مراقبت های سه ماهه دوم بارداری
سه ماهه دوم در واقع به ماه های ۴ ،۵ ،۶ بارداری گفته میشود و از نظر مادران این قست لذت بخش ترین روزهای بارداری است.
تغییرات ظاهری مادر:
در این دوران مادر در ظاهر خود تغییراتی مانند: برآمدگی شکم و افزایش سایز را میبیند. با ورود مادر به سه ماهه دوم بارداری انتظار میرود حالت تهوع صبحگاهی آن کم شود.
در سه ماهه دوم کودک سریع رشد کرده و جنسیت و تعداد قل های آن مشخص میشود.
باتوجه به تغییرات زیادی که در بدن مادر ایجاد میشود برای مادر سوالات زیادی به وجود می آید که آگاهی و رعایت توصیه های مراقبتی بسیار مهم است.
برای آگاهی از شرایط خود در سه ماه دوم بارداری در این مقاله همراه والدشو باشید:
تغییرات مادر در سه ماهه دوم بارداری:
مادر در این دوران نیز مانند سه ماهه اول تغییرات زیادی را تجربه میکند از جمله آنها:
- درد های جسمانی مانند كمر درد، درد در پایین شکم، درد در جلو و پشت کشاله ران
- تغییرات پوستی مانند تیره شدن نواحی خاص بدن
- ترکهای پوستی
- خط تیره بر روی شکم از زیر ناف به پایین
- لکه های تیره پوستی بر روی صورت
- گاها خارش شکم و کف دستها و پاها
- ورم پاها، صورت و انگشتان
مراقبت های سه ماهه دوم بارداری:
در هر نوبت مراجعه به پزشک خود جهت انجام مراقبت های بارداری تمامی سونوگرافی ها و آزمایشات قبلی را همراه خود داشته باشید. در سه ماهه دوم نیز مراقبتها توسط پزشک شما باید انجام شود این مراقبت ها شامله:
بررسی و کنترل وزن مادر
افزایش وزن مادر در این دوران احتمال سلامت جنین را افزایش میدهد در نتیجه پزشک افزایش وزن مادر را ثبت میکند و اگر در این دوران دچار بی اشتهایی و یا کاهش وزن شوید حتما باید با پزشک خود در میان بگزارید.
به خاطر داشته باشید تعداد قل های بارداری، قد، وزن جنین، میزان افزایش وزن مناسب مادر را مشخص میکند.
بررسی و ثبت فشار خون مادر
احتمال افزایش فشار خون مادر در سه ماهه دوم دوران بارداری، وجود دارد که پزشک زنان و زایمان فشار خون بیمار را بررسی و آزمایش ادرار درخواست میکند.
فشارخون بالا نشانی از مسمومیت بارداری یا پره اکلامپسی است و با آزمایش ادرار مشخص میشود که در ادرار مادر پروتئین وجود دارد یا خیر.
اگر در بررسی ها فشار خون به تنهایی بالا باشد و آزمایش ادرار مادر نرمال باشد مادر تنها به فشار خون بارداری مبتلا شده است اما اگر آزمایش ادرار نیز دفع پروتئین داشته باشد مادر مبتلا به مسمومیت بارداری شده است.
بررسی صدای قلب جنین
در تمامی معاینات ضربان قلب جنین بررسی و ثبت میشود البته از هفته ششم بارداری ضربان قلب جنین قابل شنیدن است. معمولا پزشک با انجام سونوگرافی این امکان را برای مادر فراهم میکند. شنیدن صدای قلب جنین به عواملی مانند وزن مادر، وضعیت قرار گرفتن جنین و تاریخ زایمان بستگی دارد.
بررسی وضعیت رشد جنین و اندازهگیری ارتفاع رحم مادر
بررسی وضعیت رشد جنین و اندازهگیری ارتفاع رحم مادر از هفته شانزدهم به بعد انجام میشود، پزشک با مقایسه سن جنین و ابعاد شکم به بررسی اندازه رحم میپردازد. ارتفاع رحم با اندازه گیری فاصله قسمت بالایی رحم تا استخوان ناحیه تناسلی اندازه گیری میشود. این ارتفاع از هفته بیستم تا پایان هفته سی و ششم اندازه گیری میشود و جز معاینات روتین مادر میشود.
آزمایشات و سونوگرافی های لازم در سه ماهه دوم بارداری
آزمایشات سه ماهه دوم بارداری شامل موارد زیر می باشد:
تست غربالگری
در سه ماهه دوم نیز تست های غربالگری از نظر آنومالی های دیگر مجددا انجام میشود. آزمایشات و غربالگری های دوران بارداری در سه ماهه دوم به تشخیص موارد زیر کمک میکنند:
۱-اگر در سه ماه اول بارداری آزمایش غربالگری را انجام نداده باشید یا سونوگرافی NT را انجام نداده باشید و یا اختلالی در آزمایش غربالگری وجود داشته باشد پزشک آزمایش خون نشانگر چهارگانه را در هفته پانزدهم تا هفدهم بارداری تجویز میکند.
و اگر جنین در آزمایش خون نشانگرهای چهارگانه مشکلی داشته باشد ،آزمایش آمینوسنتز باید انجام شود.
آزمایش غربالگری در هفتههای پانزدهم تا هفدهم بیانگر اختلال یا سلامت لوله عصبی جنین است.
آزمایشات هفته ی چهاردهم
تست آمینیوسنتز در هفته چهاردهم تا شانزدهم برای بررسی اختلالات کروموزومی در صورت صلاحدید پزشک درخواست میشود.
در این آزمایش با سرنگ مخصوص، مقداری از مایع آمنیوتیک را از درون کیسه جنین خارج میکنند. در این آزمایش مشکلاتی مانند سندروم داون و موارد شدید اختلالات گزارش میشود و در صورت مشکلات شدید پزشک میتواند دستور ختم بارداری را اعلام کند.
آزمایشات هفته شانزدهم
سونوگرافی آنومالی که در هفته شانزدهم تا هجدهم انجام میشود، اختلالات رشد جنین و وضعیت جفت و بندناف گزارش و بررسی میشود.
آزمایشات هفته بیست و چهارم
برای انجام آزمایش قند خون به مادر محلول گلوکز با میزان مشخص آزمایشگاهی داده میشود و یک ساعت پس از مصرف این محلول، قند خون مادر اندازهگیری میشود.
در صورت بالا بودن قند خون مادر پزشک مجددا آزمایش دیگری به نام تست تحمل گلوکز را درخواست میکند تا به تشخیص دیابت بارداری مادر دست یابد.
آزمایش غربالگری قندخون از هفته بیست و چهارم تا بیست و هشتم دوره بارداری انجام میگیرد.
آزمایشات هفته بیست و ششم
تست کومبس غیرمستقیم برای مادران دارای گروه خون منفی: در هفته بیست و ششم تا سیام برای مادر آزمایش خون جهت بررسی عفونت های ادراری و موارد کم خونی درخواست میشود. در صورتی که مادر گروه خون منفی ( RHخون منفی) و پدر بچه گروه خون مثبت ( RHخون مثبت) داشته باشد تست کومبس غیرمستقیم نیز درخواست میشود تا میزان تولید آنتی بادی های ضد RH در خون مادر بررسی شود.
سخن آخر
در نهایت باید گفت تمامی مراقبت های بارداری خود را جدی بگیرید و برای سلامت خود و جنین آگاهی های لازم را از طریق پکیج های آموزشی بارداری دریافت نمایید.
دیدگاهتان را بنویسید