هر آنچه که باید در مورد تیروئید در بارداری بدانید!
با توجه به اینکه کم کاری و پرکاری تیروئید، در بارداری، هر دو می توانند برای سلامت مادر و جنین خطرناک باشند، بنابراین انجام آزمایش در ابتدایی بارداری و کنترل سطح تیروئید توسط پزشک متخصص زنان و زایمان انجام می شود.
غده تیروئید یکی از عضو های مهم بدن است که در جلوی گردن قرار گرفته و با تنظیم هورمون های بدن، باعث تنظیم متابولیسم می شود. این غده علاوه بر کنترل وزن، سیستم قلبی و عصبی ما را نیز کنترل می کند. هورمون های تیروئید به میزان زیادی می توانند در زمان بارداری برای رشد مغز و سیستم عصبی جنین مفید باشند. ازآنجاکه جنین در زمان بارداری کاملاً به هورمون های بدن مادر وابسته است، در صورتی که اختلالات مربوط به تیروئید وجود داشته باشد، می تواند باعث بروز مشکلاتی برای جنین شود.
انواع تیروئید در بارداری
بیماری تیروئید به صورت کلی دارای دو نوع کم کاری و پرکاری میشود که هر یک دارای علائم متفاوتی هستند. کنترل بیماری تیروئید کم کار و پرکار در دوران بارداری میتواند خطر سقط جنین را افزایش دهد یا به خاطر مشکلاتی مانند فشار خون بالا یا زایمان زودرس، برای جنین خطر مرگ به همراه داشته باشد. حتی گاهی اوقات این مشکل می تواند باعث نارسایی قلبی در مادران باردار شود.
پرکاری تیروئید
پرکاری تیروئید در حین بارداری می تواند علائمی داشته باشد که به بیمار یا پزشک کمک می کند تا هرچه زودتر آن ها را تشخیص دهند. همانطور که اشاره کردیم اگر مادر مبتلا به پرکاری تیروئید باشد، باید در سه ماهه اول دوران بارداری توسط پزشک تحت درمان باشد و مراقبت های دوران بارداری را جدی بگیرد.
چرا که ممکن است مشکلات عمدهای برای خودش یا جنین اتفاق بیفتد. تیروئید درمان نشده خطرات زیادی برای مادر و جنین دارد و اگر چنین مشکلی دارید، حتماً باید با پزشک خود مشورت کنید. از علائم پرکاری تیروئید که در بیشتر خانم های باردار شایعه هستند، می توان به موارد زیر اشاره کرد.
- کاهش وزن شدید در زمان حاملگی
- مشکلات خواب
- حالت تهوع و استفراغ شدید
- ضربان قلب نامنظم
- لرزش دست به صورت جزئی
- عصبی شدن در دوران بارداری به صورت غیر طبیعی
کم کاری تیروئید در بارداری
در کم کاری تیروئید هورمون های مورد نیاز بدن توسط غده تیروئید ترشح نمی شوند، چرا که بدن به اشتباه سلول های غده تیروئید را متخاصم تلقی کرده و به آن ها حمله می کند؛ بنابراین تشخیص بیماری تیروئید کم کار در دوران بارداری به میزان زیادی می تواند از خطرات این بیماری جلوگیری کند. علائمی که در تیروئید کم کار مشاهده می شوند، عبارتند از:
- خستگی مفرط
- افزایش وزن شدید
- یبوست
- گرفتگی عضلات
- مشکلات حافظه و تمرکز
- حساسیت زیاد نسبت به سرما
درمان بیماری تیروئید در بارداری
درمان اصلی بیماری تیروئید در بارداری استفاده از داروهای کنترل کننده است.
- مادرانی که دچار پرکاری تیروئید هستند داروهایی را استفاده می کنند که می تواند هورمون های تیروئید را متوقف کند. چون این داروها در واقع ضد تیروئید هستند. البته گاهی اوقات برخی از زنان باردار به این داروها جواب نمی دهند یا برای آن ها عوارض جانبی دارد. به همین خاطر پزشک تشخیص می دهد با استفاده از روش جراحی قسمتی از غده تیروئید را حذف کند تا مشکل پرکاری درمان شود. بیشتر اختلالات مربوط به تیروئید در سه ماه اول بارداری خود را نشان می دهند؛ بنابراین پزشک در اوایل بارداری تمام آزمایش های مربوط به تیروئید را انجام می دهد و از داروهای کنترل کننده برای بیماران استفاده میکند.
- درمان بیماری کم کاری تیروئید نیز با استفاده از دارو های هورمونی مصنوعی انجام می شود. این داروها شباهت بسیاری به هورمون T4 دارند که توسط غده تیروئید ترشح می شود. پزشک متخصص پس از انجام آزمایش های لازم، دوز دارو را تنظیم می کند و با توجه به عملکرد تیروئید خانم های باردار، به صورت ماهانه و هفتگی تست های عملکرد تیروئید را انجام می دهد. با توجه به اینکه استفاده از آهن و کلسیم در زمان بارداری و برخی از مکمل ها و ویتامین ها می تواند جذب هورمون تیروئید را کاهش دهد یا متوقف کند، بهتر است قبل و بعد از مصرف دارو های تیروئید قرص ویتامین مصرف نکنید.
کلام پایانی
بیماری تیروئید در دوران بارداری یکی از مشکلاتی است که برای بعضی از خانم های باردار اتفاق می افتد. بیماری تیروئید در زنان شایع تر از مردان است و در دوران بارداری به خاطر تغییر سطح هورمون ها در بدن، ممکن است غده تیروئید هم دچار مشکل شود. به همین دلیل آزمایش های تیروئید توسط پزشک متخصص زنان و زایمان انجام می شود. با انجام این آزمایش ها کم کاری یا پرکاری تیروئید در بانوان تشخیص داده میشود و از روشهای درمانی مفید مانند دارو یا جراحی، برای حل مشکل استفاده می شود.
دیدگاهتان را بنویسید