اسید فولیک و بارداری
اسید فولیک یک ماده مغذی ضروری است که زنان در سنین باروری باید این دارو را مصرف کنند، میزان توصیه شده اسید فولیک برای خانوم های باردار 400 میکروگرم روزانه می باشد. و این ویتامین معجزه گر از نقص های مادرزادی لوله های عصبی در مغز و نخاع پیشگیری میکند.
ویژگی های اسید فولیک
اسید فولیک یا فولات در واقع از انواع ویتامین ب (ویتامین B9 ) می باشد و از انوع ویتامین های محلول در آب است. اسید فولیک نقش مهمی در ساخت گلبول های قرمز خون و رشد لوله های عصبی جنین در مغز و نخاع دارد. در صورتی که جهت تامین فولیک اسید از منابع غذایی استفاده کنید
بدانید که کافی نمی باشد، زیرا بدن انسان اسید فولیک را به مقدار زیاد ذخیره نمی کند، در نتیجه لازم است به شکل دارویی مصرف شود. به طور مثال زمانی که سبزیجات با آب پخته میشوند فولات وارد آب می شود و میزان کافی را بدن شما دریافت نمیکند، و توصیه می شود سبزیجات را بخار پز کنید و یا با میزان کمی آب بپزید.
فواید اسید فولیک
اسید فولیک در بدن ما باعث ساخت سلولهای جدید و تولید DNA می شود و برای رشد بدن ما ماده ای ضروری هست. همچنین در پیشگیری از بیماری هایی مانند کم خونی وابسته به اسیدفولیک، دیابت، مشکلات قلبی، سکته های مغزی و قلبی و آلزایمر، پره اکلمسی بارداری، سرطان نقش مهمی دارد.
در زنان بارداری مصرف فولیک اسید برای رشد لوله های عصبی جنین و پیشگیری از نقایص مادرزادی همچون اسپاینابیفیدا (رشد ناقص نخاع در مهره ها که حتی در مواردی بعد از جراحی کودک همچنان بی اختیاری ادراری و نا توانی در نشستن و فلج پاها را تجربه میکند)، آنسفالوسل، آنسفالی (رشد ناقص بخشهای اصلی مغز که این کودکان معمولا عمر طولانی ندارند) نقش مهمی دارد. در موارد ناهنجاری های ناشی از کمبود فولیک اسید معمولا لوله عصبی جنین در قسمت کاسه سر و ستون فقرات به طور کامل بسته نمی شود و این اعصاب دچار بیرون زدگی میشوند و کودک آسیب بالایی می بیند.
مصرف فولیک اسید همچنین کمک به پیشگیری از شکاف کام در جنین و وزن کم هنگام تولد، می شود. همچنین اسید فولیک اگر از سال قبل از بارداری شروع شود کمک به پیشگیری از زایمان زودرس نیز میکند.
نکته: در مصرف فولیک اسید زیاده روی نکنید زیرا باعث مخفی شدن کمبود ویتامین B12 می شود.
بهترین زمان مصرف فولیک اسید در بارداری
معمولا قرص فولیک اسید باید از سه ماه قبل از بارداری تا شانزده هفتگی به شکل قرص روزانه توسط خانومها مصرف شود و پس از شانزده هفته می توانید به شکل مکمل نیز آنرا مصرف کنید. نقایص مادرزادی در 3-4 هفته اول بارداری رخ می دهد. بنابراین وجود فولات در سیستم شما در مراحل اولیه که مغز و نخاع کودک شما در حال رشد است، مهم است.
دوز توصیه شده فولیک اسید جهت مصرف زنان باردار و شیرده چه میزان می باشد؟
میزان توصیه شده فولیک اسید برای خانوم های باردار و یا کسانی که قصد بارداری دارند 400 میکروگرم روزانه می باشد.در ماه های چهارم تا نهم بارداری 600 میکروگرم و در دوران شیردهی 500 میکروگرم می باشد.
اگر روزانه قرص های مولتی ویتامین مصرف میکنید دوز فولیک اسید را بر روی جعبه بررسی کنید و اگر کمتر از نیاز روزانه می باشد از قرص اسید فولیک جهت جبران دوز استفاده کنید.
بهترین زمان استفاده از اسیدفولیک چه موقع است؟
برای خیلی از مادران زمان مصرف اسید فولیک جای سوال دارد و فکر میکنند مصرف آن در روز و یا شب با هم فرق دارد اما باید گفت مصرف فولیک اسید بهتر است یک یا دو ساعت بعد از صرف غذا و لبنیات و نوشیدنی باشد اما صبح یا شب فرقی نمی کند.
منابع غذایی حاوی فولیک اسید کدامند؟
فولات در خیلی از مواد غذایی وجود دارد از جمله آنها سبزیجات سبز برگ، چغندر، کلم بروکلی، اسفناج، بامیه، کلم پیچ
- انواع غلات
- برنج
- جگر گاو
- عدس، لوبیا چیتی، لوبیا سیاه
- پاستا
- آب پرتقال طبیعت
- گریپ فروت
- مارچوبه، نخود فرنگی، آجیل، آووکادو
نکته: برای اثر بخشی بهتر فولیک اسید آنرا با سایر ویتامین های گروه B بخصوص ویتامین B6 مصرف کنید.
علائم کمبود اسید فولیک چیست؟
علائم کمبود فولیک اسید چندان واضح نیست اما ممکن است فرد اسهال، کمخونی، بیاشتهایی، از دست دادن وزن، ضعف، درد در ناحیه زبان، سردرد، تپش قلب یا تندمزاجی را تجربه کند. اما در بیشتر مواقع علامتی از خود نشان نمی دهد. بنابر این توصیه مشود که اسید فولیک به شکل پیشگیرانه مصرف شود.
چه افرادی نیاز به میزان بیشتری فولیک اسید دارند؟
- بیماران کلیوی و دیالیز
- بیماران کبدی
- مبتلا به کم خونی داسی شکل
- صرع،دیابت نوع دو،لوپوس، پسوریازیس، آرتریت روماتوئید، آسم، بیماری های التهابی روده
- تولد نوزادی با نقص لوله عصبی
- بارداری دو قلویی
- افراد چاق و یا در بارداری وزن بالایی دارند.
با هم آموختیم
ویتامین B9 یک ماده مغذی ضروری است که عمدتاً به صورت اسید فولیک وجود دارد و معمولاً به شکل مکمل مصرف می شود و حتی در غذاهای مختلف موجود است. نقش مهمی در بارداری و بدن انسان ایفا میکند و مصرف آن ضروری است.
دیدگاهتان را بنویسید