اطلاعات لازم برای استراحت مطلق در بارداری
استراحت مطلق در بارداری یعنی محدود کردن فعالیت های روزانه و کاهش ساعت کاری و استراحت کردن بیشتر در خانه می باشد. استراحت مطلق در بارداری به توصیه ی پزشک صورت می گیرد و از دلایل آن می توان به کاهش خطر زایمان زودرس، جفت سرراهی، مشکلات فشار خون و سقط جنین نام برد. در صورتی که پزشک استراحت مطلق را به شما پیشنهاد دادهاست آگاهی و اطلاعات خود را در این زمینه افزایش دهید.
استراحت مطلق در طول بارداری چیست؟
استراحت مطلق در دوران بارداری به معنای محدود کردن فعالیت های خود بر اساس توصیه پزشک است. ممکن است به شما توصیه شود بسته به دلیل محدودیت، فعالیت ها را فقط برای چند روز یا چند ماه محدود کنید.
استراحت مطلق با توجه به شرایط فرد متفاوت است. گاهی به معنای برنامه ریزی یک استراحت خوب و طولانی در هر روز باشد، یا ممکن است به معنای ماندن در رختخواب باشد. یا پزشک شما ممکن است چیز دیگری را توصیه کند، مانند بلند نکردن وسایل سنگین تر از 10 کیلوگرم یا کاهش برنامه کاری خود باشد.
در سال های گذشته تقریباً به نیمی از خانم های بارداری استراحت مطلق توصیه می شد اما استراحت در رختخواب اغلب دیگر توصیه نمیشود، زیرا شواهدی وجود ندارد که نشان دهد این کار منجر به بارداری یا زایمان سالمتر میشود.
دلایل استراحت مطلق در بارداری
استراحت در رختخواب در دوران بارداری اغلب برای خانم هایی که دوقلو یا چند قلو حامله هستند یا دارای موارد زیر هستند تجویز می شود:
- خطر زایمان زودرس، مانند دهانه رحم ضعیف یا کوتاه
- محدودیت رشد داخل رحمی (کودک به درستی رشد نمی کند)
- جفت سرراهی (جفتی که به طور غیرعادی در پایین رحم قرار دارد و دهانه رحم شما را می پوشاند)
- فشار خون بارداری یا پره اکلامپسی (در تلاش برای کنترل فشار خون شما)
- سابقه سقط جنین
استراحت مطلق و زایمان زودرس
در حالی که استراحت در رختخواب ممکن است جریان خون نوزاد را افزایش دهد و منجر به افزایش جزئی وزن هنگام تولد شود، اما از بروز زایمان زودرس نمی کاهد. این امر حتی در بانوانی که دهانه رحم کوتاهی دارند نیز صادق است. در یک مطالعه، کاهش فعالیت بدنی منجر به نرخ بالاتر زایمان زودرس در بانوان با دهانه رحم کوتاه می شود.
استراحت مطلق در بارداری های چندقلویی
در بارداری های چندقلویی استراحت مطلق توسط پزشک توصیه می شود و این استراحت در بیمارستان یا منزل تفاوتی ایجاد نمی کند و بیشتر محدود کردن فعالیت های روزانه مد نظر است.
استراحت مطلق و عوارض بارداری
شواهد خوبی مبنی بر اینکه استراحت مطلق در پیشگیری از عوارض بارداری ناشی از جفت سرراهی، پره اکلامپسی، دیابت بارداری، محدودیت رشد داخل رحمی یا PPROM مفید باشد، وجود ندارد.
معایب استراحت مطلق در بارداری
برخی از پزشکان فکر می کنند که استراحت در رختخواب ارزش امتحان کردن را دارد، حتی اگر مفید بودن آن ثابت نشده باشد. اما برخی دیگر اشاره می کنند که استراحت در بستر خود می تواند اثرات منفی مختلفی داشته باشد.
استراحت در رختخواب می تواند مضر باشد زیرا ممکن است:
- خطر لخته شدن خون در پاهایتان را افزایش دهید
زنان باردار در حال حاضر در معرض افزایش خطر ترومبوز ورید عمقی (DVT) و آمبولی ریه (PE) هستند. اگر فعالیت شما محدود شود، خطر شما بیشتر می شود. - کاهش حجم پلاسما و ظرفیت قلبی عروقی
فعالیت منظم از افزایش حجم خون، جریان خون بهینه به اندام ها و مفاصل حیاتی، فعالیت طبیعی قلبی و جذب اکسیژن پشتیبانی می کند. - تشدید مشکلات بارداری
مانند بی خوابی، یبوست و سوزش سر دل - افزایش خطر ابتلا به دیابت بارداری
زیرا بدن شما به سرعت معمول گلوکز را تجزیه نمی کند. - باعث کاهش توده استخوانی و تون عضلانی
وقتی مثل همیشه از ماهیچه ها، قلب و ریه های خود استفاده نکنید، آنها قدرت خود را از دست می دهند و شما را ضعیف و به شدت خسته می کنند. - ایجاد درد
درد، به خصوص در باسن و کمر، ناشی از فشار مداوم وزن شماست - ایجاد سوزش پوست
در اثر تماس طولانی مدت (مثلاً با ملحفه یا پتو) منجر به تولد نوزاد کم وزن می شود
اگر اشتهای شما به دلیل کم تحرکی کاهش یابد، ممکن است به اندازه کافی وزن اضافه نکنید و همچنین ممکن است کودک شما هم اینطور نباشد.
