سرکلاژ یا دوختن دهانه ی رحم
بارداری یکی از سخت ترین شرایطی است که هر زنی در زندگی خود سپری میکند. زیرا گاها در دوره بارداری جنین تهدید به سقط یا نقص هایی در ساختار رحم میشود. در این راستا یکی از اقدامات مفید پیشگیرانه سرکلاژ یا دوختن دهانه ی رحم است، پزشک متخصص با توجه به معاینات و تشخیص این عمل را برای بیمار خود انجام میدهد. در ادامه برای آگاهی از چگونگی سرکلاژ یا دوختن دهانه ی رحم همراه والدشو باشید.
سرکلاژ دهانه رحم چیست؟
دهانه رحم یک بافت قیفی شکل است که در هنگام زایمان طبیعی باز می شود تا کودک بتواند از رحم خارج شده و از طریق واژن حرکت کند.
در شرایطی که پزشک شما بر حسب معاینات متوجه علائم زایمان زودرس، ضعیف بودن دهانه رحم مادر، نارسایی دهانه رحم یا رحم کوتاه تر از حالت معمول باشد سقط جنین اتفاق می افتد و عمل سرکلاژ انجام می شود.
این عمل توسط پزشک در بیمارستان یا در مراکز جراحی انجام میشود و بلافاصله همان روز مرخص می شوید. سرکلاژ از طریق شکم یا واژن انجام میشود که تا هفته 37-38 به نگهداری جنین در رحم کمک میکند.
چرا سرکلاژ دهانه رحم انجام می شود؟
هنگامی که بدن شما برای زایمان آماده می شود، دهانه رحم به شکل طبیعی شروع به باز شدن می کند. حال اگر دهانه رحم شما ضعیف بوده و یا مشکلاتی مانند:
- سابقه سقط در سه ماه دوم بارداری
- نارسایی دهانه رحم
- آسیب دیدگی گردن رحم در اثر سقط
- بیوپسی مخروطی قبلی از رحم با یک روش برداشت الکتریکی حلقه (LEEP) داشته اید.
انواع مختلف سرکلاژ
برای کاهش و کنترل درد در هنگام عمل سرکلاژ دهانه رحم بی حسی موضعی، نخاعی یا اپیدورال انجام می شود و سرکلاژ به سه روش انجام میگیرد:
روش مک دونالد: در روش مک دونالد متخصص با سوزن بخیه حاشیه بیرونی دهانه رحم را می دوزد و این روش پر کاربرد تر از سایر روشها است. معمولا در 15 هفتگی برای مادر انجام میشود و در هفته 37 معمولا باز می شود.
روش شیرودکار: در این روش دهانه رحم از داخل دوخته می شود و متخصص با استفاده از انبر پزشکی جهت هل دادن دهانه رحم به داخل استفاده میکند.
گاهی نیز برشی کوچک در دهانه ایجاد میکند و سپس بخیه انجام میگیرد. سرکلاژ شیرودکار یک روش مفید و دائمی است و در بارداری های بعدی مادر تاثیر مثبت دارد. و معمولا بعد از این نوع سرکلاژ، مادر به روش سزارین زایمان میکند.
روش سرکلاژ شکمی: این روش معمولا در صورتی انجام میشود که سایر روشها با شکست روبه رو شود.
در این نوع از سرکلاژ، پزشک یک برش شکمی ایجاد میکند و سپس رحم را بالا میکشد و با سوزن دهانه رحم را میبندد. گاها به روش لاپاراسکوپی نیز انجام میشود.
زمان انجام سرکلاژ
اگر شما در بارداری قبلی مشکلاتی در دهانه رحم داشته اید پزشک بهترین زمان برای انجام سرکلاژ در سه ماهه دوم بارداری و قبل از پانزده هفته در نظر میگیرد. در غیر این صورت تا هفته 24 فرصت انجام سرکلاژ را دارید، ولی پس از ۲۴هفته احتمال پارگی کیسه آب وجود دارد.
آیا درمان جایگزین برای عمل سرکلاژ وجود دارد؟
باید گفت در هفته های اول خیر ولی در هفته های اخر بارداری اگر تغییراتی در سرویکس ایجاد شود یا دهانه رحم باز شود استراحت مطلق و تزریق پروژسترون جایگیزین سرکلاژ میشود.
سرکلاژ چه زمانی توصیه نمی شود؟
سرکلاژ در زنانی انجام میشود که دچار نارسایی دهانه رحم هستند حال اگر دهانه رحم مادر خیلی زود شروع به باز شدن کند، در صورت وجود هر یک از موارد زیر، سرکلاژ دهانه رحم انجام نمیشود:
- زایمان زودرس
- خونریزی واژینال
- عفونت در رحم
- یک آنورمالی جنینی که احتمال زنده ماندن جنین را کم کند.
- اگر کیسه آمینیوتیک نشت مایع داشته باشد
- بارداری دو قلویی داشته باشد
آماده سازی برای سرکلاژ دهانه رحم چگونه است؟
قبل از انجام سرکلاژ باید بیمار اقدامات زیر را انجام دهد که شامل:
1- سونوگرافی: پزشک شما برای بررسی سلامت و رشد جنین سونوگرافی را درخواست می کند و بعد از آن سرکلاژ را انجام می دهد.
2- غربالگری عفونت: گاهی پزشک سواپی از ترشحات دهانه رحم تهیه و بررسی میکند و گاها نیز درخواست آمنیوسنتز میکند. اگر مبتلا به عفونت باشید، ممکن است به آنتی بیوتیک نیاز داشته باشید. که در این صورت باید درمان دارویی کامل قبل از سرکلاژ انجام شود. در مقالات آموزشی بعدی با مراقبت های لازم بعد از سرکلاژ رحم آشنا خواهید شد.
دیدگاهتان را بنویسید