کم خونی در بارداری و روش های پیشگیری
کم خونی در بارداری زمانی اتفاق می افتد که شما گلبول های قرمز کافی برای حمل اکسیژن به بافت های بدن خود ندارید. کم خونی خفیف ممکن است باعث ایجاد احساس خستگی در شما شود، اما اگر خیلی شدید شود یا درمان نشود می تواند جدی شود. در واقع، کم خونی در بارداری می تواند منجر به خطرات بیشتر شامل: زایمان زودرس، وزن کم هنگام تولد و حتی مرگ و میر مادر شود.
آگاهی بیشتر در مورد مراقبت های بارداری انواع مختلف کم خونی در بارداری، علائم رایج و روش های درمانی به شما کمک می کند تا علائم هشدار دهنده کم خونی را بشناسید تا بتوانید از عوارض آن جلوگیری کنید.
علت کم خونی در بارداری چیست؟
در حالی که کم خونی خفیف برای بسیاری از افراد در دوران بارداری رایج است، اما اگر کنترل نشود، می تواند به یک مشکل جدی تبدیل شود که به درمان پزشکی پیشرفته تری نیاز دارد.
کم خونی فیزیولوژیکی (یا کم خونی رقیق کننده) یک فرآیند معمولی مرتبط با بارداری است. با افزایش حجم کلی خون در دوران بارداری، پلاسما بیشتر می شود. در نتیجه کاهش درصد گلبول های قرمز در خون است. اما انواع دیگری از کم خونی وجود دارد که دلایل متفاوتی در طول بارداری دارند. شامل:
کمبود آهن
در دوران بارداری، بدن شما سختتر کار میکند تا تغذیه مناسب را برای جنین در حال رشد شما فراهم کند و باعث میشود حجم خون تا حدود 45% افزایش یابد. بدن شما همچنین آهن مورد نیاز برای ساخت هموگلوبین خود را در اختیار نوزادان قرار می دهد.
این افزایش در حجم خون و تولید هموگلوبین جنین امکان حمل و نقل بیشتر اکسیژن و مواد مغذی حیاتی را فراهم می کند، اما نیاز روزانه به مواد معدنی ضروری مانند آهن را افزایش می دهد. این می تواند منجر به کاهش تولید هموگلوبین (جزء حامل اکسیژن در گلبول قرمز) یا کمبود آهن شود.
کم خونی ناشی از کمبود اسید فولیک
کم خونی ناشی از کمبود اسید فولیک در بارداری یکی دیگر از انواع کم خونی رایج است که در دوران بارداری رخ می دهد زیرا افراد باردار به مقدار بیشتری اسید فولیک نیاز دارند. اسید فولیک یک ویتامین محلول در آب است که به جلوگیری از نقص لوله عصبی یا مشکلات شناختی مغز در دوران بارداری کمک می کند.
کمبود ویتامین B12
ویتامین B12 نیز توسط بدن در تولید گلبول های قرمز خون استفاده می شود. این ماده عمدتاً در غذاهای غنی شده و محصولات حیوانی مانند گوشت، ماهی، مرغ و تخم مرغ یافت می شود. گیاهخواران درصد بیشتری مستعد این بیماری هستند. برخی از افراد ممکن است در پردازش B12 نیز مشکل داشته باشند که می تواند منجر به کمبود آن نیز شود. کمبود اسید فولیک و ویتامین B12 اغلب با هم اتفاق می افتد.
علائم کم خونی در بارداری
در موارد خفیف کم خونی ممکن است هیچ علامتی وجود نداشته باشد، علائم کم خونی ممکن است شامل مواردی مانند: خستگی، رنگ پریدگی پوست یا تنگی نفس باشد.
اگر در دوران بارداری کم خونی داشته باشید، ممکن است تمام علائم را تجربه کنید یا هیچ کدام را تجربه نکنید. برای بررسی دقیق تر بهتر است آزمایشات مربوطه توسط پزشک بررسی شود.
در صورت داشتن شرایط زیر حتما به پزشک متخصص مراجعه نمایید.
