معرفی مکمل های شیرافزای
همانطور که میدانید شیر مادر تغذیهای سالم و ایمن برای نوزادان محسوب میشود. به خصوص در سه ماهه اول تغذیه نوزاد با شیر مادر از اهمیت بیشتری برخوردار است. اما گاهی ممکن است به دلایل مختلفی بدن مادر توانایی تولید شیر کافی برای تغذیه و رشد نوزاد را نداشته باشد. در صورت بروز چنین مشکلی مادر میتواند با داشتن رژیم غذایی غنی و مناسب به افزایش شیر کمک کند. گاهی این امر نیز چاره ساز نبوده و استفاده از مکمل شیرافزای تنها راهحل برای زیاد شدن شیر مادر خواهد بود. در این مقاله قصد داریم به بررسی انواع مکمل های شیرافزای پرداخته تا راهنمای مناسبی برای والدین و به خصوص مادران عزیز باشد.
انواع مکمل شیرافزا
مکمل های شیرافزای را میتوان در سه دسته کلی به شرح ذیل تقسیم بندی کرد:
- مصرف برخی غذاها و میوهها
- گیاهان دارویی
- داروهای شیرافزا
مکمل های شیرافزای چنانچه به درستی انتخاب و مصرف شوند نقش مهمی در تولید و افزایش شیر مادر خواهند داشت. برخی اوقات مسائلی مانند استرس، مصرف داروهای ضدبارداری، عادت ماهانه و… منجر به کاهش شیر مادر می گردد.
راه های موثر برای زیاد شدن شیر مادر
کاهش شیر یکی از دغدغه های اغلب مادران در دوران شیردهی است. از این رو به دنبال مکمل شیرافزای و مصرف گیاهانی هستند تا شیر خود را افزایش دهند. در ادامه به چند راه موثر که شیر مادران در این دوران افزایش می دهد، اشاره خواهیم کرد.
- مادر باید به طور مکرر فرایند شیردهی به کودک را انجام دهد، این امر نقش مهمی در ترشح غدد شیری و تولید هرچه بیشتر شیر خواهد داشت.
- ممکن است در روزهای اول تولد، میزان شیر بسیار کم باشد و مجبور به تغذیه نوزاد با شیرخشک شوید. اما بهتر است ضمن کم کردن تدریجی شیرخشک، از تغذیه کودک با شیر مادر ناامید نشوید.
- مصرف مایعات به میزان حداقل دو لیتر در طی روز به زیاد شدن شیر مادر کمک می کند.
- آگاهی از مراقبت های بارداری صحیح و برخورداری از رژیم غذایی مناسب در این دوران می تواند از ایجاد مشکلاتی مانند کمبود شیرمادر پیشگیری کند.
مصرف خوراکی های شیرافزا
همانطور که اشاره شد مصرف برخی خوراکی ها می تواند همانند یک مکمل شیرافزای طبیعی عمل کرده و باعث زیاد شدن شیر مادر گردند. برخی از این خوراکی ها عبارتند از: غلات، برنج قهوه ای، جو، دانه ها، آجیل، لوبیا، بادام، کنجد و همچنین مصرف میوه ها و سبزیجاتی مانند زردآلو، انجیر، خرما و سبزیجات دارای برگ های سبز تیره مثل اسفناج
مصرف غذاها و سبزیجات تازه راهی ایمن برای افزایش شیر مادر است. البته بهتر است در دوران شیردهی با مشورت متخصص تغذیه از رژیم غذایی خاصی تبعیت شود تا بهترین نتیجه در این زمینه حصول شود.
مصرف گیاهان شیرافزا
برخی گیاهان به واسطه خواصی که دارند موجب افزایش شیر مادر می شوند. از این رو برخی به شکل سنتی از دم کرده این گیاهان استفاده می کنند. امروزه اغلب مکمل های شیرافزای موجود در بازار نیز از ترکیبات گیاهی و کاملا طبیعی تولید شدهاند. برخی از این ترکیبات در مکمل شیرافزای گیاهی عبارتند از: شنبلیله، زیره، سیاهدانه، رازیانه، گزنه، خارمریم، گالگا و…
مکمل های فوق با توجه به اینکه ترکیبات پایه آنها گیاهی بوده، عوارض خاصی برای مادر و نوزاد به دنبال ندارند. حتی برخی از این مکمل ها به واسطه ترکیباتی مانند زیره علاوه بر ازدیاد شیر مادر، ناراحتی هایی مانند نفخ و دل درد در نوزادان را نیز بهبود می بخشند. البته مصرف برخی مکمل های گیاهی که حاوی گیاهانی مانند شنبلیله بوده، ممکن است باعث پایین آمدن میزان قند خون در مادر گردد. از این رو برای مصرف نیاز به تجویز پزشک خواهند داشت.
مصرف داروهای شیرافزا
شرکت های دارویی مکمل شیرافزای را به شکل های دارویی مختلفی به شرح ذیل طراحی و تولید می کنند.
- پودر شیرافزا
- قرص شیرافزا
- کپسول شیرافزا
- قطره شیرافزا
- سافت ژل
دومپریدون، اکسی توسین، سولپیراید و کلرپرومازین از موثرترین مکمل های دارویی شیرافزای هستند که برای مصرف حتما باید توسط پزشک تجویز گردند. در خصوص مصرف مکمل های دارویی فوق عوارضی مانند سردرد، افسردگی، مشکلات گوارشی، تپش قلب و… گزارش شده است.
سخن پایانی
شیر مادر همواره تغذیه ای سالم و مطمئن برای نوزاد محسوب می شود. بسیار مهم است که نوزادان در ماههای ابتدایی بعد تولد با شیر مادر تغذیه شوند. از این رو مادران گرامی می توانند در کنار تغذیه سالم از مکمل شیرافزای مناسبی نیز استفاده کنند تا دوران شیردهی کودک خود را به خوبی سپری کنند. برای بررسی و شیردهی صحیح میتوانید از دوره های آموزشی شیردهی استفاده نمایید.
1 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
خیلی کامل و کاربردی ممنون