- سلامت روان خود را تحت تاثیر قرار دهید
اگرچه استراحت در رختخواب در ابتدا ممکن است خوب باشد، اما بیشتر خانم ها متوجه می شوند که حبس شدن در رختخواب، حتی برای چند روز، ناراحت کننده، کسل کننده و ناخوشایند است. اگر روزها به هفته تبدیل شوند، ممکن است بیشتر شبیه شکنجه باشد تا آرامش. اگر نگران مراقبت از نوزاد، شغل و تمام کارهایی که در اطرافتان انجام نمی شود، کاهش فعالیت می تواند منجر به استرس شود.
10 توصیه برای استراحت مطلق در طول بارداری
اگر پزشک شما می خواهد که شما استراحت مطلق داشته باشید، بهتر است علت آن را بپرسید و با یک پزشک متخصص یا ماما نیز مشورت نمایید. برای استراحت در طول بارداری بهتر است این نکات را در نظر داشته باشید.
شرح وضعیت خود با پزشک
از پزشک خود بخواهید در مورد مزایا و معایب استراحت در رختخواب یا کاهش فعالیت برای شرایط شما صحبت کند. اگر هر دوی شما تصمیم دارید که محدودیت فعالیت برای شما ایده خوبی است، دقیقاً بپرسید که چه سطحی از فعالیت مجاز است. ممکن است به شما توصیه شود که در خانه بمانید و در رختخواب استراحت کنید، اما بتوانید تمام فعالیت های شخصی خود مثل استحمام، مهمانی و همراه شدن باخانواده در میز غذا باشد. یا ممکن است فقط به شما توصیه شود که فعالیت های عادی خود را محدود کنید و آن را آسان کنید و تنها چند ساعت در روز در رختخواب استراحت کنید. گاهی اوقات، استراحت در رختخواب میتواند به معنای گذراندن بیشتر روز در رختخواب، بیدار شدن فقط برای رفتن به نوبتهای پزشکی، استفاده از حمام و دوش گرفتن باشد.
شرایط را به خانواده بگویید
همسر شما ممکن است نیاز داشته باشد که کارهای معمول خانه و کارهای معمول شما را به عهده بگیرد، یا ممکن است نیاز به کمک از بیرون پیدا کنید. شرایط خود را به اعضای خانواده و افرادی که میخواهید کمک بگیرید توضیح دهید.
توضیح به کارفرما
اگر شما شاغل هستید و بیرون رفتن برای شما منع شده است بهتر است از همان ابتدا با کارفرما یا رئیس خود صحبت کنید و شرایط را توضیح دهید.
مشاوره با پرستاران
برای سوالات خود و رعایت مراقبت های بارداری میتوانید با اعضای تیم والدشو در ارتباط باشید و در صورت شرکت در دوره های آموزش مراقبت های بارداری به صورت رایگان مشاوره دریافت نمایید.
حرکت کنید
با رعایت دستورالعمل های پزشک خود، ورزش های کششی و کم ضربه را با وزنه های سبک و نوارهای مقاومتی انجام دهید. احساس بهتری خواهید داشت و عضلات تقویت می شوند.
تغذیه مناسب
برای بارداری سالم داشتن تغذیه بارداری مناسب میتواند شما را از بیماری های گوارشی، دیابت بارداری، فشار خون و یبوست بارداری برای شما مفید باشد.
حالت خواب
اگر زمانی را در رختخواب می گذرانید، بهتر است به جای صاف به پشت، به پهلو دراز بکشید تا فشار رحم سنگین خود را از روی رگ های خونی مهمی که خون را به قلب شما باز می گرداند، بردارید. این جریان خون را به کودک شما به حداکثر می رساند. اما مرتباً از یک طرف به طرف دیگر موقعیت خود را تغییر دهید تا دچار کمر درد و سوزش پوست نشوید. برای راحتی و کمک، از بالش های کوچک استفاده کنید.
در تماس باشید
با دوستان، خانواده و همکاران از طریق تلفن، آنلاین یا از طریق رسانه های اجتماعی صحبت کنید.
برنامه ریزی کنید
تمام روز در رختخواب بودن یا حتی محدود کردن فعالیت های خود به این معنی نیست که در پایان روز احساس موفقیت نکنید. روزهای خود را برنامه ریزی کنید و از زمان خود برای خرید لوازم مورد نیاز کودک و افزایش آگاهی در زمینه ی بارداری، زایمان و فرزندپروری استفاده کنید. اگر هنوز متخصص اطفال ندارید، تحقیق کنید و برای نوزادتان یک پزشک انتخاب کنید. هرگونه فعالیتی که امکان انجام آن در رختخواب امکان پذیر است انجام دهید.
آمادگی برای زایمان
به جای استراحت متداوم بدون برنامه ریزی برای زایمان خود آمادگی های لازم را فراهم کنید و برنامه ریزی برای بعد از بارداری را ایجاد کنید استراحت متداوم باعث ناامیدی و نا امیدی می شود.
دیدگاهتان را بنویسید