- بارداری چند قلویی
- سابقه ی دو یا چند بارداری
- عدم مصرف غذاهای غنی از آهن
- قاعدگی های سنگین قبل از بارداری
- تهوع صبحگاهی و استفراغ
در طول بارداری، معمولاً یک آزمایش کامل خون (CBC) انجام میشود تا در اولین جلسه قبل از زایمان، بررسی شود که آیا کم خونی دارید یا خیر. همچنین ممکن است این آزمایش در اواخر بارداریتجویز شود.
پزشک به مقدار و اندازه گلبول های قرمز شما و همچنین سطح هموگلوبین، فریتین، فولات یا ویتامین B12 شما را بررسی می کند. در صورت نیاز به بررسی بیشتر آزمایشات دیگری تجویز می شود.
درمان و پیشگیری کم خونی در بارداری
کم خونی شدید در دوران بارداری معمولا با تزریق خون درمان می شود. با این حال، کم خونی با رژیم غذایی دوران بارداری قابل پیشگیری است. در ادامه چند راه برای اطمینان از دریافت ویتامین ها و مواد معدنی لازم برای حفظ سطح گلبول های قرمز خون در محدوده مناسب آورده شده است.
- ویتامین های دوران بارداری
ویتامینهای دوران بارداری معمولاً حاوی بیشتر ریزمغذیهایی هستند که در دوران بارداری به آنها نیاز دارید، از جمله آهن و اسید فولیک.
مصرف ویتامین های دوران بارداری یک بار در روز یک راه آسان برای کمک به مکمل یک رژیم غذایی سالم است. شروع مصرف ویتامین قبل از تولد حداقل 2 تا 3 ماه قبل از اقدام برای بارداری ایده آل است. - مکمل های آهن
اگر سطح آهن پایینی دارید، پزشک ممکن است علاوه بر ویتامین روزانه دوران بارداری، مکمل آهن جداگانه را نیز توصیه کند. به طور معمول، افراد باردار روزانه به حدود 27 میلی گرم منبع مطمئن آهن نیاز دارند. با این حال، دوز می تواند بسته به نوع آهن یا مکمل آهن مصرفی متفاوت باشد، بنابراین بهتر است با پزشک خود در مورد میزان نیاز خود صحبت کنید.
شما باید از مصرف آنتی اسیدها یا مکمل های کلسیم همزمان با مکمل های آهن خودداری کنید، زیرا ممکن است مانع از جذب مناسب آهن توسط بدن شما شود. مصرف آن با ویتامین C به جذب بیشتر بدن شما کمک می کند.
تغذیه مناسب بارداری
اکثر افراد در دوران بارداری با خوردن غذاهای مناسب می توانند مقادیر کافی آهن و اسید فولیک دریافت کنند. تنظیم رژیم غذایی بارداری به شما کمک میکند تا تمام منابع مواد معدنی را به خوبی دریافت نمایید. مواد معدنی ضروری عبارتند از:
- طیور
- ماهی
- گوشت قرمز بدون چربی
- لوبیا
- آجیل و دانه ها
- سبزی با برگ تیره
- غلات غنی شده
- تخم مرغ
- میوه هایی مانند موز و خربزه
منابع حیوانی آهن به راحتی جذب می شوند. اگر آهن شما از منابع گیاهی تامین می شود، آن را با غذاهای سرشار از ویتامین C مانند آب گوجه فرنگی یا پرتقال همراه کنید تا به افزایش جذب کمک کند.
گاهی اوقات مصرف مکمل آهن خوراکی برای افزایش سطح آهن کافی نیست. در این صورت، پزشک ممکن است با شما در مورد درمان های دیگر صحبت کند. در برخی موارد، مصرف مکمل آهن یا تزریق خون ممکن است ضروری باشد.
2 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
سلام
من باردار هستم و قبل از بارداری ماهانه آمپول نوروبیون میزدم آیا آمپول نوروبیون در بارداری ضرر دارد؟
ممنون میشم پاسخ بدید
سلام دوست عزیز
مصرف مکمل در این دوران مشکلی ندارد اما زیر نظر پزشک تغذیه میتوانید مکمل های کامل تری دریافت کنید.