درمان خانگی سرفه برای نوزادان و کودکان
هنگامی که نوزاد یا کودک شما دچار بیماری میشود و سرفه یا سرماخوردگی دارد، برای درمان سرفه نوزاد و کودک خود ممکن است تصور کنید میتوانید برای کاهش علائم به سراغ داروهای بدون نسخه (OTC) بروید. این باور اشتباه است و فقط برای شما به عنوان بزرگسال قابل قبول است ولی برای نوزادان و کودکان از داروهای ضد سرفه سرخود استفاده نکنید.
زیرا میتوانند عوارض جانبی جدی، حتی تهدیدکننده زندگی، در کودکان زیر دو سال ایجاد کنند. در ادامه به آموزش درمان خانگی سرفه برای نوزادان و کودکان می پردازیم.
عوامل موثر برای سرفه نوزادان
سرفه به علت تحریک مجرای هوایی ما است. هنگامی که پایانه های عصبی در گلو، نای یا ریه ها تحریک را حس می کنند، هوا به صورت انعکاسی و با قدرت از طریق گذرگاه ها خارج می شود. اساساً سرفه به پاک نگهداشتن مجاری تنفسی ما کمک می کند.
اصلی ترین عامل تحریککننده برای سرفه مخاط است، و مخاط همان مایعی است که مجاری بینی را تمیز و مرطوب می کند. مثلاً در هنگام سرماخوردگی که مقدار زیادی مخاط ترشح می شود و این مایع در پشت گلو جمع می شود باعث تحریم مجاری تنفسی و سرفه می شود.
سرفه معمولا با بیماریهای مختلف تنفسی مثل:
- برونشیت
- کروپ
- سرماخوردگی
- آنفولانزا
- پنومونی آسم همراه است. گاها نیز سرفه ناشی از حساسیت به غذا یا مواد مختلف است و یا ناشی بلع یک جسم خارجی (مانند یک اسباب بازی کوچک یا یک مهره) یا تنفس در یک محرک موقت مانند دود ، رنگ یا دود دخانیات است.
چرا همه سرفه ها یکسان نیستند؟
زیرا همه سرفهها با علت یکسان ایجاد نمیشوند، به همین دلیل است که برخی از سرفهها خشک و برخی سرفه ها همراه با خلط هستند. نحوه صدای سرفه همیشه نشان نمی دهد که چه چیزی باعث سرفه می شود، اگرچه ممکن است سرنخ مهمی باشد. و تشخیص هلت اصلی سرفه با پزشک و طبق معاینات ایسان است.
درمان خانگی سرفه نوزادان
اگر نوزاد یا کودک شیرخوار شما گرفتگی بینی دارد و یا سرفه می کند، درمان خانگی را امتحان کنید. این درمان ها بدون دارو و برای آنها بی خطر است.
قطرههای سالین یا اسپری های سالین
وقتی بینی کودک شما دچار گرفتگی میشود، معمولا در تنفس، خواب و غذا خوردن دچار مشکل میشود. قطرههای بینی نمکی نرمال سالین یا دکو سالین و.. می توانند مخاط بینی را رقیق کنند و از التهاب راه های هوایی متورم و کوچک بچه ها بکاهد. شما میتوانید از آنها دو یا سه بار در روز استفاده کنید.
قطره های سالین با رقیقکردن مخاط از بینی کودک کمک به خروج راحت این ترشحات میکند. البته برای نوزادان، و کودکان که قادر به خروج ترشحات نیستند حتما از پوآر و یا فین گیر ها یا آسپیراتور بینی استفاده کنید. اگر کودک می تواند با کمک شما بینی خود را باد کند، آن را نیز امتحان کنید.
افزایش مایعات
هنگامی که کودک شما بیمارشده و سرفه های زیادی را تجربه میکند، بیش از حد معمول نوشیدنی به او بدهید. مایعات اضافی می توانند مخاط آنها را رقیق و نرم کنند، و کمک به خروج راحت تر ترشحات از ریه ها و بینی میشود.
