داروهای ممنوعه در زمان تب کودکان
همان طور که در مقاله ی قبلی در خصوص تب در کودکان و درمان تب صحبت شده است بهضی از والدین به اشتباه در این زمان از داروهایی استفاده می کنند که شرایط را برای فرزند خود سخت تر می کنند در ادامه به بررسی داروهای ممنوعه در زمان تب کودکان می پردازیم.
مراقبت از نوزاد و علائم تب در کودکان
دمای طبیعی بدن برای یک کودک سالم کمتر از 37/8 درجه سانتیگراد است و اگر دمای بدن نوزاد یا شیرخوار بیش از این مقدار باشد او مبتلا به بیماری و تب شده است. اندازهگیری دقیق درجه حرارت مرکزی بدن کودکان با دماسنج انجام میشود.
سن افراد در تب اهمیت بالایی دارد، مثلا بزرگسالان تب را بهتر از کودکان تحمل میکنند اما نوزادان زیر سه ماه تب برای آنها از علائم خطر محسوب میشود و در کودکان تبی که کودک را از بازی باز نگه دارد و یا اشتهای او را تحت تاثیر قرار دهد نیاز به درمان فوری و مراقبت بیشتر دارد.
علت های بروز تب
وجود تب علامتی دال بر واكنش بدن كودک نسبت به عفونت است که میتواند به علت مننژیت، کووید19، عفونت دستگاه ادراری، آنفولانزا یا سرماخوردگی معمولی، امیکرون و یا انواع باکتری ها و ویروس ها ایجاد شود.
نکته مهم: دندان درآوردن کودکان موجب تب نمیشود بلکه بدن آنها کمی گرم میشود و اگر دمای بدن کودک به 37/8 باشد نرمال است اما بالاتر از آن نیاز به درمان نیاز دارد.
فعالیت شدید کودک موجب تب نمیشود. اگر کودک در ماشین در زمان گرما باشد و دچار تب شود بلافاصله باید درمان شود زیرا خطر گرمازدگی او را تهدید میکند.
نوزادان تازه متولدشده را پتو پیچ و یا لباس زیاد نپوشانید زیرا احتمال ایجاد تب وجود دارد. بدن در دوران نوزادی به اندازه بزرگسالی نمیتواند دمای بدن را تنظیم کند اما در هر صورت تب باید حتما توسط پزشک معاینه شوند.
کودکان معمولا بعد از تزریق واکسن دچار تب خفیفی می شوندکه حدود یک روز طول میکشد.
چه زمانی باید تب کودک را درمان کنیم؟
اگر کودک شما شیر را به خوبی میخورد و آب و مایعات مینوشد و درد ندارد، بازی میکند، نیازی به درمان بیمارستانی نیست. تنها زمانی از دارو استفاده کنید که تب باعث ناراحتی کودک شود یا مانع از نوشیدن مایعات یا باعث بی حالی کودک شود. در کنترل تب دائم به کودک مایعات بدهید و حال عمومی کودک را بررسی کنید در صورت بدحال بودن و بی حال بودن کودک به بیمارستان مراجعه کنید.
داروهای ممنوع در زمان تب کودکان
برای کنترل تب هرگز بدون نظر پزشک دارو ندهید، در زمان تب هرگز به کودک قرص آسپرین ندهید زیرا میتواند موجب سندرم ری که یک بیماری نادر و خطرناک است شود. ترجیحا در زمان تب از مصرف مکمل آهن به کودکان بپرهیزید.
روشهای درمان تب در کودک
تب، بخشی از واکنش دفاعی بدن در برابر باکتریها و ویروسهاست و بروز تب، به بدن پیغام میدهد که باید گلبولهای سفید و آنتیبادیهای بیشتری برای مبارزه با عامل عفونت بسازد. در زمان تب کودک کم اشتها، کم تحرک تر، بد خواب و یا بی حال تر از قبل میشود.
درمان تب کودکان به صورت خانگی
- برای کنترل تب به تن کودک لباس خنک و راحت بپوشانید
- از تنشویه کودک با آب ولرم استفاده کنید
- تب را هر نیم ساعت چک کنید
- دمای اتاق را در نه خیلی گرم و نه خیلی سرد تنظیم کنید. اجازه دهید کودک استراحت کافی داشته باشد.
- تا 24 ساعت بعد از بهبودی تب کودک را در منزل نگه دارید و او را به مهد کودک یا مدرسه نفرستید.
- از حمام کردن برای کاهش تب خودداری کنید چرا که میتواند باعث لرز بچهها شود.
- از الکل برای خنک کردن بدن کودک استفاده نکنید زیرا میتواند باعث مسمومیت شود.
- مایعات بیشتر به کودک بدهید.
زیرا تب موجب کم آبی بدن کودک می شود. اگر کودک شیر خوار است شیر بهترین مایع است و در صورتی که غذای کمکی برای او شروع شدهاست آب، سوپ، آبمیوه های طبیعی و ژلاتین طعم دار انتخابهای مناسبی هستند.
از مصرف نوشیدنی های حاوی کافئین، مثل کولا و چای، که باعث دفع بیشتر مایعات میشود بپرهیزید. در زمان بیماری برای تغذیه کودک سختگیری غذایی نداشته باشید زیرا آنها به شدت بی اشتها میشوند.
