تکنیک های کاهش درد زایمان
در حالت طبیعی یک انسان میتواند 45 واحد درد را تحمل کند که پس از آن مغز برای تحمل فشار، دستور بیهوشی می دهد. در صورتی که مادران هنگام زایمان حدودا 57 واحد درد را تحمل می کنند. که برابر با شکستن همزمان بیست استخوان است. به همین منظور والدشو تکنیک های کاهش درد زایمان را برای شما جمع آوری کرده است.
زایمان طبیعی هر شخص جدول زمانی مشخص ندارد و ممکن است بعضی زایمان، طولانی و بعضی کوتاه داشته و بعضی زایمان با درد کم و بعضی با درد شدید داشته باشند.
در راستای کاهش درد زایمان مادران روشهای متنوعی برای داشتن زایمان های راحت با کنترل درد و بدون دخالت پزشک به روی کار آمده تا مادران بتوانند زایمان طبیعی را با آرامش بیشتری انتخاب کنند.
این روش ها مبتنی بر تمرکز مادر بر مسائلی جز زایمان است تا مادر بتواند درد خود را کنترل کند. روش های تسکین درد زایمان خود به دو دسته عمده روشهای دارویی و غیر دارویی تقسیم می شوند.
روش غیر دارویی تسکین درد زایمان
سایکوپروفیلاکتیک، هیپنو تیزم، طب سوزنی، TENS و سایر روشهای آلترناتیو از قبیل لمس درمانی، تکنیک های تنفس، کمپرس گرم و سرد، آبدرمانی، ورزش های آرامسازی و ماساژ درمانی، استفاده از نقاط فشاری خاص و… می باشد.
روش دارویی
شامل تجویز سیستمیک داروها، آهستگی استنشاقی، بیهوشی عمومی و بی حسی منطقه ای است. اگرچه این روش ها جدا از یکدیگر نبوده و می تواند به صورت مکمل و در کنار هم نیز استفاده گردند. در ادامه هر یک از روش های غیردارویی برای شما شفاف سازی می شود.
کنترل دردهای سایکو پروفیلاکسی ترس از نادانسته ها موجب انقباض عضلانی و افزایش دردهای زایمانی می شود، برای رفع این مورد باید اطلاعات جامع و کامل را به زائو منتقل کرد. شدت درد زایمان تا حدود زیادی با فشار عصبی رابطه ی مستقیم دارد. آگاه سازی مادران باردار در مورد زایمان فیزیولوژی و اقداماتی که در زایمان انجام میشود الزامی است.
همچنین حمایت روانی مادر باردار و نترسیدن از زایمان جزء روش های سایکو پروفیلاکسی است. تحقیقات نشان داده است مادرانی که در دوره های تخصصی بارداری شرکت می کنند آمادگی و آرامش روحی بیشتری نسبت به مادرانی که بدون آمادگی روحی و جسمی بارداری می شوند برخوردار هستند.
روش هیپنوتیزم
در این روش فرد متخصص و مجرب با تلقینات مکرر و ملایم در محیطی آرام در مادر خواب مصنوعی ایجاد می کند. البته افراد از نظر تلقین پذیری و فرورفتن درخواب مصنوعی با یکدیگر تفاوت دارند، بنابراین ممکن است هیپنوتیزم در تعدادی از افراد اثر کمتری داشته باشد.
طب سوزنی در زایمان
در این روش سوزنهایی در نقاط ویژه ای از بدن فرو می کنند و با استفاده از فشار دست و چرخش سوزنها در این نقاط، آن محدوده را تحریک می کنند و منجر به ترشح اندروفین ها در بدن و بلوک هدایت عصبی حس درد و کاهش یا از بین رفتن حس درد می شوند.
ماساژ درمانی
ماساژ باعث آرامش و کاهش تنش عضلات می شود، زنان بارداری می توانند به کمک یک پرستار متخصص از این روش بهره مند شود.
در روش ماساژ درمانی نقاط ویژه ی بدن زن باردار توسط فشار دست درمانگر تحریک می شود اما در طب سوزنی این نقاط توسط سوزن تحریک خواهند شد.
در صورتی که فرد تجربه و اطلاعات کافی داشته باشد درد زایمان را کاهش می دهد.
