابراین، سعی کنید در این برهه زمانی برای خود کفش های جدید و راحت و استاندارد ترجیحا قدری ساق دار تهیه کنید.
در مواردی میتوانید از جوراب هایفشرده یا جوراب ساق بلند و در صورتی که حجم کارتان زیاد است و ایستاده فعالیت دارید از جورابهای واریس استفاده نمایید. این موارد می توانند به کنترل تورم پاها و تغییرات کمتر پاها کمک کنند.
از کفی های طبی کفشی کمک بگیرید.
کفی های طبی می توانند قوس های کف پاها را در دوران بارداری ثابت نگه دارند به خصوص برای بانوانی که کف پاهای آنها صاف است بسیار مفید است. برای انتخاب و خرید میتوانید از فیزیوتراپ یا توانبخش مشورت کنید.
حتما از تمرینات عضلات پاها استفاده کنید.
انجام تمرینات ورزشی مناسب به تقویت ماهیچه هایی پا کمک می کند و این امر سبب می شود شما کمتر دچار تغییر سایز پا در دوران بارداری شوید.
بعضی از این تمرینات عبارتند از:
- حوله ای را با انگشتان پا فشار دهید و بر روی زمین بکشید.
- حرکت دیگری که میتواند به شما کمک کند این است که بایستید یا بنشینید و بر روی نوک انگشتان پا بلند شوید و سپس به پاشنه پا برگردید.
جمع بندی
در دوران بارداری تغییراتی از قبیل تغییر هورمون، افزایش وزن، تغییر سایز پا و.. طبیعی است اما برای کنترل این تغییرات لازم است مراقبت های بارداری را به خوبی انجام دهید و از رژیم غذایی بارداری زیر نظر پزشک متخصص استفاده کنید.
دیدگاهتان را بنویسید