کمر درد در بارداری و پیشگیری از آن
خانم های باردار ممکن است گاهی اوقات یا به طور کل در تمام طول بارداری خود دردی را در ناحیه کمر تجربه کنند که گاهی اوقات تنها در همین نقطه محدودشده و گاهی دیگر نیز این درد به ران و پاها نیز نفوذ کرده و علائمی مانند درد سیاتیک را با خود به همراه خواهد داشت. این درد ممکن است در ابتدا آنطور که باید مورد توجه مادران قرار نگیرد، اما در ادامه ممکن است خواب یا فعالیت های معمول روزانه زنان باردار را تحت الشعاع قرار دهد. در این مطلب ما قصد داریم علائم کمردرد در بارداری را به شما معرفی کرده و روش های پیشگیری و درمان آن را نیز مورد بررسی قرار دهیم.
کمردرد در بارداری
همان طور که می دانید، آناتومی بدن در دوران بارداری تغییرات بسیاری را با خود به همراه خواهد داشت. این تغییرات باعث به وجودآمدن مشکلات جزئی در سیستم اسکلتی عضلانی، مخصوصا در بخش تحتانی بدن می شود. در صورتی که مادر به درستی با این تغییرات مقابله نکرده و فشار کارهای روزمره خود را کنترل نکند، این تغییرات تبدیل به مشکلات همیشگی خواهند شد.
کمردرد در بارداری معمولا از ماه پنجم شروع و تا ماه هفتم ادامه خواهد داشت و درصد کمی از زنان نیز این درد را در اوایل هفته 4 تا 16 نیز تجربه می کنند. حال این درد چرا رخ می دهد؟
- با بزرگ شدن جنین، ستون فقرات در بخش کمر با افزایش انحنای C شکل معکوس رو به رو شده که باعث به وجود آمدن فشار اضافی بر روی مفاصل کمر، عضلات، رباط ها و دیسک ها می شود.
- عضله ای به نام پسواس که لگن قرار داشته و وظیفه آن تثبیت ستوان فقرات بوده و به حرکت باسن و پاها کمک می کند، به دلیل انحنای بیش از حد کمر کوتاه شده که منجر به کمردرد می شود.
کمردرد در بارداری چه علائمی دارد؟
یکی از مواردی که می بایست در رابطه با مراقبت های بارداری رعایت کنید، این است که علائم یک درد را شناخته و به موقع برای درمان آن اقدام کنید.
کمردرد در بارداری به طور کلی از بالای کمر آغازشده و به مرکز آن می رسد. حال این درد برای برخی خانم ها همزمان به ساق پا نیز سرایت می کند. نکته حائز اهمیت این است که در این بین دردی دیگر به نام درد لگن خلفی وجود دارد که شدت آن چهار برابر بیشتر از درد کمر است.
گاهی اوقات خانم های باردار از درد لگن خلفی رنج برده و آن را به اشتباه با کمردرد می نامند. درد کمر خلفی از زیر خل کمر شروعشده و در هر دو طرف باسن یا در سراسر دنبالچه به طور واضح احساس می شود.
علل کمردرد در زمان های مختلف بارداری
علل کمردرد در زمان های مختلف بارداری متفاوت است. خوشبختانه ما در این بخش اطلاعات مفیدی را برای شما آمادهکردیم که می توانید با مطالعه آن ها، علت درد در کمرتان را متوجه شوید.
علت کمردرد در سه ماهه اول بارداری
علل کمردرد در سه ماهه اول بارداری عبارت اند از:
- افزایش سطح هورمون ها: ترشح بیشتر هورمون ها باعث نرم شدن رباط ها و مفاصل لگن می شود که در انتها این نرمی منجر به کمردرد می شود.
- استرس: استرس به طور کلی یکی از عامل های کمردرد است؛ حال چه باردار باشید چه نباشید.
علت کمردرد در سه ماهه دوم و سوم بارداری
علل کمردرد در سه ماه دوم و سوم بارداری عبارت اند از:
- تغییر مرکز ثقل: از آنجایی که به دلیل بزرگ شدن شکم، مرکز ثقل به سمت جلو هدایت می شود، تغییراتی در وضعیت بدن به وجود می آورد که منجر به کمردرد در بارداری می شود.
- افزایش وزن: کمر شما علاوه بر این که باید وزن شما را تحمل کند، می بایست وزن جنین و جفت را نیز متحمل شود. اضافه وزن بارداری به علاوه مواردی که معرفی کردیم، تماما منجر به کمر درد می شود.
پیشگیری و درمان کمردرد در بارداری
نکاتی که در این بخش خدمت شما مادران عزیز ارائه می دهیم، در صورتی که به کمردرد مبتلا هستید به عنوان راه های درمان و در صورتی که هنوز این درد را تجربه نکرده اید، به عنوان راهی برای پیشگیری بروز آن مورد استفاده قرار می گیرد.
- به هنگام نشستن روی صندلی مراقبت پوزیشن بدنی خود باشید و سعی کنید از چهارپایه ای برای بالا نگهداشتن پاهای خود به هنگام نشستن استفاده کنید.
- استراحت لازم را داشته باشید.
- به هیچ عنوان اقدام به بلند کردن اجسام سنگین نکنید.
- وزن خود را کنترل کنید.
- کفش مناسب بپوشید
- حرکات ورزشی مناسب را انجام دهید.
- کش و قوس نادرست و اضافی به بدن خود ندهید.
- استرس را از خود در کنید.
- از کمپرس گرم و سرد استفاده کنید.
- از کمربند یا شکمبند بارداری استفاده کنید.
سخن پایانی
کمردرد در بارداری یکی از مشکلاتی است که بسیاری از مادران با آن دست و پنجه نرم می کنند. توجه داشتهباشید که 10 نکته طلایی برای پیشگیری و درمان کمردرد را حتما مد نظر خود قرارداده و از آن ها استفاده کنید تا این درد مقطعی بوده و از بین برود.
دیدگاهتان را بنویسید