روش لاماز در زایمان
این روش بر پایه ایجاد پرت کردن حواس مادر برای کاهش درد در طول پروسه زایمان است. این پروسه کمی زمان بر است و بیمار را برای تصمیم گیری آگاهانه در مورد انتخاب یا عدم انتخاب داروهای ضد درد تشویق میکند. در این روش والدین هر دو تکنیک های ماساژ،تمرکز بر کنترل درد و تنفس عمیق را آموزش میبینند.
روش فیزیوتراپی
در این روش جریان الکتریکی را در پوست جهت تحریک پایانه های حسی و عصبی به کار می برند. بدین صورت که الکترودها را بر روی پوست و بر روی نقاط مشخصی متصل میکنند. همچنین ممکن است الکترودها را بر روی شکم نیز قرار دهند. جهت کسب بهترین نتایج از این روش قرار دادن صحیح الکترودها بسیار مهم است.
جریان الکتریکی با فرکانس پایین و متناوب منجر به ترشح اندروفین گردد و درد تسکین می یابد در حالی که فرکانس بالا و مداوم از انتقال درد ممانعت به عمل می آورد.
با افزایش دردهای زایمانی، مادر می تواند شدت جریان الکتریکی را بیشتر کرده و از جریان با فرکانس بالا استفاده کند. بنابراین بهتر است مادر در طی حاملگی با طرز کار دستگاه آشنا شود.
تکنیک تنفس عمیق در زایمان
تنفس های عمیق در هنگام زایمان به مادر کمک میکند شرایط روحی و روانی اش را کنترل کند.
برای انجام تنفس شکمی به صورت راحت ابتدا بنشینید و سپس دست خود را بر روی شکم و قلب خود قرار دهید و با دم عمیق ابتدا شکم و سپس قلب را با هوا پر کنید.
هنگام دم تا ۵ بشمارید و هنگام بازدم نیز تا ۵ بشمارید، در تنفس بعدی هنگام دم تا ۵ بشمارید و هنگام بازدم تا ۸ بشمارید، در آخر هنگام دم تا ۶ بشمارید و هنگام بازدم تا ۱۰ بشمارید و این مراحل را هر قدر که میتوانید تکرار کنید. این نوع تنفس شبیه به الگوی تنفس در هنگام خواب است.
آب درمانی در زایمان
در آب درمانی زائو در وان آب غوطه ور میشود و غوطه وری در آب به کاهش اضطراب، آرامش عضلانی، کاهش درد و ناراحتیهای زایمان کمک میکند.
آب باید دمای ملایم و در حد ۳۵درجه سانتیگراد داشته باشد تا به مادر و جنین آسیب نزند.
پوزیشن در زایمان
زائو در حین زایمان میتواند در حالت های مختلف بدنی مانند نشسته، ایستاده، چهار دست و پا یا پوزیشن گربه و یا تکیه داده بر همراه باشد.
همچنین زائو می تواند با راه رفتن، نشستن بر روی توپ و یا تاپخوردن به آرامش برسد. داشتن فعالیت مرحله ی اول زایمان را تا یک ساعت کم میکند.
اگر مادری هستید که اجازه فعالیت ندارید از پوزیشن های خوابیده در تخت استفاده کنید. به خاطر داشته باشید در مرحله خروج سر جنین وضعیت چمباتمه به خروج بهتر نوزاد کمک میکند.
تصویرسازی ذهنی در زایمان
تصویرسازی ذهنی یک روش کاهش درد است که بیشتر ورزشکاران حرفهای به طور طبیعی برای بهتر شدن عملکردشان استفاده میکنند. شما میتوانید آن چیزی را که به آن علاقه دارید تا در اطاق زایمان اتفاق بیفتد، تصویرسازی کنید و با این کار ذهن خود را از نگرانی زایمان خالی کنید.
تاثیر فضای اتاق بر زایمان
مادر با استفاده از تمامی حس های خود میتواند دردهای زایمان را کنترل کند. مثلاً حس شنوایی را با موسیقی های آرامش بخش، حس بویایی را با شمع های معطر یا روغن های آرامش بخش و آروماتراپی، حس بینایی را با شمع و نورهای محیط ، حس لامسه را با ماساژ و طب فشاری درگیر کنید تا از تمرکز بر روی درد در بدنتان دور شوید.
دیدگاهتان را بنویسید