در شیرخواران زیر شش ماه بهترین نوشیدنی شیرمادر و یا شیرخشک است و در صورت لزوم مقدار کمی آب و یا در شرایط کم آبی کودک سرم تراپی طبق نظر پزشک است اما برای شیرخواران بالای شش ماه بیشتر نوشیدنی ها مانند آب، آبمیوه و شیر مناسب هستند. و مایعات گرم مانند: سوپ مرغ یا آبسیب می توانند گلو درد را تسکین دهند.
برای جلوگیری از سوختگی دهان کودک، همیشه مطمئن شوید که غذای او گرم باشد و داغ نباشد. اگر سرفه ها از نوع التهابی و است بخور سرد و مصرف مایعات خنک و حتی بستنی کمک به بهبودی کودک میکند.
شربت عسل برای کودکان
عسل به علت داشتن خاصیت ضد میکروبی و ضد عفونی کنندگی که دارد گلودرد را تسکین می دهد و سرفه را تسکین می دهد. حتی ممکن است برای کودکان بهتر از داروهای سرفه OTC عمل کند. قبل از خواب نصف قاشق چایخوری عسل به کودک خود بدهید و یا عسل را به شکل شربت با آبلیمو تازه درست کنید و بدهید اما هرگز آن را به کودک کمتر از یک سال ندهید. می تواند باعث مسمومیت بوتولیسم در کودکان زیر یک سال شود.
استفاده از دستگاه بخور یا رطوبت ساز
وجود رطوبت در هوا تنفس را آسان تر می کند، بنابراین شب ها در اتاق خواب فرزندتان یک دستگاه بخور بزنید. مدلهای مه خنک ایمن تر از مدل هایی هستند که بخار تولید می کنند. البته که برای ترشحات غلیظ بخور گرم مناسبتر است اما بخور سرد برای موارد سرفه های التهابی و حملات آسم و برونشیت و گاها ترشحات غلیظ و مصرف دارو ها مناسب تر است.
دستگاه های بخور گرم خطر کپک زدن، در آنها وجود دارد که باید دستورالعمل های تمیز کردن دستگاه را دنبال کنید.
استفاده از غذاهای راحت سرو
غذاهایی را که به راحتی بلعیده می شوند برای آنها سرو کنید. وقتی نوزادان و کودکان نوپا به گلودرد و خراشیدگی گلو و سرفه مبتلا میشوند معمولا تمایلی به خوردنغذا از خود نشان نمیدهند زیرا گاها سرفه ها باعث تهوع و یا استفراغ در آنها میشود و در گلو دردها بلعیدن برای آنها دردناک است. به آنها غذاهایی بدهید که راحتتر میل شود.
کودکانی که مواد جامد و غذای کمکی استفاده میکنند در این دوران غذاهای نرم مثل: بستنی، آیس پاپ، ژلاتین طعمدار، پودینگ، ماست یا سس سیب یا سوپ ها ، فرنی و حریره ، اوتمیل ، کته نرم با حبوبات را انواع پودینگ تازه تهیهشده را ترجیح میدهند. نوزادان 6 ماهه و کوچکتر باید از شیر مادر یا شیرخشک استفاده کنند.
نکات مهم مراقبتی سرفه کودکان
مراقبت از نوزاد و درمان بیماری های نوزادان از اهمیت بالایی برخوردار است. در صورت تب ، سرفه و سرماخوردگی در نوزادان یعنی کودکی که زیر یک ماه با پزشک اطفال بلافاصله جهت ویزیت تماس بگیرید. و یا نوزاد را به بیمارستان جهت ویزیت ببرید زیرا این علائم در نوزادان خطرناک است.
در نوزادان زیر 3 ماه نیز برای ویزیت با پزشک تماس بگیرید.
نوزادان 3 تا 6 ماهه: در صورت نیاز هر 4 تا 6 ساعت استامینوفن بدهید. دستورالعمل های دوز را به دقت دنبال کنید و فقط از سرنگ همراه دارو استفاده کنید نه قاشق خانگی و جهت ویزیت پزشک تماس بگیرید.
نوزادان 6 ماهه یا بزرگتر و کودکان نوپا: استامینوفن هر 4 تا 6 ساعت یا ایبوپروفن هر 6 تا 8 ساعت به او بدهید. هر دو دارو را همزمان ندهید.و جهت ویزیت با پزشک تماس بگیرید.
دیدگاهتان را بنویسید