داروهای تببُر
اگر تب، کودک مداوم است و موجب اذیت کودک است حتما با نظر پزشک از داروهای تب بر مثل ایتامینوفن برای کودک استفاده کنید. داروی استامینوفن باید متناسب وزن نوزاد یا شیرخوار مصرف شود. همیشه از پیمانهٔ همراه دارو یا قطرهچکان برای اندازهگیری میزان داروی صحیح استفاده کنید. برای مصرف دارو حتما بروشور دارویی را مطالعه کنید و شما مجاز به مصرف استامینوفن نهایتا هر 4-6 ساعت هستید و زودتر از این مدت نباید دارو را تکرار کنید. در صورتی که پزشک صلاح بداند گاها برای کودک بروفن شروع میشود.
چه زمان با پزشک برای تب کودک تماس بگیریم؟
زمان های ضروری جهت مراجعه به پزشک شامل موارد زیر است:
در صورتی که نوزاد و شیرخوار کمتر از سه ماه دچار افزایش دمای بدن بیش از 38 درجه شود. زیرا باید این شیرخواران از مظر عفونت های جدی بررسی شوند. در این مواقع باید از استفاده قطره خودداری کنید و اجازه دهید در مرکز درمانی تب شیرخوار دقیق کنترل شود.
در صورتی که شیرخوار شما سه ماهه یا بزرگتر باشد و تب بالا ندارد، با بررسی شرایط او که چگونه به نظر میرسد و چگونه رفتار میکند و آیا سرحال و خوب است و شیرخوردنش نرمال است نیاز به کنترل تب در منزل دارید و نیاز به تماس با پزشک نیست اما اگر تب بالارفته و به 40 درجه رسیده و یا بیش از 24 ساعت ادامه دارد، لازم است از پزشک کودک راهنمایی بخواهید.
اگر کودک شما بین سه تا شش ماه سن دارد و تب 38/3 درجه با بیشتر از آن دارد، یا کودک بزرگتر از شش ماه است و درجه حرارت 39/4 درجه سانتیگراد یا بیشتر از آن دارد و علائمی مانند از دستدادن اشتها، اسهال، استفراغ، سرفه، نشانههایی از گوشدرد، بهانهگیری غیرمعمول، خوابآلودگی یا هر علامت مهم دیگری دارد باید به پزشک کودکتان مراجعه کنید.
درصورتی که کودک ظاهری رنگپریده یا برافروخته دارد و یا تعداد دفعات ادرار او کم شدهاست به پزشک مراجعه کنید.
قرمزی روی پوست ناشی از تب
اگر متوجه قرمزی روی پوست کودک شدید و یا هر عارضه پوستی بدون علت دیگری در کودک دیدهشد احتمال حساسیت وجود دارد و اگر این نوع حساسیت با تب همراه باشد، میتواند نشانه یک مشکل جدیتر باشد.
اگرکودک دچار جوشهای کوچک بنفشقرمز یکه وقتی آنها را فشار میدهید سفید یا کمرنگ نمیشود یا دملهای بزرگ بنفش میتواند نشانه یک عفونت باکتریایی بسیار جدی یا بیماری التهابی مهم است که نیاز به مراجعه به پزشک است.
در شرایطی که کودک در نفس کشیدن دچار مشکلشده و تنفسش سریع است و حتی در شرایطی که بینی او را از ترشحات با نرمال سالین و پوآر تمیز می کنید باز هم وضعیت بد نفس کشیدن ادامه دارد، نشانه ای از عفونت شدید تنفسی است که لازم است به پزشک مراجعه کنید.
همچنین به خاطر داشته باشید که در برخی شرایط که کودک شما بیمار و بیحال به نظر برسد و درجه حرارت بدن او کمتر از حد طبیعی است یعنی کمتر از 36 درجه سانتیگراد است. حتما باید از نظر عفونتها بررسی شود زیرا واکنش بدن برخی کودکان برعکس است.
اگر در کودک علائمی مانند گرفتگیگردن، سردرد شدید، لنگی یا امتناع از حرکت لبها، زبان یا ناخنهای آبی و ملاج بیرونزده یا فرورفته باشد حتما به پزشک مراجعه کنید.
عوارض تب در کودک
تب در کودکان میتواند عوارضی را نشان دهد به طور مثال:
کودک دچار تشنج ناشی از تب شود:
تب گاهی اوقات باعث تشنج در نوزادان و کودکان میشود. با تشنج ممکن است چشم ها تغییر مسیرداده و کودک تنفس سختی به همراه استفراغ داشتهباشد یا بدنش سفت شود و حرکات سریعی در بدنشان اتفاق افتد. تشنج ناشی از تب در کودکان سنهای شش ماه تا هفت سال شایع است. البته تشنج ناشی از تب خوش خیم است و باید سعی کنید به اوضاع مسلط باشید و کودک را به مرکز درمانی برسانید.
بازگشت تب:
همانطور که گفتیم تب یک علامت بیماری است داروهای تببر، دمای بدن را به طور موقت کاهش میدهند اما بر درمان عفونت نقشی ندارند بنابراین کودک تا درمان کامل ممکن است باز هم دچار تب شود. بهبود عفونت چند روز زمان می برد پس صبور باشید و نکات گفتهشده را رعایت نمایید.
دیدگاهتان را بنویسید