گزیدگی کودک توسط حشرات
اکثر کودکان از حشرات میترسند و تجربه گزیدگی حشرات برای کودکان نگران کننده و البته تجربه ای رایج است. گاهی برخی کودکان به نیش بعضی حشرات واکنش شدید نشان میدهند اما گاهی نیز ممکن است کودک شما به نیش برخی حشرات آلرژی داشته باشد که در این صورت لازم است علائم این واکنش آلرژیک را بشناسید. در این مطلب میتوانید با گزیدگی کودک توسط حشرات و راهکارهای درمانی آن آشنا شوید.
نیش زدن کودک توسط حشرات
در روزهای گرم سال حشرات به راحتی وارد خانهها میشوند. نیش بعضی از حشرات ممکن است کودکان را به دردسر بیاندازد.
گزیدگی ها معمولا در دو نوع هستند در واقع حشرات غیر سمی از طریق نیش زدن و گزیدن برای تغذیه از خون ما استفاده میکنند و حشرات سمی زهر سمی خود را از طریق نیش به بدن ما تزریق میکنند. حشراتی مانند پشه، خرمگس، بعضی از عنکبوتها و کنه با نیش خود معمولا باعث خارش و سوزش و ورمی جزئی میشوند. اما نیش زنبورها دردناک تر است؛ تحمل نیش حشرات برای تمام کودکان یکسان نیست و وابسته به حشره ای است که کودک را گزیده است.
درمان گزش حشرات در کودکان
برای درمان گزیدگی کودک توسط حشرات ابتدا توصیه میشود که اگر نیش حشره یا کنه همچنان در پوست باقی مانده آن را خارج کنید، میتوانید آن را با کمک ناخن یا گوشه چیزی به محکمی و ضخامت یک کارت اعتباری از پوستش خارج کنید.
محل گزیدگی را با آب و صابون بشویید و حداقل برای ده دقیقه از کمپرس سرد استفاده کنید. (مثلا با حوله یا پارچهای که با آب یخ مرطوبشده یا کیسه یخ) میتوانید از کالامین یا پماد های پس از گزش استفاده کنید اما ترکیباتی مانند جوش شیرین و سرکه توصیه نمیشوند. در صورت امکان محل گزیدگی را بالا نگه دارید تا کمتر متورم شود محل گزیدگی را نخارانید تا خطر عفونت کمتر شود، اگر تورم و خارش برای چند روز طول کشید میتوانید از داروهای مسکن معمولی که بدون نسخه فروخته میشود و همچنین پمادهای ضد حساسیت و خارش استفاده کنید.
در موارد شدید بی قرار از استامینوفن یا آنتی هیستامین های تجویزی توسط پزشک کودک میتوانید استفاده کنید. درصورت حساسیت از آسپرین استفاده نکنید. در موارد واکنش هایی مثل تنگی نفس شدید در زمان گزش حشرات کودک را به بیمارستان برسانید و یا با 115 تماس حاصل نمایید.
گزش حشرات و ابتلا به عفونت در کودک
جای بعضی از نیش حشرات میتواند موجب خارش شدید و به دنبال خارش عفونت ناحیه گزش شود . برای پیشگیری از خاراندن پوست و عفونت ناحیه گزش سعی کنید ناخنهای فرزندتان را کوتاه نگه داشته ، به ویژه در طول ماههای تابستان دقت کنید. اگر متوجه ورم یا ناحیه قرمز و رو به گسترشی در اطراف محل نیش شدید، یا اگر کودکتان تب دارد، با پزشک کودک تماس بگیرید، چون گاهی ممکن است تصمیم به تجویز آنتیبیوتیک نیاز باشد.
پیشگیری از گزش حشرات برای کودک
برای پیشگیری از گزش حشرات میتوانید از مواد مختلف دافع حشرات که دارای برچسب استاندارد و تاییدیه هستند استفاده کنید البته برای نوزادان زیر دوماه توصیه نمیشوند، این مواد نقش موثری در دور کردن حشرات از کودکان دارند. برای استفاده از این مواد با پزشک کودک خود مشورت کنید و همچنین بروشور داخل جعبه مواد را مطالعه کنید.
سایر اقداماتی که میتواند به پیشگیری از گزیدگی کودک توسط حشرات کمک کند در ادامه آورده شدهاست.
از لباس های آستین دار و خنک برای کودک استفاده کنید. ترجیحا لباسها رنگ روشن داشته و طرح گل نداشته باشد. از شلوارهای دمپا کش برای کودک در طبیعت استفاده کنید و یا دمپای شلوار او را در جورابش قرار بدهید.
به کودک اجازه ندهید در جای ناامن پا برهنه قدم بزند همچنین بیاموزید حشرات را در حین پرواز با دست نگیرند.
از محصولات عطری که باعث جذب حشرات میشوند برای کودک استفاده نکنید، حین بازی کودک به وسایل بازی کودک دقت کنید که حشرات بر روی آنها نباشند. در زمان تفریح بیرون از خانه از ظروف در بسته برای غذا استفاده کنید.
از توری برای پنجره های منزل استفاده کنید، برای مسافرت به برخی کشورها ی آفریقایی لازم است واکسیناسیون مخصوص نیز انجام دهید زیرا در برخی کشورها خطر گزش حشرات بیش از سایر کشورها است. پشهها، مگس، کک و سایر حشرات ناقل بیماریهای جدی مانند مالاریا و تب زرد هستند. پس تقریبا سه ماه قبل از سفر، از پزشک کودکتان بپرسید که آیا فرزند شما به واکسن یا داروهای تجویزی برای مسافرت نیاز دارد یا خیر.
چه وقت باید به دکتر مراجعه کرد؟
در صورت گزیدگی کودک توسط حشرات با علائم زیر به پزشک متخصص مراجعه نمایید.
- عوارض گزیدگی طی چند روز بهتر نشدهاست و یا بدتر شدهاست.
- محل گزیدگی داخل دهان، گلو یا نزدیکی چشم باشد.
- محدوده بزرگی (حدود 10 سانتیمتر یا بیشتر) اطراف محل گزیدگی متورم و قرمز شدهباشد.
- علائم عفونت زخم مانند ترشحات چرکی و افزایش درد، تورم و قرمزی در محل گزیدگی ظاهر شود
- پیدا شدن علائم پخش عفونت مانند تب، تورم غدد لنفاوی و سایر علائم آنفولانزا
علائمی که بلافاصله باید با اورژانس تماس گرفت شامل:
خفگی و مشکلات تنفسی، متورم شدن صورت، دهان و گلو؛ حالت تهوع و استفراغ، سرگیجه یا احساس ضعف. مشکلبلعیدن، بیهوشی. هوای آفتابی، گرم و گذراندن وقت بیشتری در طبیعت کودک را بیشتر در معرض نیش حشرات قرار میدهد.
توصیه شدهاست که در مواجهه با حشرات و گزش حشرات خونسرد باشید و با آرامش از آنها دور شوید، دستهایتان را برای دور کردن از آنها تکان ندهید.
دیدگاهتان را بنویسید