مصرف قرص ضد اضطراب در بارداری و شیردهی
افسردگی و اضطراب از دسته بیماری های روحی به شمار می روند که احتمال ابتلا به آن ها به خصوص در دوران بارداری و پس از زایمان بسیار بالاست. از همین جهت یکی از پرتکرارترین سوالات خانم ها به مصرف قرص ضد اضطراب در بارداری و ممنوعیت های آن مربوط می شود که در این مطلب قصد داریم به طور کامل به آن بپردازیم.
مصرف داروهای ضد افسردگی و اضطراب در بارداری
بدون شک هر مادری برای سلامت فرزندش نگران است و این موضوع از همان ابتدای بارداری شروع می شود. پیش از هر چیز بهتر است بدانید که مصرف هر دارویی در این دوره باید مشورت پزشک انجام شود، حتی اگر شما پیش از این از داروهای ضد افسردگی و اضطراب استفاده می کردید هم نباید بدون تجویز پزشک آن ها را قطع کنید.
در وهله بعدی بهتر است انواع داروهای آرام بخش و تاثیر آن ها را بشناسید. به طور کلی این داروها تحریک پذیری و هیجانات مغزی را کاهش می دهند و از جمله معروف ترین آن ها می توانیم به کلرودیازپوکساید، دیازپام، آلپرازولام و.. اشاره کنیم. مصرف این داروها چه با نسخه و چه بدون نسخه برای سلامتی و رشد جنین خطرناک خواهد بود؛ زیرا مصرف داروهای آرام بخش یا قرص ضد اضطراب در بارداری و بدون بررسی پزشک می تواند باعث بروز مشکلاتی همچون معلولیت های فیزیکی، زایمان زودرس، تغییرات غیر طبیعی در رشد، وزن غیرطبیعی هنگام تولد و.. شود. بنابراین شما باید همواره برای مصرف هر نوع دارویی ابتدا به پزشک مراجعه کنید تا در صورت هر گونه خطر داروهای تان را تغییر داده یا با توجه به مراقبت های بارداری روند درمانی جدیدی در پیش بگیرد.
نکات مهم مصرف داروهای ضد اضطراب در دوران بارداری و شیردهی
در زمینه مصرف قرص ضد اضطراب در بارداری یا هر نوع داروی دیگر نکات مهمی وجود دارد که از جمله مهم ترین آن ها می توانیم به موارد زیر اشاره کنیم:
دوره زمانی
بهتر است آگاه باشید که ریسک ها و خطرات مربوط به مصرف انواع داروهای آرام بخش و ضد اضطراب در بارداری با دوره زمانی که در آن قرار دارید ارتباط مستقیم داد. به طور رایج بارداری به سه دوره ۳ ماهه تقسیم می شود که نحوه عمل داروها و تاثیرات ناشی از آن ها در هرکدام از این دوره ها متفاوت خواهد بود.
دوز دارو طول مدت مصرف
مورد دیگر مهم در زمینه مصرف قرص ضد اضطراب در بارداری و شیردهی، مدت زمانیست که جنین در معرض دارو قرار داشته است. همچنین مقدار و دوز مصرفی آن نیز از مواردیست که روی خطرات احتمالی اثرگذار خواهد بود.
عدم تغییر در روند درمان
به عنوان یک نکته به خاطر داشته باشید که تقریبا تمام داروهای اعصاب قابل عبور از جفت و رسیدن به بدن جنین هستند، از همین جهت باید در مصرف آن ها نهایت دقت را به خرج داد. در همین زمینه علاوه بر مشورت مداوم با پزشک متخصص، هیچ گاه به صورت خودسرانه روند درمانی یا میزان مصرف داروهای تان را تغییر ندهید.
مصرف دارو در شیردهی چه ممنوعیت هایی دارد؟
هرچند که مصرف برخی داروها در دوران شیردهی خطر ندارد، اما مصرف چند دارو به طور همزمان می تواند ریسک خطر را تا حد قابل توجهی بالا ببرد. بنابراین در صورتیکه داروهای مصرفی شما برای سلامت خودتان یا جنین مشکل ساز باشد پزشک مصرف آن ها را قطع کرده و یا داروهای جدیدی برای تان تجویز خواهد کرد. همچنین گاهی اوقات در صورتیکه دوز داروهای دریافتی توسط مادر بسیار کم باشد، پزشک شیردهی را تجویز می کند.
در زمینه مصرف قرص ضد اضطراب در دوران بارداری بهتر است بدانید که استفاده از داروهای بنزودیازپین به طور کامل در دوران شیردهی ممنوع است، زیرا باعث بروز مشکلاتی از قبیل کاهش اشتها، خواب آلودگی و اختلالات تنفسی در نوزادان خواهد شد.
در آخر
همانطور که خودتان هم متوجه شده اید، مصرف دارو در دوران بارداری و شیردهی حساسیت های ویژه ای دارد که برای حفظ سلامت خودتان و جنین باید همواره به آن ها توجه داشته باشید. در این زمینه به طور جدی پیشنهاد می کنیم که هیچ گاه به طور خودسرانه داروهای جدید مصرف نکنید و یا روند درمانی تان را بدون مشورت پزشک تغییر ندهید؛ زیرا هر کدام از این موارد ممکن است عوارض جبران ناپذیری برای شما یا نوزادتان ایجاد کند. همچنین در صورتی که شما با داروهایی همچون والپرویک اسید، لیتیوم، کلوزاپین، کاربامازپین و.. تحت درمان هستید، حتما باید وضعیت خون نوزاد به طور منظم چک شود. در نهایت هر فرد در طی مراقبت های بارداری باید به خوبی از داروهای مصرفی و عوارض آن ها آگاه بوده و در تمامی موارد با پزشک متخصص مشورت کند.
1 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
عالی بود