مصرف شیر گاو برای کودک مفید است یا خیر؟
همه نوزادان از ابتدای تولد تا شش ماهگی تنها برای تغذیه به شیر مادر نیاز دارند، اما پس از شش ماهگی امکان استفاده از غذاهای کمکی برای کودک وجود دارد. البته این غذاهای کمکی باید بسیار ساده باشند تا بتوانند توسط دستگاه گوارش نوزادان هضم شوند.
مصرف شیر گاو برای کودک معمولاً قبل از دوسالگی توصیه نمیشود. چراکه دستگاه گوارش کودکان هنوز قابلیت هضم شیر گاو را ندارد.
درست است که فواید شیر گاو برای رشد و نمو کودکان ثابت شده، اما با توجه به مشکلاتی که شیر گاو می تواند قبل از دوسالگی برای کودک به وجود بیاورد، پزشکان توصیه میکنند که قبل از دوسالگی از شیر گاو برای کودک استفاده نشود. از جمله مشکلاتی که شیر گاو برای کودک ایجاد می کند، میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
ابتلا به کم خونی و فقر آهن
یکی از مواردی که برای تغذیه کودک باید به آن توجه داشته باشید، سن مناسب برای شروع مصرف هر گونه مواد غذایی است. همان طور که اشاره کردیم نوزادان تا قبل از شش ماهگی نمی توانند هیچ غذای دیگری به غیر از شیر مادر استفاده کنند.
به تدریج پس از ۶ ماهگی امکان استفاده غذاهای ساده مانند فرنی، حریره بادام و سوپ های میکس شده وجود دارد، اما مصرف لبنیات مانند شیر قبل از دوسالگی توصیه نمیشود.
چراکه ممکن است مشکلاتی مانند کم خونی و فقر آهن در کودکان و نوزادان ایجاد کند. شیر گاو باعث تحریک دستگاه گوارش کودکان می شود و خود به خود باعث دفع مواد مغذی می شود. به همین خاطر نمی تواند به رشد کودکان کمک کند و ایجاد کم خونی و فقر آهن می کند.
توجه: فرنی را هم باید با شیر مادر یا شیر خشک برای نوزاد آماده کنید.
شیر گاو برای کودک باعث ایجاد حساسیت
برخی از کودکان به شیر گاو حساسیت دارند و حتی ممکن است بعد از دوسالگی هم این حساسیت را نشان دهند. به گفته برخی از پزشکان متأسفانه شیر گاو می تواند بعضی از آنتی ژن های مربوط به بیماری های خطرناک را نیز در بدن کودکان فعال کند و در آینده سبب بروز بیماری های مختلف شود.
در صورتی که کودکان پس از مصرف شیر علائمی مانند تهوع و استفراغ، اسهال، درد شکم، کهیر های پوستی، تورم در صورت، مشکلات تنفسی و … را نشان دهند، مشخص می شود که به مصرف شیر آلرژی دارند و نباید از شیر گاو برای این کودکان استفاده شود.
آسیب های کبد و کلیه
مهمترین آسیبی که مصرف زودهنگام شیر گاو برای کودکان ایجاد می کند، آسیب زدن به کبد و کلیه است. غلظت بالای شیر گاو باعث میشود تا هضم آن در دستگاه گوارش کودکان سخت شود و به بخش هایی مانند کبد و کلیه آن ها آسیب برسد.
ایجاد مشکل در دستگاه گوارش
عدم وجود مقادیر مناسب از ویتامین c و آهن در شیر گاو، نسبت به شیر مادر نشان می دهد که هیچ ماده غذایی جای شیر مادر را نمی گیرد؛ بنابراین برای مراقبت از نوزاد بهتر است شیردهی تا دوسالگی انجام شود که با دستگاه گوارش نوزادان سازگار است.
شیر خشک نیز ساختاری شبیه شیر مادر دارد و توسط دستگاه گوارش نوزادان هضم میشود، اما شیر گاو دارای غلظت و چربی بالایی است و می تواند در دستگاه گوارش کودکان ایجاد مشکل کند و دیر هضم باشد.
فواید مصرف شیر گاو برای کودک
شیر گاو برای کودک بعد از دوسالگی فواید بسیاری دارد که از جمله آن ها میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
- پروتئین زیاد شیر گاو موجب رشد عضلات کودک می شود.
- با مصرف شیر گاو فشار خون کودکان تثبیت میشود و سیستم گردش خون آن ها بهبود پیدا می کند.
- لیپیدهای موجود در شیر گاو باعث رشد و تقویت سلول های عصبی می شود.
- کلسیم موجود در شیر باعث تقویت استخوان ها و دندان ها می شود.
- وجود ویتامین D در شیر گاو، همچنین ریزمغذیهای دیگر باعث ارتقاء سلامت عمومی کودکان می شود.
نکته: توجه داشته باشید که هیچ شیری حتی شیر خشک نمی تواند جایگزین شیر مادر شود.
کلام پایانی
با توجه به خصوصیات منحصر به فرد شیر مادر توصیه نمیشود از هیچ شیر دیگری به عنوان جایگزین آن استفاده شود، اما برخی اوقات مادران امکان شیردهی به کودکان خود را ندارند و باید به جای شیر مادر از یک جایگزین استفاده کنند. توجه داشته باشید که مصرف شیر گاو برای کودک زیر دو سال به هیچ وجه توصیه نمیشود. چراکه می تواند مشکلات عمده ای را مانند مشکلات گوارشی، حساسیت، آسیب دیدگی کلیه و کبد، فقر آهن و کم خونی و … برای کودکان ایجاد کند.
دیدگاهتان را بنویسید