کامل ترین عوامل موثر بر رنگ پوست نوزادان
تغییرات رنگ پوست کودکان از تولد تا نوجوانی یکی از دغدغه های والدین است و آنها هر باره این سوال را میپرسند آیا رنگ پوست او باز هم تغییر میکند؟ باید گفت که رنگ پوست کودکان شما، چه روشن یا تیره، توسط ژن های او در زمان لقاح تعیین می شود. کارهایی که در دوران بارداری انجام دادید یا در حال حاضر انجام می دهید، رنگ طبیعی پوست نوزادتان را تغییر نمی دهد.
درواقع ژن پوست است که میزان ملانین را در پوست کودک شما تعیین می کند.
ملانین چیست؟
ملانین رنگدانه ای است که پوست را رنگ می کند و میزان آن تعیین کننده رنگ پوست کودک است و به این صورت است که هر قدر پوست کودک شما ملانین بیشتری داشته باشد، رنگ پوست او تیره تر می شود و هر قدر ملانین پوست کمتر پوست کودک روشن تر است. علاوه بر تعیین رنگ پوست ملانین از پوست در برابر اشعه های مضر خورشید محافظت می کند، اشعه هایی که میتواند باعث آفتاب سوختگی و سرطان پوست شوند.
نکته مهم این است که پوست انسان توانایی تولید ملانین را با قرارگرفتن در معرض نور خورشید سازگار میکند. در نتیجه اگر فرزند شما به طور مرتب در معرض نور مستقیم خورشید قرار بگیرد، پوست او تیره تر خواهد شد و اگر برای مدت طولانی در معرض نور مستقیم خورشید قرار نگیرد، ممکن است پوستش روشن تر به نظر برسد. اما بدانید که کودکان هرگز روشن تر از رنگ پوست طبیعی خود که بلافاصله پس از تولد ظاهر می شود، نخواهند بود.
رنگ صورتی پوست نوزادان تازه متولد شده بسیار زیبا است که این رنگ صورتی ناشی از رگهای خونی قرمزی است که از طریق پوست نازک نوزاد شما نمایان میشود. و اکثر والدین تصور می کنند که این رنگ پوست نوزاد تغییر نخواهد کرد و او همیشه صورتی به نظر خواهد رسید. اما پوست نوزاد تازه متولدشده کمی تغییر میکند و معمولا تیره تر خواهد شد زیرا به مرور رنگدانه طبیعی ملانین ببیشتری تولید می شود. بنابراین تغییر رنگ چهره کودک به خودی خود طبیعی است.
انواع رنگ پوست در نوزادان
نکته جالب و مهم این است که ظاهر رنگ پوست نوزاد با توجه به هفته های بارداری شما در زمان تولد نوزاد متفاوت خواهد بود. معمولا نوزادان نارس پوست نازک و قرمز و شفافی دارند و ممکن است با موهای ظریف و پرز دار و لانوگو پوشیده شدهباشند. همچنین ممکن است هنوز با ورنیکس، یک ماده سفید چرب که از پوست در برابر مایع آمنیوتیک محافظت می کند، پوشیده شده باشند.
اما نوزادان ترم و دیررس معمولا پوستشان با مقدار کمی ورنیکس در چین های پوستیشان دیدهمیشوند و گاها ظاهر پوستشان چروک های ریزی دارد و آنها نیز مختصری لانوگو یا همان موهای کرمی ریز را دارند اما لانوگو بیشتر در نوزادان نارس دیدهمیشود که به مرور آنها ریزش پیدا میکنند.
سعی کنید رنگ پوست کودکتان را دوست داشتهباشید و از او به خاطر اینکه طبیعت او را ساختهاست قدردانی کنید. و بدانید رنگ پوست کودک شما در طول زمان با رشد او تغییر می کند.
حس عزت نفس نوزاد
در برخی مواقع دیدهشده که والدین سعی می کنند رنگ پوست صورت کودک خود را روشن تر کنند، اما باید گفت کارهایی که باعث روشن ترشدن پوست کودک می شوند چندان سالم نیستند. مثلا محروم کردن کودک از محیط و یا استفاده از خمیرهای خانگی، کرمهای روشن کننده، پودر تالک همه میتواند به سلامت پوست کودم آسیب بزند.
مثلا دور نگه داشتن کودک از نور خورشید برای اطمینان از عدم تغییر رنگ پپسن به همان اندازه در معرض آفتاب زیاد بودن می تواند مضر باشد و میتوان گفت که هرگونه تغییر در رنگ پوست طفل به دلیل قرارگرفتن در معرض آفتاب گذرا است و باید بدانید که بازی در فضای باز برای سلامت کلی و رشد فیزیکی و رشد بینایی او بسیار اهمیت دارد.
کودکان نیاز دارند که زمانی را صرف بازی در زیر نور خورشید کنند تا بدنشان تولید ویتامین D که برای سلامت استخوانها مهم است را انجام دهد. پوست روشن به معنای پوست زیباتر نیست، حضور کودک در محیط و طبیعت برای سلامتی او بسیار مهم است.
در نظر داشته باشید که رفتار شما برای رشد عزت نفس کودک شما در مراحل بعدی زندگی حائز اهمیت است چرا که باید کودک خود را همانطور که هست بپذیرید و هنگامی که شما از مقایسه او و یا دستکاری پوست او دست بردارید متوجه خواهیدشد که کودک شما بدون توجه به چهره ای که دارد چقدر زیباست.
تغییرات ناگهانی رنگ پوست
بعضی علائم تغییر رنگ پوست گذرا است، باید بدانید پوست عضو مهم و بزرگی است که نمایانگر اتفاقات درون بدن ما است و لازم است شما از هرگونه تغییر پوست یا رنگ چهره آگاه باشید.
زمانی که رنگ پوست کودک شما قرمز یا برافروخته به نظر برسد یعنی دمای بدن او بالا رفتهاست، گاهی سرما زیاد نیز موجب قرمزی و یاکبودی مایل به آبی در انتهای اندامها ی کودک میشود. برخی از نوزادان در زمان گریه زیاد قرمز یا بنفش می شوند. که خوشبختانه همه این تغییرات رنگ طبیعی و موقتی هستند.
باید بدانید همه این تغییرات پوستی گذرا نیستند. در برخی مواقع تغییرات رنگ چهره ممکن است نشانه یک مشکل سلامتی باشد و نیاز به مراقبت پزشکی داشته باشد. به طور مثال اگر پوست کودک به ته مایه آبی بعد از گریه از بین نرود، یا اگر پوست، لبها و ناخنهای نوزادتان مایل به آبی باشد و بعد از آرام شدن کودک از بین نرود، ممکن است نشانهای از مشکل تنفسی یا سیستم گردش خون نابالغ کودک باشد.
در برخی از نوزادان نقص قلبی باعث تغییر رنگ پوست و کبودی پوست می شود، زیرا سطح اکسیژن خون آنها کمتر از آن میزان که باید است و نوزادانی که پوست روشن دارند رنگ مایل به آبی و نوزادان با پوست تیره اطراف دهان خاکستری یا سفید به نظر می رسند و ممکن است شکلی مثلثی و آبی رنگ روی پیشانی، بینی و لب های آنها دیدهشود. نوزادانی که رنگین پوست هستند و پوست زیتونی دارند ممکن است پوستشان خاکستری می شود.
در صورت بروز هر کدام از این علائم باید فوراً با پزشک کودک خود صحبت کنید
دیدگاهتان را بنویسید